Η εγχώρια αγορά έχει πραγματοποιήσει ριμπάουντ 30% από το χαμηλό των 469 μονάδων στις 17/3, αλλά παραμένει αυτή με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη με -34% από τις αρχές του έτους. Δέχτηκε καταιγισμό... πυρών και επισήμως είναι και πάλι σε πτωτικό σχηματισμό, δηλαδή σε bear market. Παράλληλα, περιμένει σήμερα τη στάση που θα κρατήσει η Moody's έναντι της ελληνικής οικονομίας.
To X.A. πληρώνει τη ρηχότητα των συναλλαγών του, αφού η πόρτα της εξόδου για τους επενδυτές είναι πολύ μικρή και έτσι προκαλούνται πάντοτε ακραία φαινόμενα. Η αγορά φάνηκε για ακόμη μια φορά απροετοίμαστη να διαχειριστεί μια εξωτερική κρίση και επίσης πληρώνει την έλλειψη εγχώριων θεσμικών επενδυτών, τον πανικό των εγχώριων retail χαρτοφυλακίων και, τέλος, το «θερμό» χρήμα των ξένων διαχειριστών που είχαν τοποθετηθεί προσφάτως στην Ελλάδα.
Η βελτίωση στην αποτίμηση των δεικτών για τις ελληνικές μετοχές μετά την πτώση του 35% έχει προεξοφλήσει αρκετά. Οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να εμφανίζουν μικρό discount σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές σε όρους P/E και σε P/BV. Η Factset υπολογίζει ότι η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με ιστορικό Ρ/Ε κάτι λιγότερο από τις 16 φορές, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί απαιτητικό. Με τα προσδοκώμενα κέρδη του 2021, η σχέση κατεβαίνει στις 14 φορές. Από την άλλη πλευρά, η μέση μερισματική απόδοση παραμένει σε «αβέβαιη περιοχή» πλέον ενώ οι δείκτες επιχειρηματικής αξίας (EV/EBITDA) κινούνται στις 7 φορές, που είναι σε ουδέτερα επίπεδα.
Η τεχνική εικόνα της αγοράς
Στην εγχώρια αγορά, παρά την πτώση, ωστόσο, υπάρχει ισχυρός διαχωρισμός μεταξύ των μετοχών, αφού συνολικά από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αρκετές εξακολουθούν να σημειώνουν κέρδη στο διάστημα των 52 εβδομάδων ή πολύ μικρές απώλειες.
Από τις αρχές του έτους, διασωθείσες μετοχές από τον Γενικό Δείκτη είναι οι τίτλοι: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +11%, Quest Συμμετοχών -1%, Σαράντης -1,4%, Λάμψα -2,5%, ΑΒΑΞ -6%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες απώλειες της τάξεως του 50% και σημαντικά υψηλότερες του Γενικού Δείκτη σημειώνουν οι μετοχές των Alpha Bank, Intralot, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, MLS, Μοτοδυναμική, Τράπεζα Αττικής, Aegean Airlines, Autohellas, Ιντρακόμ, Ικτίνος και Φουρλής.
Πιο τεχνικά, η αγορά έχασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το επίπεδο των 645-650 μονάδων, που είναι πλέον πολύ ισχυρή αντίσταση. Η περιοχή των 530 μονάδων αποτελεί την περιοχή της στήριξης. Στα ημερήσια και τα εβδομαδιαία διαγράμματα, οι τιμές έχουν εξέλθει από τις υπερπωλημένες περιοχές, έχει όμως αρχίσει να αποτυπώνεται η ισχνή δυναμική της ανοδικής κίνησης. Αυτή η αδυναμία, αν δεν αλλάξει σχετικά γρήγορα με αυξημένες συναλλαγές, θα οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα ενώ μπορεί σε αυτό το σενάριο να βοηθήσει και η ατμόσφαιρα από τις πιθανές αλλαγές των δεικτών MSCI.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αντίδραση είναι ακόμα πιο ρηχή. Η στήριξη είναι στις 1.340 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών, όσο είναι πιο χαμηλά από την περιοχή των 360-370 μονάδων, έχει αρνητικό momentum.
Η μετοχή της Αlpha Βank είναι μόλις 15% από τα ιστορικά της χαμηλά στο 0,53 ευρώ στις 23/03.
Η Eurobank επίσης διαμορφώνεται πολύ κοντά στα χαμηλά του 0,30 ευρώ.
Η ΕΤΕ έχει χαμηλό στο 0,815 ευρώ από τις 17/03 και ήδη απέχει 40%.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς από το πρόσφατο χαμηλό της στις 19/3 στο 0,92 ευρώ είναι 20% υψηλότερα.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη