Η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων ξημέρωσε με την είδηση του χαμού ενός ακόμη νέου ανθρώπου, μόλις 24 χρόνων, σε τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη.
Κατανάλωση αλκοόλ, χρήση κινητού, παραβίαση του κόκκινου, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε οδική παιδεία.
Μόνο το πρώτο δεκάμηνο, 518 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Ειδικότερα, το τριήμερο από τις 23 έως τις 25 Δεκεμβρίου, σε 95 τροχαία σε όλη τη χώρα – τα περισσότερα στον αστικό ιστό- σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι -νέοι στην πλειονότητά τους- και τραυματίστηκαν 119.
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 24χρονος στις 3.30 τα ξημερώματα της Τρίτης προσέκρουσε με σφοδρότητα σε τσιμεντένιο τοιχίο στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Ο θάνατος του οδηγού ήταν ακαριαίος.
Ξημερώνοντας Χριστούγεννα, ακόμη δύο νέα παιδιά, ένας 18χρονος και μια 17χρονη, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στα Βριλήσσια. Ο νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, χτύπησε αρχικά σε κολόνα, στη συνέχεια σε τοίχο και το όχημα κόπηκε στα δύο.
Και στη λεωφόρο Σχιστού στο Πέραμα, και πάλι ξημερώνοντας Χριστούγεννα, δύο νέα παιδιά, 22 και 28 χρόνων, βγήκαν από το διαλυμένο αυτοκίνητό τους ακρωτηριασμένα στα κάτω άκρα.
Έλεγχοι αλκοτέστ
Αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Και όμως, το τριήμερο 23 έως 25 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 14.298 έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη τη χώρα και διαπιστώθηκαν 380 άτομα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών. Στατιστικά στοιχεία που σοκάρουν και ταυτόχρονα θυμίζουν την αναγκαιότητα της κυκλοφοριακής παιδείας από τις πολύ μικρές ηλικίες.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ