Η καθαρή πτωτική πορεία στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως την αναλύουμε διεξοδικά τις τελευταίες εβδομάδες, επιταχύνθηκε με τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου να κινούνται κάτω από τις στηρίξεις και τα ψυχολογικά τους όρια, με αυξημένη αξία συναλλαγών. Η εγχώρια αγορά πάντα καθυστερεί την εναρμόνισή της με την ανοδική τάση των ξένων αγορών, αλλά δεν αμελεί σχεδόν ποτέ να προεξοφλήσει αρνητικά σενάρια και εκτιμήσεις.
Οι συνέπειες της πανδημίας και της γεωπολιτικής έντασης προεξοφλούν «Αρμαγεδδών» στην εγχώρια οικονομία ενώ π.χ. στην άλλη όχθη του Αιγαίου, η τουρκική αγορά μετοχών και ο βασικός δείκτης BIST-100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης απέχει 10% από τα υψηλά του (σε τοπικό νόμισμα) και η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών προσεγγίζει τα 190 δισ. δολάρια.
Η έλλειψη των εγχώριων θεσμικών επενδυτών είναι εμφανής σε κάθε εξωτερικό γεγονός. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα φαίνεται να προκαλούν τρόμο στους επενδυτές ενώ στον τραπεζικό κλάδο κάθε σχέδιο που περιλαμβάνει το αρκτικόλεξο «ΑΜΚ» προκαλεί νέα ιστορικά χαμηλά στον τραπεζικό δείκτη. Η χαμηλή ορατότητα στον κλάδο των τραπεζών και η αργοπορία για ένα πειστικό σχέδιο δημιουργίας bad bank από την Τράπεζα της Ελλάδος συντηρούν την ξεκάθαρα πτωτική κατεύθυνση στο Χ.Α. και την αποστροφή προς τον κίνδυνο.
Η αδυναμία στην αγορά επίσης συνεπικουρείται από τις πωλήσεις των μετοχών του δείκτη MSCI Greece. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η στάθμιση της αγοράς θα μειωθεί περαιτέρω και η μετοχή της Motor Oil θα εξέλθει από τον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard. Οι ανακοινώσεις αναμένονται στις 11/11 και αν επαληθευτούν θα δημιουργήσουν τον δείκτη με τις λιγότερες συμμετοχές και μόλις τρεις συμμετοχές, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.
Η Motor Oil πάντως έχει κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, οπότε η εγχώρια αγορά σημείωσε το φετινό χαμηλό της και από αρχές έτους χάνει πάνω από 60% της αξίας της. Ο τίτλος του ΟΠΑΠ, επίσης μετοχή του MSCI Greece Standard, σημειώνει πτώση 15% περίπου, ο ΟΤΕ 9% και η Jumbo 8%. Αν η αιτία των πιέσεων συνδέεται με τις όποιες αλλαγές του MSCI, οι συνεδριάσεις είναι πολλές.
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η αγορά είχε πάρει ήδη επικίνδυνη φορά για χαμηλότερα επίπεδα, μετά την απώλεια των 617-615 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 539 μονάδες και χαμηλότερα στις 470 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα τη ζώνη των 500 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έχασε με μεγάλη ευκολία το «μαξιλάρι ασφαλείας» από τις 636 μονάδες και η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή και συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με το ενδιαφέρον στις τιμές των μετοχών. Το πτωτικό σενάριο, που έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει, θα αναβληθεί μόνο με την έγκυρη και έγκαιρη υπέρβαση των 636 μονάδων.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Ο δείκτης των τραπεζών δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η κατεύθυνση της αγοράς. Η παραμονή σε αρνητικό πρόσημο και η υποχώρηση ως τις 229,99 μονάδες πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 236 μονάδες δεν υφίστανται περαιτέρω, τεχνικές, στηρίξεις, με το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων να αποτελεί απόλυτα θεωρητική στήριξη. Η μετοχή της Alpha Bank (-7,31%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι το 0,42 ευρώ (-9,68%), της Εθνικής (-4,82%) μέχρι το 0,86 ευρώ (-7,59%), της Eurobank (-3,78%) μέχρι το 0,277 ευρώ (-8,10%) και της Πειραιώς (-9,60%) μέχρι το 0,64 ευρώ (-10,99%). Να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές η Alpha Βank, σε νέα χαμηλά 5μήνου η Eurobank και σε νέα χαμηλά επτά μηνών η Εθνική Τράπεζα. Για την Τράπεζα Πειραιώς, το ιστορικό χαμηλό είναι στο 0,552 ευρώ.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσπάθεια στήριξης προς το επίπεδο της ζώνης στις 1.358-1.340 μονάδες θα ήταν ιδανικό για τους αγοραστές ενώ η αγορά κινήθηκε ενδοσυνεδριακά και κάτω από τις 1.315 μονάδες. Η διάσπαση του κάτω άκρου των 1.315 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για χαμηλότερα προς το χαμηλό των 1.135 μονάδων. Η αγορά πάντως έδωσε σήμα και για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς και μάλιστα με αυξημένες αξίες συναλλαγών.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης