Η Ελλάδα ότι είναι μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από το ξέσπασμα της πανδημίας, λόγω της μεγάλης έκθεσης της στον τουριστικό τομέα ο οποίος και έχει δεχτεί ισχυρό χτύπημα. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετούν τη μείωση του ΑΕΠ σε 9,9% φέτος και εκτιμάται σε υψηλότερα επίπεδα μεταξύ όλων των χωρών της.
Σύμφωνα με τη Citigoup, τα νέα στοιχεία από το ΑΕΠ αμφισβητούν αυτήν την εκτίμηση, αφού η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τα χαμηλότερα κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο πρώτο τρίμηνο σε όρους ΑΕΠ.
Η Citigroup τονίζει πως είναι πιθανό τελικά οι εκτιμήσεις των θεσμών, των διεθνών οίκων και των αναλυτών να είναι πολύ απαισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου (-0,9% σε ετήσια βάση), ενώ η πτώση ήταν -3,8% στο σύνολο της Ευρωζώνης και -2,2% στη Γερμανία και σε υψηλότερα επίπεδα σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Η περιορισμένη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-0,9% σε τριμηνιαία βάση) και οι αμετάβλητες πραγματικές εξαγωγές (0,1% σε τριμηνιαία βάση) υποστήριξαν το ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8,3% σε επίπεδο τριμήνου. Η μικρότερη πτώση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο συνοδεύτηκε με πιο αισιόδοξο οικονομικό κλίμα αφού στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν στις 88,5 μονάδες έναντι 67,5 μονάδες στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα.
Η Citigroup καταλήγει πως η μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι μικρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αν και πιο αρνητική από ότι στο πρώτο τρίμηνο. Τέλος, η τράπεζα εξακολουθεί να εκτιμά ότι η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό συνεπάγεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ανακάμψει λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες το θερινό τρίμηνο. Η ίδια η Citigroup στην τελευταία της εκτίμηση προβλέπει πτώση στο ΑΕΠ φέτος 7,8% και ανάκαμψη 7,3% στο 2021.