Στο μισό έπεσαν τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κορωνοϊού τον τελευταίο μήνα. Οι 73.710 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 8 – 14 Αυγούστου είναι μειωμένες κατά 50,34% σε σχέση με τις 148.435 που είχαν ανακοινωθεί ένα μήνα πριν, την εβδομάδα 11 – 17 Ιουλίου στην περίοδο κορύφωσης του καλοκαιρινού κύματος της πανδημίας.
Όπως προκύπτει από την συγκριτική ανάλυση, η αποκλιμάκωση δεν έγινε οριζόντια και με τον ίδιο ρυθμό σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά σε διαφορετικές ταχύτητες, με πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή.
Στην Αττική και σε πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου το επιδημικό κύμα άρχισε νωρίτερα, η υποχώρηση είναι θεαματική, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη και τις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου η διασπορά ξεκίνησε αργότερα και η αποκλιμάκωση γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς.
Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση Αττικής - Θεσσαλονίκης: Πριν από ένα μήνα η αναλογία κρουσμάτων ήταν σύμφωνη με την αναλογία πληθυσμού των δύο περιοχών, δηλαδή στο 1 προς 4. Σήμερα, η αναλογία έχει διαμορφωθεί σε 1 προς 2, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει πάνω από το 50% του αριθμού των κρουσμάτων της Αττικής (53,8%).
Στο διάστημα αυτών των 30 ημερών, η Αττική είχε εντυπωσιακή μείωση κατά 74,2%, ενώ η Θεσσαλονίκη 41,5%, με τον πανελλαδικό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 45,8%. Μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, η Αττική κατέγραψε μείωση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της σε ποσοστό 41% κατά μέσο όρο.
Πίνακας 1: Οι διαφορετικές ταχύτητες αποκλιμάκωσης σε Αττική – Θεσσαλονίκη από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου
Πρωτοπόροι και ουραγοί της διασποράς
Στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων δύο εβδομάδων του ΕΟΔΥ που χρωματίζει την Ελλάδα με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, αποτυπώνονται και οι διαφορετικές ταχύτητες της αποκλιμάκωσης.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι βασικοί τουριστικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα – Θάσος), μαζί με ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς και κάποια νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, εξακολουθούν να καταγράφουν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, παρά την αργή αποκλιμάκωση.
Σε σύνολο 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της επικράτειας, οι 21 έχουν και σήμερα πάνω από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Οι «πρωτοπόροι» της διασποράς καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα.
Πίνακας 2: Οι 21 Π.Ε. με πάνω από 1000 κρούσματα/100.000 κατοίκους
Στον αντίποδα, «πρωταθλητές» της αποκλιμάκωσης και «ουραγοί» της διασποράς πανελλαδικά αναδεικνύονται οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σήμερα αντιστοιχεί στο ¼ αυτών που καταγραφόταν στα μέσα Ιουλίου.
Πίνακας 3: Οι 10 Π.Ε. με το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους