«Ο Άλκης ήταν ένα παιδί γεμάτο φως. Η θυσία και η μνήμη του να διώξει το σκοτάδι από την πόλη», ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Άρης Λευτέρης Αρβανίτης, με την κατάθεση του οποίου συνεχίζεται για 14η μέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονική επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, εναντίον του 19χρονου Άλκη Καμπανού και των φίλων του.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Άρης κατέστη μάρτυρας στη δίκη επειδή είχε προσκομίσει στην Αστυνομία βίντεο που εστάλη στο κινητό του τηλέφωνο από άγνωστο αποστολέα και κατέγραφε μέρος του φονικού επεισοδίου. Επρόκειτο για βίντεο διάρκειας 15 δευτερολέπτων, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
«Δύο μέρες μετά τη δολοφονία ήρθε στο viber ένα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης. Πήρα αμέσως την αστυνομία και μου είπαν να πάω από το Αστυνομικό Μέγαρο. Πράγματι πήγα και μου είπαν ότι το θέλουν. Δεν γνωρίζω ποιος μου το έστειλε, ο αριθμός τηλεφώνου ήταν άγνωστος, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν απαντούσε, και μετά από λίγο καιρό δεν υπήρχε πια αυτός ο αριθμός», κατέθεσε ο μάρτυρας, αναφερόμενος στο χρονικό της αποστολής του βίντεο και στην (άγνωστη) ταυτότητα του αποστολέα. Πιθανολόγησε δε, ότι ο αποστολέας ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του και να φοβήθηκε.
Το τραγούδι του Άλκη για τον Άρη
Μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου του Α.Σ. Άρης, που αριθμεί 2500 αθλητές, μικρά παιδιά στην συντριπτική τους πλειονότητα, ο κ. Αρβανίτης ανέφερε ότι μετά το συμβάν, η ευθύνη που έχει είναι μεγάλη. «Κυκλοφορούν 2000 παιδιά με τα ρούχα του Άρη από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Χαριλάου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι στη θέση του Άλκη «θα μπορούσε να είναι το δικό μου παιδί».
Ερωτηθείς για τον 19χρονο και την παρέα των τεσσάρων φίλων του, ο κ. Αρβανίτης κατέθεσε ότι κανένας απ' αυτούς δεν ήταν εγγεγραμμένος ή οργανωμένος σε σύνδεσμο του Άρη. «Δύο από αυτά τα παιδιά δεν πήγαιναν καν στο γήπεδο. Απ' όσο γνωρίζω ασχολούνταν περισσότερο με την μουσική», είπε και ανέφερε ότι ο Άλκης είχε γράψει ένα τραγούδι για τον Άρη, που ακούγεται στο γήπεδο της ομάδας.
«Οι σύνδεσμοι είναι δύσκολο να ελεγχθούν»
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τη γενικότερη λειτουργία των συνδέσμων οπαδών, τονίζοντας ότι οι σύνδεσμοι είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς είναι «κλειστά κομμάτια των οπαδών». Χαρακτηριστικές είναι οι ερωτήσεις που δέχθηκε από την εισαγγελέα της έδρας Κυριακή Κλιάμπα και οι απαντήσεις που έδωσε για το ζήτημα της λειτουργίας των συνδέσμων.
Ερώτηση: Γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι σύνδεσμοι; Οι οργανωμένοι οπαδοί εγγράφονται όλοι;
Απάντηση: Με το νέο νόμο εγγράφονται όλοι και χρειάζονται στοιχεία που ζητάμε, όπως ποινικό μητρώο κ.ά. Το κάνουμε αναγκαστικά, αλλιώς δεν παίρνει άδεια από την Αστυνομία.
Ερ.: Μπαίνει οποιοσδήποτε στους χώρους των συνδέσμων;
Απ.: Δύσκολο, μόνο οι οργανωμένοι που γνωρίζονται μεταξύ τους.
Ερ.: Ποιος μισθώνει τον χώρο όπου στεγάζονται οι σύνδεσμοι;
Απ.: Υπάρχει ένα φυσικό πρόσωπο, στο όνομα του οποίου νοικιάζεται το ακίνητο.
Ερ.: Αυτό το πρόσωπο είναι κάποιος οπαδός;
Απ.: Σίγουρα ανήκει στην ομάδα, αλλά πολλές φορές μπορεί να είναι και κάποιο τρίτο πρόσωπο, για παράδειγμα κάποιος ηλικιωμένος.
Ερ.: Ποιος πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας των συνδέσμων;
Απ.: Από τις συνδρομές των μελών πληρώνονται ενοίκια, ρεύματα, φως...
Ερ.: Κλειδιά ποιος έχει;
Απ.: Δεν νομίζω όλοι, φαντάζομαι ένας ή δύο όχι όμως πολλά άτομα
Ερ.: Δεν θα έπρεπε να γίνεται έλεγχος στους συνδέσμους;
Απ.: Οπωσδήποτε. Ελέγχονται όσο μπορούν.
Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του ίδιου μάρτυρα και απαντάει σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ