Ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μίλησε στην ΕΡΤ για τα μέρη στα οποία η κακοκαιρία Daniel δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα και στα οποία θα πέσει το «βάρος» των διασώσεων σήμερα, αλλά και για τη στάθμη του Πηνειού.
Όπως ανέφερε: «Οι πιο δύσκολες περιοχές είναι η Καλόγριανα, το Ριζοβούνι, το Καματερό, η Μεταμόρφωση, ο Κοσκινάς, η Μαραθέα και ο Βλοχός, όπου θα επιχειρήσουν πολλές δυνάμεις σήμερα, χωρίς να σταματάνε να επιχειρούν στα άλλα, που είναι ο Παλαμάς, τα Μεγάλα Καλύβια, η Φαρκαδόνα και διάφορα άλλα χωριά τα οποία χρειάζονται στον δήμο, σε δήμους της Καρδίτσας. Και βέβαια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης κάποιων δρόμων με δεκάδες μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία διαμόρφωσης των δρόμων».
Όσο για την στάθμη του Πηνειού και αν εξακολουθεί να ανεβαίνει, ο κ. Αγοραστός είπε: «Έχει σταθεροποιηθεί, έχει ανέβει βέβαια η στάθμη του στις πλημμυρικές περιοχές, στις περιοχές δηλαδή εκείνες οι οποίες υπάρχουν για να μπορούν να παίρνουν τα νερά, τα οποία έρχονται και είναι περισσότερα από την κοίτη του ποταμού».
Πού πήγαν οι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν
«Ανάλογα. Από το Νότιο Πήλιο, από το Πήλιο, πήραμε ακτοπλοϊκώς 107 άτομα και τα πήγαμε σε ξενοδοχεία της Λάρισας και των παραλίων της Λάρισας, γιατί δεν υπήρχαν άλλα δωμάτια. Τους ανθρώπους τους οποίους απεγκλώβισαν στην Καρδίτσα τους πηγαίνουν στο ειδικά διαμορφωμένο 1ο Δημοτικό Σχολείο που έχει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στη Λάρισα, και από τις άλλες περιοχές ή και κάποιες που από την Καρδίτσα έχουν έρθει, στο ειδικά διαμορφωμένο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας», είπε ο κ. Αγοραστός για τα μέρη στα οποία πήγαν οι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν έως τώρα.
Ρεύμα και νερό
«Δεν έχουμε παντού» είπε ο κ. Αγοραστός για το νερό και το ρεύμα στην περιοχή. «Γιατί υπάρχει πολύ νερό στις εγκαταστάσεις της ΔEΗ και χρειάζεται να γίνεται άντληση και ταυτόχρονα να γίνεται η διαδικασία επανασύνδεσης. Έγινε σύσκεψη με τον ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσει να πάει γρήγορα όπου χρειάζεται. Και γι' αυτό πολλές φορές χρειάζονται μηχανήματα για να τους ανοίξουν τον δρόμο ή να τους βοηθήσουν.
Τα νοσοκομεία δουλεύουν και τα κέντρα υγείας, πλην του Κέντρου Υγείας Παλαμά. Όταν χρειάστηκε να εκκενωθούν κάποιες κλινικές, υπήρχε ένας συντονισμός για να απορροφηθούν, να μπορέσουν να πάνε οι βαριά πάσχοντες αλλά και οι υπόλοιποι σε κάποιες άλλες δομές.
Αγνοούμενοι
«Για αγνοούμενους δεν έχω πληροφορίες, δεν μπορώ να δώσω ακριβή, σωστή απάντηση», τόνισε.
Το μέγεθος της καταστροφής
Σχολιάζοντας το μέγεθος της καταστροφής είπε: «Υπάρχουν υποδομές που έχουν καταστραφεί, πολλοί δρόμοι, υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν εργοστάσια, υπάρχει φυτική παραγωγή που έχει καταστραφεί, υπάρχει ίσως και κτηνοτροφική. Εάν σκεφθείτε όλα αυτά και ότι η κακοκαιρία "Ιανός" ήταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και χρειάστηκαν περίπου 700 εκατομμύρια, εδώ νομίζω τα τριπλάσια».
Αντιπλημμυρικά έργα
«Την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων την είχε η κεντρική διοίκηση, την έχει το Υπουργείο. Η Περιφέρεια δεν έχει τους πόρους εκείνους για να κάνει τόσο μεγάλα έργα», είπε μεταξύ άλλων.
Εκλογές
Τέλος, σχολίασε το αν πρέπει να γίνουν κανονικά οι εκλογές: «Δεν είναι απόφαση της Περιφέρειας, αν ήταν απόφαση της Περιφέρειας, δεν θα γίνονταν. Είδατε, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ μετατέθηκαν. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε, ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές. Πώς θα πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν;
Το έχω θέσει το θέμα και ζήτησα άμεση χρηματοδότηση για να γίνουν αυτά τα έργα γρήγορα και ταχείες διαδικασίες. Διότι αν πάνε με τις συνθήκες κανονικότητας, τα έργα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν μέσα σε χρονικά διαστήματα τέτοια που να επιτρέπουν την επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν πάνε με τις κανονικές διαδικασίες, θα μπει μπουλντόζα μέσα σε κανονικές διαδικασίες και χρονοβόρες. Λοιπόν, άμα πάνε με τις χρονοβόρες διαδικασίες, δεν θα μπουν μπουλντόζες μέσα, μηχανήματα, για να γίνουν τα έργα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπουν μετά από ένα χρόνο».