Μεγάλη φωτιά στη Φυλή, συνεχείς εκκενώσεις, μέτωπα σε Εβρο, Βοιωτία

(upd6) Κάηκαν σπίτια στη Φυλή, μηνύματα για εκκένωση, απειλείται ο Αγ. Ιωάννης Ρώσος, φόβοι για την Πάρνηθα. Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Βοιωτία και Ροδόπη. Τέταρτη μέρα «κόλασης» στην Αλεξανδρούπολη.

Δημοσιεύθηκε: 22 Αυγούστου 2023 - 11:53

Τελ. Ενημ.: 23 Αυγούστου 2023 - 01:26

Load more

Δραματική η κατάσταση για ένα ακόμα 24ωρο, λόγω των πύρινων μετώπων. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, καταστράφηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. 

Οπως έγινε γνωστό, το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας για ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

Μεγάλη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Σε τρεις διαφορετικές εστίες, κοντά σε βιομηχανική ζώνη, αλλά και στην 112 Πτέρυγα Μάχης επεκτάθηκε το πύρινο μέτωπο στον Ασπρόπυργο. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έκλεισε η Αττική Οδός και στα δύο ρεύματα σε ένα μεγάλο τμήμα της, από την είσοδο της Ελευσίνας έως τον κόμβο της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. H κυκλοφορία επετράπει τα μεσάνυχτα αλλά λίγο αργότερα ο δρόμος έκλεισε ξανά.

Μήνυμα του 112 κάλεσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λόφος Κυρίλλου να εκκενώσουν προς Μάνδρα. Νωρίτερα, μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα εστάλησαν 3 μηνύματα από το 112 για τη φωτιά. Τα δύο αφορούν εκκενώσεις των οικισμών των Ποντίων και Λάκκα Κατσαρή. Το τρίτο ήταν προειδοποίηση για τους πυκνούς καπνούς, με συστάσεις να κλείσουν οι κάτοικοι πόρτες και παράθυρα και προειδοποίηση για αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν στην περιοχή, και που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσβεση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ασπροπύργου Μιχάλη Ψωμιάδη, έχουν καεί πέντε αποθήκες και δύο εργοστάσια, ενώ επιχείρησαν από αέρος τρία ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ πως η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές. «Είναι μια περιοχή η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο. Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», είπε.

Πύρινο μέτωπο στη Φυλή, μηνύματα 112 για εκκενώσεις

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της Φυλής στην Αττική συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, ενώ απειλήθηκε και ο ιερός ναός. Αυτή τη στιγμή το κύριο μέτωπο ανεβαίνει προς την Πάρνηθα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά.

Μήνυμα 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Άγιος Ιωάννης Ρώσσος και Ντάρδιζα καλώντας τους να εκκενώσουν προς το κέντρο του Μενιδίου.

Νωρίτερα σήμερα είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Άνω Λιοσίων, Γεννηματά και Κανάλα με μήνυμα από το 112.

Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι το Δημαρχείο Ανω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

Ανεξέλεγκτη για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Εκκενώθηκαν ακόμη 9 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι των οικισμών Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρος, Πέραμα, Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη και Πλάκα ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή.

Σημειώνεται ότι εχθές το βράδιυ εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης καθώς το είχαν καλύψει οι καπνοί. Συνολικά 69 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναχώρησε σήμερα για την Καβάλα.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς έγκυος γέννησε καθ' οδόν προς το πλοίο. Τα ξημερώματα μεταφέρθηκαν επίσης στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τα έντεκα νεογνά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΑ).

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από το Ιωακείμειο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς μετά τις 02:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης σε περιοχές δίπλα στην Αλεξανδρούπολη. Εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση οκτώ οικισμών: Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη, Άγιος Γεώργιος, Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή.

https://www.antenna.gr/templates/pages/player?cid=g8e_fnr_ml2_cs=&w=670&h=377

Νέες αναζωπυρώσεις στη Βοιωτία

Ξεπερνά τα 10 χλμ το μέτωπο των πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο. Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το πρωί από τα Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.

Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς.

Τρίτο μέτωπο μαίνεται στην Υλική και τέταρτο μέτωπο στο Μοσχοπόδι Θηβών. Όλα τα μέτωπα είναι εκτός ελέγχου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα.

Με μήνυμα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης κάλεσε τον κόσμο που βρίσκεται σε Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο, Αγιο Αθανάσιο, Καρυώτι, Ρεβυθαίικα, Καρέικα, Μιχέικα και Παναγία Καλαμιώτισσα να εκκενώσουν προς το Κυριάκι.

Καμένα 6.500 στρέμματα στην Εύβοια

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τα Ψαχνά και βρίσκεται τώρα πάνω από τη Νέα Αρτάκη και τον Βατώντα της Εύβοιας. 

Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση συγκριτικά με τη χθεσινή μέρα, καθώς τα μεγάλα μέτωπα πάνω από την Αρτάκη περιορίστηκαν. Εκείνο που φοβούνται οι πυροσβέστες είναι οι αναζωπυρώσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες σε Ψαχνά και Ν. Αρτάκη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχουν καεί περισσότερα από 6.500 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή ενώ τις τελευταίες ώρες παρατηρείται ύφεση στους ισχυρούς ανέμους που δίνει τη δυνατότητα σε επίγειες δυνάμεις να δράσουν στην περιοχή και να περιορίσουν τις φλόγες.

Εκκένωση χωριών σε Ροδόπη και Καβάλα

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Γρατινής ώστε να εκκενώσουν προς Κομοτηνή. Παράλληλα, οι κάτοικοι των περιοχών Νέα Κρωβύλη, Παλαία Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου Ροδόπης, ακριβώς πάνω από το χωριό, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Αυτή την ώρα σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά μπήκε μέσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Όλο το βράδυ δόθηκε μάχη από τους πυροσβέστες, τους κατοίκους και τους εθελοντές για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια στον Μέγα Πιστό και τον Πολύανθο.

Πλέον τα μέτωπα της φωτιάς έχουν κατευθυνθεί προς το βουνό, χωρίς να κινδυνεύει κάποιος οικισμός.

Φωτιά ξέσπασε στο χωριό Άγιος Κοσμάς Καβάλας και το 112 προειδοποιεί για εκκένωση του οικισμού. Όπως αναφέρεται, όσοι βρίσκονται στον Άγιο Κοσμά καλούνται να μεταφερθούν στα χωριά Κεχρόκαμπος και Μακρυχώρι.

Πύρινο μέτωπο και στη Μακρακώμη

Μάχη με τις πύρινες φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή της Μακρακώμης ενώ το μέτωπό της φωτιάς έγινε τεράστιο και κινείται πλέον απειλητικά σε ολόκληρη την περιοχή. 

Πυροσβέστες και κάτοικοι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή να επεκταθούν οι φλόγες σε κάποια σπίτια και εγκαταστάσεις. Το μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 2 χιλιόμετρα και κινείται απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις: Το ένα κινείται βορειοδυτικά της Μακρακώμης και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση έχει κατεύθυνση προς το χωριό Τσούκα που απέχει περίπου στα 600 μέτρα. Το άλλο μέτωπο κινείται δυτικά και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση κινείται προς το χωριό Βίτωλη από το οποίο απέχει 1.000 μέτρα. Στους κατοίκους του χωριού εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση.

Οι πύρινες φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, προχωρούν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και εθελοντές.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις και δεν έρθουν εναέρια μέσα, τότε πολύ γρήγορα η φωτιά θα φτάσει μέσα στις πλατείες των χωριών» δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας, σημειώνοντας ότι έχει ανοιχτή γραμμή με το συντονιστικό στην Αθήνα για την αποστολή εναέριων μέσων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χατζής δηλώνει: «Είναι μεγάλη φωτιά. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κάνουν κάθε προσπάθεια και οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις αλλά είναι πολύ δύσκολα». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μακρακώμης Παν. Κοντογεώργο που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «η φωτιά απέχει από την Τσούκα λιγότερο από 600 μέτρα και οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο για να επιχειρήσουν να την περιορίσουν». «Ήδη έχουν μαζέψει κυψέλες με μέλισσες από την περιοχή ενώ έχουν καεί ελιές φιστικιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες» προσθέτει και σημειώνει πως «στο ίδιο σημείο είχαμε φωτιά και πέρυσι».

με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων