Σοβαρά επεισόδια στο Σύνταγμα μετά τη μεγαλειώδη πορεία

«Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη», ένα από τα κεντρικά συνθήματα. Επεισόδια και ρίψεις μολότοφ στο Σύνταγμα. Συλλήψεις και προσαγωγές.

Δημοσιεύθηκε: 8 Μαρτίου 2023 - 13:58

Τελ. Ενημ.: 8 Μαρτίου 2023 - 18:03

Load more

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για την τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, αλλά και για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το συλλαλητήριο και η διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών στην Αθήνα, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ολοκληρώθηκε συγκροτημένα, σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα.

Νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα συνδικάτα της Αττικής για την Κυριακή 12 Μάρτη, στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι.

Νωρίτερα στα Προπύλαια χιλιάδες απεργοί απαίτησαν «Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη».

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια, με τους διαδηλωτές να φτάνουν έως την Πατησίων. Χιλιάδες διαδηλωτές, νέοι άνθρωποι, φοιτητές και εργαζόμενοι απεργοί, κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στα Τέμπη.

Μετά τις 15:30 σημειώθηκαν επεισόδια στο Σύνταγμα με ρίψη μολότοφ από κουκουλοφόρους και χημικών από την αστυνομία. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ, πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Στην συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους αγνώστους προς την Πανεπιστήμιου.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μπροστά από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ενώ πλέον η ένταση μεταφέρεται προς την πλατεία Ομονοίας. Παράλληλα επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου όπου οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.

Στόχος κουκουλοφόρων έγινε για πολλοστή φορά το μνημείο για τα θύματα της Marfin. 

H Βουλή

Νωρίτερα στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση για μία ώρα, ώστε οι βουλευτές να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Με το αίτημα συμφώνησαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Ο προεδρεύων κ. Αθανασίου είπε αρχικά ότι θα ενημερώσει σχετικά, προφανώς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ωστόσο στη συνέχεια απέρριψε το αίτημα: «Οποιος βουλευτής ολοκληρώνει την ομιλία του μπορεί, αν θέλει, να φεύγει και να πηγαίνει στη συγκέντρωση», είπε.

Με συνθήματα όπως «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», αλλά και «Νέα, νέε, σου κλέβουν την ζωή, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», μαθητές κρατούν πανό διεκδικώντας να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για το πολύνεκρο τροχαίο.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Ρόδο, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα ξεκίνησαν στις 12:00 και κορυφώνονται το μεσημέρι, με επίκεντρο το Σύνταγμα, το οποίο πλημμύρισε από τον κόσμο.

«Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη», ένα από τα κεντρικά συνθήματα όσων συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν προκηρύξει Ομοσπονδίες, Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία.

Νωρίτερα, φοιτητές προχώρησαν στη συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας, τοποθετώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Στάχτη να γίνεις κόσμε γερασμένε... και να το ξέρεις, θα βγούμε νικητές. Θα σας ανατρέψουμε!».

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί σε διάφορες πόλεις της χώρας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τη Λάρισα, τη Λιβαδειά, τα Χανιά, τη Μυτιλήνη, την Αλεξανδρούπολη και την Πάτρα, όπου παρά πολύ κόσμος βρίσκεται στους δρόμους.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου πλούτου στον βωμό του κέρδους».

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει», οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές αλλά στην υγεία και την παιδεία.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν:

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα».

Θεσσαλονίκη

Με πορεία προς το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αξιώνοντας να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους. Με κεντρικά συνθήματα "Ποτέ ξανά" και "Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί" χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθηναν εργατικά σωματεία μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συμμετέχοντες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 15 χιλιάδες. Μαζική ήταν η συμμετοχή μελών συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και πολιτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Βροντερό "παρών" φώναξαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, όπως επίσης γυναίκες - μέλη φεμινιστικών συλλόγων (οι τελευταίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας). Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο 'Αγαλμα Βενιζέλου όπου στήθηκε η κεντρική εξέδρα. Χαιρετισμό απηύθηναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μαθητών και φοιτητών. Σε δικό του χαιρετισμό το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, συνέφερε ότι αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο. "Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια. Εάν μας ακούγανε δεν θα συνέβαινε αυτό που όλοι μας απευχόμασταν" τόνισε. Ο ίδιος έδωσε την υπόσχεση στους νεκρούς συναδέλφους του ότι "δεν σας ξεχνάμε". "Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι" πρόσθεσε, καθως περιστοιχιζόταν από συναδέλφους του μηχανοδηγούς.

Στη συνέχεια συγκροτήθηκε πορεία που - εν μέσω συνθημάτων - κινήθηκε από την οδό Εγνατία προς το Νέο Σταθμό του ΟΣΕ. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την Ξηροκρήνη, έστριψαν μέσω της οδού Λαγκάδα, συνέχισαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου και έφτασαν στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Μικροένταση εκδηλώθηκε μετά το τέλος της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν πέτρες και πυρσούς σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στη συνέχεια αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων ενώ δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα άτομα αυτά συνέχισαν να κινούνται επί της οδού Αγίου Δημητρίου με μέτωπο προς τα ανατολικά.

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση και πορεία σε κεντρικούς δρόμους άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ. Ανάλογες κινητοποίησης είναι προγραμματισμένο να γίνουν και το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι μαθήματα δεν γίνονται σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ αποφάσισε την αναβολή των μαθημάτων για σήμερα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και της δυσκολίας μετακίνησης των φοιτητών και λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα οδύνης που επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, άλλωστε, το γραφείο της Πρυτανείας ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση μαθημάτων και η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, καθώς μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ έγινε γνωστό ότι τις μέρες αυτές το πανεπιστήμιο θα είναι υπό κατάληψη.

Αστυνομία

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, 4.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός στην Αθήνα. Για εποπτεία βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου αλλά και ο αρχηγός του Σώματος Κωνσταντίνος Σκούμας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ένας νεαρός γιατί στο σακίδιό του είχε πέτρες κι έγιναν 14 προσαγωγές.

Ο υφυπουργός και ο αρχηγός, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν την Τρίτη σε επικοινωνία με συλλόγους και φορείς που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις, ώστε να διεξαχθούν ομαλά. Η ΕΛ.ΑΣ., κατά τις ίδιες πηγές, έχει προβεί σε εισηγήσεις προς καταστηματάρχες και τράπεζες ώστε να κλείσουν για λόγους ασφαλείας τις ώρες των συγκεντρώσεων.

Την ίδια σύσταση έχουν κάνει προς τα καταστήματα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και το Εμπορικό - Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Προσαγωγές, συλλήψεις και μικροεπεισόδια

Σε επτά συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, φωτοβολίδες, πέτρες, ρόπαλα και κουκούλες. Οι επτά συλληφθέντες, που κρατούνται στην Κρατική Ασφάλεια, πρόκειται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα. Κάποια μικροεπεισόδια με μολότοφ και χημικά έγιναν στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.  Μικροένταση σημειώθηκε μπροστά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης με τις αστυνομικές δυνάμεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν απαντήσεις, εισπράττουν καταστολή  

«Σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας με το αίτημα να βγει στο φως όλη η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών. Φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ζητούν απαντήσεις. Η μόνη απάντηση που πήραν από την κυβέρνηση ήταν προπηλακισμοί και δακρυγόνα», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τις σημερινές πολυπληθείς διαδηλώσεις.

«Όσο όμως προσπαθούν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις, δεν θα μπορέσουν να προσπεράσουν με τη χρήση βίας την ανάγκη του κόσμου να μάθει το «γιατί» χάθηκαν τόσες ζωές.
Η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα νικήσουν την καταστολή και τη συγκάλυψη για την τραγωδία».

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων