Μαγιορκίνης: Σε 3 μήνες μπορούν να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν

Δεν θα επιτευθχεί ανοσία της αγέλης, «δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα», τονίζει ο καθηγητής.

Δημοσιεύθηκε: 20 Ιανουαρίου 2022 - 11:04

Load more

H μικρή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε σύγκριση με την τάση που καταγράφηκε την περίοδο των γιορτών δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στους επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούν βλέποντας πως η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και η Δέλτα, είναι ακόμα εδώ και απειλούν τη δημόσια υγεία. Με κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως πρέπει ακόμα να δείχνουμε προσοχή για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η απόφαση για παράταση των μέτρων άλλωστε, για τουλάχιστον ακόμα μια εβδομάδα, δεν είναι τυχαία.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Όπως ο ίδιος εξήγησε, ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

Αναφορικά με το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κορωνοϊό κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη Ομικρον απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η Ομικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων