Μεγάλα ερωτήματα για τον ρόλο του Hellenic Hoaxes, ενός από τους δύο «οργανισμούς» που υποτίθεται ότι ελέγχουν την ορθότητα στα post που δημιουργούνται στο Facebook και γενικότερα στην ελληνική ειδησεογραφία, χωρίς πολιτικές ή άλλες αγκυλώσεις, δημιουργούν οι ενέργειές του σε σχέση με πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr και του iatronet.gr, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηρίζουν ως… παραπλανητικό!
Πρόκειται για δημοσίευμα στηριγμένο σε στοιχεία και συζήτηση του δημοσιογράφου μας με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή του ΤΗΜΜΥ του ιδρύματος Βασίλη Τσαουσίδη, που ορθώς ανέφερε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους στο διάστημα 01/11/2020 - 24/11/2021 μεταξύ των χωρών του Δυτικού Κόσμου, μια διάκριση απολύτως αντιληπτή στη συντριπτική πλειονότητα των αναγνωστών, σε αντιδιαστολή με τις χώρες του πάλαι ποτέ Ανατολικού Μπλοκ και των παραφυάδων του.
Χωρίς να αμφισβητεί τον ορθότητα των αριθμών (κάτι που θα αποτελούσε όντως fact checking), το Hellenic Ηoaxes διαπράττει το ατόπημα όχι μόνο να εγκαλεί τον καθηγητή, διότι επέλεξε τη συγκεκριμένη «παραπλανητική» κατ' αυτό σύγκριση, αλλά και να προδιαγράφει ποιες είναι οι… σωστές συγκρίσεις.
Βεβαίως, κατόπιν ενεργειών του Hellenic Hoaxes, τα σχετικά post στο facebook έχουν μπλοκάρει, προφανώς με το σκεπτικό ότι άμα οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών, σε συγκεκριμένα διαστήματα, δεν αρέσουν, θα πρέπει να λογοκρίνονται.
Εν μέρει η ενέργεια αυτή του Hellenic Hoaxes στηρίχθηκε και σε μια ελλιπή μεταφορά της συζήτησης του δημοσιογράφου μας Βασίλη Ιγνατιάδη με τον καθηγητή Τσαουσίδη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρέλειψε τις ανατολικές χώρες διότι σε ορισμένες εξ αυτών, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, δεν υπήρχε καν η ίδια διαθεσιμότητα εμβολίων. Πράγματι υπάρχουν χώρες-μέλη της ΕΕ που ήταν παλαιότερα μέλη του Ανατολικού Μπλοκ κι έχουν διαθεσιμότητα εμβολίων. Ο διαχωρισμός όμως έγινε με βάση γενικότερους παράγοντες, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και νεότερης ιστορίας, που δεν χρήζουν περαιτέρω επεξήγησης, διότι όλοι λίγο-πολύ τους γνωρίζουν.
Όπως ήταν επόμενο, οι ενέργειες του Hellenic Hoaxes προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ίδιου του καθηγητή Τσαουσίδη (φωτ. άνω), ο οποίος σε Δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:
«Αδιανόητος φασισμός και αντιεπιστημονική παρέμβαση από τα Ηellenic Ηoaxes. Πριν μερικές μέρες έκανα μια ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο στην οποία σύγκρινα την επίδοση της Ελλάδας με κριτήριο τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού με τις παραδοσιακά δυτικές χώρες -εξαίρεσα από τον κατάλογο τις πρώην ανατολικές χώρες.
Μεταξύ λοιπόν των δυτικών χωρών, αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα είχε τη χειρότερη επίδοση από την 1η Νοεμβρίου 2020 και μετά. Η ανάρτηση πλαισιώθηκε στη συνέχεια από μια σύντομη συζήτηση με έναν πολύ αξιόπιστο δημοσιογράφο και δημοσιεύτηκε η είδηση αρχικά στο iatronet και στη συνέχεια σε πολλά άλλα site.
Στη συζήτηση εξήγησα ότι σημασία έχει να συγκριθεί η χώρα με τις παραδοσιακά δυτικές χώρες και όχι με αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, που αντιμετωπίζουν ζητήματα κοινωνικοοικονομικά τα οποία επηρεάζουν τη δυνατότητα νοσηλείας και εμβολιασμού.
Σήμερα, έφτασε το site-μη κερδοσκοπική εταιρεία αμφιβόλου προθέσεων και κινήτρων, που αυτοαποκαλείται Ηellenic Ηoaxes, να αμφισβητήσει το δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να συγκρίνει την Ελλάδα με τις δυτικές χώρες.
Το δημοσίευμα των δήθεν hellenic hoaxes είναι αδιαμφισβήτητα το ίδιο ένα αδιανόητο hoax: δεν αμφισβητεί τα στοιχεία ή τη θέση της Ελλάδας στον κατάλογο των δυτικών χωρών αλλά το ίδιο το δικαίωμα του πολίτη να συγκρίνει την Ελλάδα μόνο με τις δυτικές χώρες.
Ισχυρίζεται ο αρθρογράφος ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ δεν έπρεπε να εξαιρεθούν από τον κατάλογο. Αυτό συνιστά όχι ένα hoax από μόνο του αλλά μια κυνική πολιτική παρέμβαση και έναν αδιανόητο και προκλητικό φασισμό. Το αν θα εξαιρεθούν ή όχι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ από τη σύγκριση των επιδόσεων της Ελλάδας δεν είναι θέμα που μπορεί να ρυθμίσει ένας δημοσιογράφος ενός αυτοαποκαλούμενου hoax. Τελικά, μας ενδιαφέρει η αλήθεια».
Προφανώς το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει σύντομα και την Ένωση Συντακτών.
ΥΓ: Δεν θα μιλούσαμε βεβαίως για λογοκρισία ούτε θα ασχολούμασταν με την «άποψη» των Hellenic Hoaxes, αν δεν είχε άλλου είδους επιδράσεις. Εδώ όμως έχουμε μια μορφή «εξουσίας» που απαιτεί μέγιστη προσοχή. Διότι όταν έχεις τη δύναμη να μπλοκάρεις τα ποστ ατόμων αλλά και ειδησεογραφικών οργανισμών εγνωσμένης 20ετούς αξιοπιστίας στο facebοοk, προκύπτει το ερώτημα όχι μόνον αν οι κρίσεις σου είναι τεκμηριωμένες και αμερόληπτες, αλλά και ποιος εντέλει «μας φυλάει από τους υποτιθέμενους φύλακες».
ΥΓ ΙΙ. Περιττό ίσως να λεχθεί ότι επιφυλασσόμεθα παντώς νομίμου δικαιώματός μας.
«Ε2day»