Από τη διάσπαση στις 650 μονάδες που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα το ζητούμενο, η αγορά μετοχών κινήθηκε γρήγορα, στην προσπάθεια για επιβεβαίωση της περιοχής των 610-615 μονάδων ως ζώνης στήριξης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει «βαλτώσει» σε μια ζώνη διαπραγμάτευσης 60 μονάδων περίπου, από τις 600 με 660 μονάδες περίπου ως ταβάνι, ενώ η πλειονότητα από τους συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές και το risk-off, οι συνθήκες διαπραγμάτευσης θα επιδεινωθούν. Η διάσπαση μιας εκ των δύο περιοχών θα προκαλέσει και την αύξηση των συναλλαγών, που για την ώρα δεν δύναται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ στις «ζωντανές» συνεδριάσεις.
Την ίδια ώρα, αρκετές από τις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου, όπως προκύπτει και από το 3ο ATHEX Mid-Cap Conference αλλά και από τα αποτελέσματα του εξαμήνου, βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Είναι πλέον ορατό ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος βαραίνει υπέρμετρα στη διάθεση της αγοράς και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί για αρκετό χρονικό διάστημα την αγορά και σίγουρα έως ότου η Τουρκία δεχθεί κάποιο ισχυρό μήνυμα και υποχρεωθεί σε αλλαγή πλεύσης. Η ορατότητα όμως είναι πολύ χαμηλή και συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με το ενδιαφέρον στις τιμές των μετοχών.
Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε με μεγάλη ευκολία το «μαξιλάρι ασφαλείας» από τις 636 μονάδες και ακύρωσε τις όποιες τεχνικές βλέψεις για υψηλότερα και για αναμέτρηση με τη ζώνη των 660 μονάδων. Το πτωτικό σενάριο, που δείχνει να έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες για την ώρα, θα αναβληθεί μόνο με την έγκυρη και έγκαιρη υπέρβαση των 652-662 μονάδων. Οι στηρίξεις τοποθετούνται στις 619, 600, 593, 582 και 539 μονάδες για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη, εφόσον δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη διάσπαση, επιδεινώνεται και πάλι.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσπάθεια να κινηθεί προς το επίπεδο των 1.550 ήταν άλλη μια φορά ανέφικτη και η ανοδική διάσπαση αποτελεί πλέον απίθανη εξέλιξη για την αγορά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε εύρος κίνησης μεταξύ των 1.472 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου μπορεί να αποτελεί σήμα και για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, αν δεν αναιρεθεί με αυξημένες αξίες συναλλαγών. Χαμηλότερα, η κίνηση μπορεί να κατέλθει έως τα επιμέρους επίπεδα με σημασία για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που τοποθετούνται στις 1.430, 1.400 και 1.330 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών, όσο παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, δεν μπορεί να δώσει κανένα κίνητρο και βοήθεια στην ευρύτερη αγορά για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Το επόμενο όριο είναι οι 320 μονάδες. Το ιστορικό χαμηλό στις 266 μονάδες παραμένει το κομβικό σημείο στον δείκτη των τραπεζών. Με πτώση από 60% έως 70% από τις αρχές του έτους και με μικρές μεταβολές από τα χαμηλά τους, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παραμένουν σε πλήρη αδυναμία.