Το διοικητικό συμβούλιο της Μυτιληναίος αποφάσισε χθες να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Μαρτίου με θέμα τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών, την ώρα που κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη δηλώνουν πως η τρέχουσα εικόνα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της εταιρείας και ότι η συγκυρία επιτρέπει μια τέτοια κίνηση.
Ωστόσο, η Μυτιληναίος δεν είναι η μόνη εισηγμένη που καταφεύγει σε μια τέτοια επιλογή, καθώς κατά τις συνεδριάσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν αγοράσει ίδιες μετοχές, μεταξύ άλλων, και οι εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest Holdings, Profile, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΙΑΣΩ, Intracom, Ιντρακόμ Κατασκευές, Πετρόπουλος, CNL Capital και Alpha Trust Ανδρομέδα.
Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ικτίνoς Μάρμαρα αποφάσισε τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως και του 10% των συνολικών, όταν μέχρι σήμερα έχουν αποκτηθεί 469.916 τεμάχια) μέσα στους επόμενους 24 μήνες σε εύρος τιμών μεταξύ 0,5 και 4 ευρώ.
Αν και πολλές διοικήσεις εταιρειών δεν δηλώνουν ξεκάθαρα ότι προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών επειδή θεωρούν τις τρέχουσες τιμές στο ταμπλό του ΧΑ υποτιμημένες, αποτελεί ευρύτερη αντίληψη της αγοράς ότι -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον (π.χ. με εξαίρεση όταν αγοράζονται τίτλοι για να δοθούν δωρεάν ή έναντι χαμηλού τιμήματος στο προσωπικό)- κάτι τέτοιο ισχύει.
«Αν οι βασικοί μέτοχοι θεωρούσαν τις τρέχουσες τιμές του ταμπλό… αλμυρές, δεν θα είχαν κίνητρο να φορτώσουν τις εταιρείες τους -και έμμεσα τους εαυτούς τους- με πανάκριβες ίδιες μετοχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, η Profile ρευστοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες δύο μεγάλα πακέτα ιδίων μετοχών, έναντι τιμών που υπερέβαιναν κατά πολύ το μέσο κόστος κτήσης τους, με αποτέλεσμα η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση να αναμένεται πως θα ψηφίσει έκτακτη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,045 ευρώ ανά τεμάχιο.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά το παρελθόν, όπου εισηγμένες εταιρείες κατέφυγαν στη διαγραφή των ιδίων μετοχών τους που είχαν αποκτήσει σε υψηλότερα επίπεδα, φορτώνοντας ουσιαστικά με απώλειες τους μετόχους τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι πολλές εισηγμένες προχωρούν κατά την τρέχουσα περίοδο σε αγορές ιδίων μετοχών, όχι μόνο αποτελεί ένα -περιορισμένης εμβέλειας- μέσο άμυνας απέναντι σε μια γενικότερα (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον) πτωτική χρηματιστηριακή τάση, αλλά παράλληλα αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης –με βάση τουλάχιστον τα τρέχοντα δεδομένα- των διοικήσεων στις προοπτικές των εταιρειών τους.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι αποφάσεις των διοικήσεων για απόκτηση ιδίων μετοχών στις περιπτώσεις που κατά τα τελευταία χρόνια οι σχετικοί τίτλοι έχουν ακολουθήσει πορεία έντονης ανόδου. «Οι διοικήσεις ενδεχομένως να πιστεύουν πως παρά το ράλι που έχει μεσολαβήσει στο ταμπλό, οι μετοχές παραμένουν υποτιμημένες επειδή έχουν αναβαθμιστεί τα μεγέθη και οι προοπτικές των εταιρειών τους», δηλώνει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας.
Επιπρόσθετα, οι αγορές ιδίων τίτλων αποτελούν -σύμφωνα με τους αναλυτές- μια έμμεση διανομή μετρητών προς τους μετόχους μιας εταιρείας, καθώς:
- Αγοράζονται περιουσιακά στοιχεία έναντι ενός θεωρητικά χαμηλού αντίτιμου.
- Με δεδομένο ότι οι ίδιοι τίτλοι δεν εισπράττουν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, ανεβαίνει το ύψος των χρηματικών διανομών προς τους άλλους μετόχους κάθε εταιρείας.