Στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργάνωσε μια ανοιχτή για το κοινό και τους φοιτητές, ημερίδα με θέμα: «Σκιαγραφώντας τη νεανική παραβατικότητα».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» της ΑΚΜΗς (Κοδριγκτώνος 16, Αθήνα), με τη συμμετοχή επιφανών ομιλητών και την παρουσία σημαντικών καλεσμένων. Στο επίκεντρο βρέθηκε η αύξηση των δεικτών της νεανικής παραβατικότητας, όπως έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, απασχολώντας τον δημόσιο διάλογο. Στόχος της εκδήλωσης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ήταν να αναλύσει τους λόγους και να αναδείξει τις αιτίες των παραβατικών συμπεριφορών από νέους σε ηλικία δράστες.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ και εισηγητές καταξιωμένοι επαγγελματίες, ερευνητές και επιστήμονες. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι μίλησαν κατά σειρά η Μαρίνα Οικονόμου (Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επιστημονική Σύμβουλος στη Σχολή Ψυχολογίας Μητροπολιτικού Κολλεγίου), ο Γιάννης Πανούσης (Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ και τ. Πρύτανης ΔΠΘ) ο Ιωάννης Ραχωβίτσας (Πρόεδρος Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης PADA και επίτιμος υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ), ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού») και η Ευτυχία Κατσιγαράκη, (Δρ. Εγκληματολογίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή CDNF – VAE (Πρόληψης της Βίας κατά των παιδιών).
Η επιρροή του κοινωνικού και του οικογενειαμού περιβάλλοντος ως γενεσιουργός αιτία της νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς ήταν ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ ως κεντρικής σημασίας θεσμός αναφέρθηκε και η εκπαίδευση. Οι ομιλητές επεσήμαναν ακόμη τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης στη νεανική παραβατικότητα, τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο, ενώ αναζήτησαν τρόπους άμβλυνσής του.
Την εκδήλωση άνοιξε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και της ΑΚΜΗΣ, κ. Κωνσταντίνου Ροδόπουλου. Ορισμένα από τα γλαφυρά δεδομένα του ζητήματος έθεσε ο Α Σρόιτερ, αναφέροντας πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας που κάνουν λόγο για 9.000 συλλήψεις ανήλικων από την αρχή του 2024.
Η καθηγήτρια ψυχιατρικής Μ. Οικονόμου στάθηκε στο γεγονός ότι σήμερα η βία αλλάζει μορφή, με τους νέους να βρίσκονται πιο εκτεθειμένοι σε αυτή. «Πλέον η βία έχει ψηφιακό αποτύπωμα κι όχι εσωτερικό όπως συνέβαινε παλαιότερα». Αφού υπογράμμισε τη μεγάλη αξία της πρόληψης, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι όπως η βία, έτσι και η ενσυναίσθηση είναι κάτι που μαθαίνεται, και για τον λόγο αυτό η παροχή ανάλογης εκπαίδευσης στα παιδιά μπορεί να αλλάξει την ζοφερή εικόνα.
Ο επιφανής εγκληματολόγος και ομότιμος καθηγητής κ. Γ. Πανούσης πήρε αποστάσεις από τη σημασία των ποσοτικών στοιχείων που παρουσιάζονται σχετικά με την παραβατικότητα, καθώς, όπως τόνισε, κάθε περίπτωση παραβατικότητας έχει πολλές παραμέτρους που πρέπει να εξεταστούν. Μίλησε για την απουσία ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου αντεγκληματικής πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι οι νέοι αποκτούν και διαμορφώνουν τα αξιακά τους συστήματα στη γειτονιά περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Ο κ. Πανούσης πρόσθεσε ότι παρατηρεί πως οι αξιακός παρανομαστής πολλών νέων σήμερα είναι «το τρίπτυχο σεξ, περιπέτεια και χρήμα».
Ο κ. Ραχωβίτσας μίλησε για την εμπειρία του ως αστυνομικός στο θέμα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων, τονίζοντας ότι η trap μουσική αποτελεί κακό σύμβουλο σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, ενώ ο Κ. Γιαννόπουλος του Χαμόγελου του Παιδιού αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται από τον συγκεκριμένο οργανισμό στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης περιστατικών βίας σε ανήλικους. Εντυπωσιακή ήταν η αναφορά του στην γραμμή στήριξης 1056, η οποία, όπως είπε, ανά τέσσερις περίπου μέρες δέχεται τρεις κλήσεις ανηλίκων με αυτοκτονικό ιδεασμό.
Από την πλευρά της η εγκληματολόγος Ε. Κατσιγαράκη η οποία έχει και σχετικό θεσμικό ρόλο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στάθηκε στην ουσία των μέτρων αντιμετώπισης των αυξανόμενων περιστατικών νεανικής παραβατικότητας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα είναι αυστηρά αναμορφωτικά, καθώς δεν επιβάλλονται ποινές σε ανήλικους πλέον, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κοινωφελή εργασία που επιβάλλεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Μετά τις εισηγήσεις υπήρξε σύντομος κύκλος ερωταπαντήσεων με τη συμμετοχή του κοινού, το οποίο είχε γεμίσει την αίθουσα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον και την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας.