Στην επόμενη ημέρα περνά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μετά την υποβολή προσφοράς για την παραχώρησή του.
Η ανακήρυξη του αναδόχου (στον διαγωνισμό για την 40ετή σύμβαση παραχώρησης συμμετείχαν μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι της χώρας και διεθνείς λειτουργοί έργων αεροδρομίων και τελικά προσφορά υπέβαλε μόνο το επενδυτικό σχήμα Fraport, DELTA Airport Investments και ΠΗΛΕΑΣ) θα θέσει σε τροχιά υλοποίησης τα έργα που θα το «απογειώσουν», ώστε να καταστεί σύγχρονο και λειτουργικό και να δώσει νέα ώθηση στην τουριστική αγορά της Πελοποννήσου.
Οπως σημειώνουν πηγές κοντά στο Υπερταμείο πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και θα μεταμορφώσει τις εγκαταστάσεις του αερολιμένα Καλαμάτας προς όφελος των χιλιάδων επισκεπτών του. Άλλωστε, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου αποτελεί εδώ και καιρό ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που σχετίζονται με τη φιλοξενία και την εστίαση.
Η υποβολή προσφοράς αποτελεί την αφετηρία για τη μετάβαση του αεροδρομίου, το οποίο έχει σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, σε νέα εποχή, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Το αεροδρόμιο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών - σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός ως το 2030 θα φτάνει τους 500.000 επιβάτες - και είναι αδήριτη η ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του και να αναβαθμιστεί η συνολική του εικόνα, ώστε να ανταποκρίνεται σε σύγχρονα πρότυπα και να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της ανακήρυξης παραχωρησιούχου, θα ξεκινήσουν τα έργα – υπολογίζεται αυτό να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 – τα οποία θα εστιάζουν στην ανάπλαση των χώρων για τους επιβάτες και για τη στάθμευση των αεροσκαφών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί από το 1959, ενώ οι πρώτες τσάρτερ πτήσεις ήρθαν το 1986. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του αεροσταθμού είναι 2.450 τετραγωνικά, ενώ ο χώρος στάθμευσης μπορεί να φιλοξενήσει έως 4 αεροσκάφη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας καταγράφηκαν 82 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +11,7%.
Η περίοδος παραχώρησης του αερολιμένα «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» έχει οριστεί στα 40 χρόνια, ενώ καίρια παράμετρο αποτελεί ότι το Υπερταμείο / Growthfund θα παραμείνει μέτοχος κατά 10%. Η κίνηση αυτή, όπως έχει δηλώσει ο CEO του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης εναρμονίζεται με τη στρατηγική του Ομίλου για τη δημιουργία αξίας για την κοινωνία, διασφαλίζει τη συνέχεια καθώς και τη ροή στην υλοποίηση του έργου.
Στόχος του Υπερταμείου είναι το μοντέλο αυτής της παραχώρησης να ακολουθηθεί και στα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία τώρα βρίσκονται στον έλεγχο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Για τα 22 αυτά αεροδρόμια, τα οποία άνευ απροόπτου θα παραχωρηθούν ως «cluster» και όχι μεμονωμένα, η διαδικασία θα εκκινήσει εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, δηλαδή στην αρχή του 2025.