Σε προσπάθεια διατήρησης της ανοδικής κίνησης βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, με συγκεκριμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να προσπαθούν να αφυπνίσουν και την υπόλοιπη αγορά, με το ενδιαφέρον όμως και την αξία των συναλλαγών να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Όσο η αξία των συναλλαγών παραμένει στα επίπεδα των τελευταίων πολλών ημερών και οι τραπεζικές μετοχές «απούσες», οι ανοδικές αντιδράσεις θα είναι βραχύβιες.
Η κίνηση πάντως του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 636 μονάδων και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1.519 μονάδων έδωσε μια «ανάσα» στους δείκτες, αν και στη δεδομένη τεχνική κατάσταση, το πιθανότερο σενάριο παραμένει αυτό της πλάγιας κίνησης, με σχετική επιλογή σε επιμέρους τίτλους με ικανοποιητικά αποτελέσματα και άμυνες στην πανδημία. Το πλέον αρνητικό στοιχείο είναι η πλήρης αποσύνδεση μεταξύ ομολόγων και αγοράς μετοχών, όπου η σύνδεση θα μπορούσε να δώσει σημαντικά καύσιμα ανόδου στην αγορά των μετοχών. Σημαντική ανοδική συνέχεια για τους τίτλους της Μυτιληναίος και της ΔΕΗ, που διαμορφώνονται σε υψηλά αρκετών μηνών και οι οποίοι «βάζουν» πλάτη στην προσπάθεια της αγοράς.
Στο επόμενο διάστημα, στο χρηματιστήριο, τα roadshows και οι ειδήσεις που θα βγουν επίσης θα δώσουν στίγμα για το πού θα κινηθεί η αγορά, αν και ο Νοέμβριος λόγω των αμερικανικών εκλογών θα είναι ο κομβικός μήνας του έτους, μετά τον προηγούμενο Μάρτιο.
Στις επόμενες ημέρες θα λάβουν χώρα πολλά εικονικά συνέδρια, που αφορούν πρωτίστως τις τραπεζικές μετοχές αλλά και το καθιερωμένο ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στο οποίο οι συμμετοχές από πλευρά εταιρειών αλλά και κυβέρνησης αναμένεται να είναι σε υψηλό επίπεδο.
Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πήρε απόσταση ασφαλείας από τις 625 μονάδες ενώ εξασφάλισε και κλείσιμο υψηλότερα των 636 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις, για αναμέτρηση με τη ζώνη 652-662 μονάδων. Το πτωτικό σενάριο, που δείχνει να έχει ίδιες πιθανότητες για την ώρα, θα αναβληθεί μόνο με την έγκυρη και έγκαιρη υπέρβαση των 652-662 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 680-685 και 740 μονάδες. Οι στηρίξεις τοποθετούνται στις 619, 600, 593, 582 και 539 μονάδες για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη, εφόσον μπορέσει τη διάσπαση, θα ανοίξει την πιθανότητα η αγορά να προχωρήσει προς υψηλότερα επίπεδα και τη ζώνη των 680-705 μονάδων. Όσο όμως παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσπάθεια είναι να κινηθεί προς το επίπεδο των 1.550 μονάδων, με την ανοδική διάσπαση να αποτελεί δυνητικά τη βέλτιστη εξέλιξη στην αγορά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει εύρος κίνησης μεταξύ των 1.472 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου μπορεί να αποτελεί σήμα για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, αν δεν αναιρεθεί με αυξημένες αξίες συναλλαγών.
Υψηλότερα, η κίνηση μπορεί να ανέλθει μέχρι τα παραπάνω όρια, με τα επιμέρους επίπεδα με σημασία για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να τοποθετούνται στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες, στο κακό σενάριο.
Σε περίπτωση προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης και κλεισίματος, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.546, 1.569 και 1.571 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών, όσο παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, εμποδίζει την ευρύτερη αγορά από το να δει υψηλότερα επίπεδα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών. Οι τίτλοι των τραπεζικών μετοχών συνεχίζουν να κρατούν την αγορά πίσω.
Για τον δείκτη των τραπεζών, η περιοχή των 360 μονάδων που χάθηκε είναι το pivot point για την ανοδική κίνηση. Το αρνητικό όριο για χαμηλότερα είναι στις 320 μονάδες. Το ιστορικό χαμηλό στις 266 μονάδες παραμένει το κομβικό σημείο στον δείκτη των τραπεζών.