Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έξοδος στις αγορές, με το reopening του 15ετούς ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε ποσά 16,75 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,17% (Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης). Το δημόσιο θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ.
Το βιβλίο άνοιξε το πρωί, με το αρχικό guidance για το επιτόκιο να είναι Mid Swap συν 135 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 1,27%.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εξαρχής μεγάλο και γρήγορα η καθοδήγηση άλλαξε σε Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης ή πέριξ του 1,17%.
Ανάδοχοι τις έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.
Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα
«Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.
Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%», σχολιάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης.Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του.
Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.
Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες. Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά», καταλήγει.