Ανησυχία για τα επιδημιολογικά στοιχεία εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην κατηγορηθεί για «ανέξοδη εκμετάλλευση». Την ίδια στιγμή, αρμόδια στελέχη της εγείρουν ερωτήματα για τον μειωμένο αριθμό self-tests (καθώς από δύο την εβδομάδα στους δικαιούχους δίνεται δωρεάν μόνο ένα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα φαρμακεία δήλωσαν «μηδέν απόθεμα») αλλά και για την έλλειψη σε εμβόλια.
Αυτό το τελευταίο είχε ως συνέπεια να ανακοινωθεί χθες από το υπουργείο Υγείας ότι σταματά ο εμβολιασμός με το μονοδοσικό εμβόλιο J&J στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να διατεθούν τα φιαλίδια στα νησιά, λόγω τουριστικής ετοιμότητας.
Κατά τα ίδια στελέχη, είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα να σταματά αίφνης ο εμβολιασμός (με το εν λόγω εμβόλιο) σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, για να μπαλωθούν οι «τρύπες» στα νησιά, παρότι το πρόγραμμα έπρεπε να ήταν στη λήξη του, καθώς η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο ότι στις 15 Μαΐου θα άνοιγε ο τουρισμός.
Η ανησυχία για την επιδημιολογική πορεία πηγάζει από την πληροφόρηση που έχουν τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από επιστήμονες. Σύμφωνα με αυτήν, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και, αναλόγως, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας της εστίασης και των σχολείων, χωρίς στοχευμένα μοριακά tests.
Το κρίσιμο στοιχείο -όπως λένε- που μένει να φανεί, είναι εάν θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις: εν προκειμένω, οι έστω και με μία δόση εμβολιασμοί αναμένεται να συμβάλουν σε ηπιότερη εκδήλωση της νόσου, αλλά αυτό παραμένει ακόμα ζητούμενο.
Κατά τις ίδιες κομματικές πηγές, δεν είναι τυχαίο ότι οι προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες «προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου», καθώς οι κυβερνητικοί επιτελείς τις ερμηνεύουν ως «πλήγμα στην προσπάθεια για κλείσιμο τουριστικών πακέτων».
Παραπέμπουν μάλιστα στην «προκλητική», όπως τη χαρακτήρισαν, παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου: «Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, η πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και 1,5 μήνα με τις ανάσες ελευθερίας που δώσαμε, απέδωσε», δήλωσε χθες, συνιστώντας στους επιστήμονες «να κάνουν κράτει» στις προβλέψεις τους.
«Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου 10 εκατομμύρια δωρεάν self-tests την εβδομάδα από τον Απρίλιο, ωστόσο ο μισός και πλέον πληθυσμός δεν έχει πάρει ούτε ένα εδώ κι ενάμιση μήνα», παρατηρούν οι ίδιες κομματικές πηγές. Και αποδίδουν τον εκνευρισμό του υφυπουργού στην πραγματική επιδημιολογική εικόνα.
Υπάρχει… αθηναϊκή μετάλλαξη;
Τα χθεσινά στοιχεία που χτύπησαν καμπανάκι αφορούν τη μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα περιοχών, με τα Χανιά και το Ηράκλειο να έχουν τα πρωτεία (+198% και +94%, αντίστοιχα), ενώ στη Θεσσαλονίκη η αύξηση ήταν +36%. Ανακούφιση, πάντως, έδωσαν τα στοιχεία από κρίσιμες περιοχές, όπου το ιικό φορτίο εμφανίσθηκε είτε οριακά μειωμένο (-3% στην Αττική) είτε σημαντικά (-80% στην Πάτρα, -56% στον Βόλο).
Ένα επιπλέον στοιχείο που ανησυχεί τους αρμόδιους στην Κουμουνδούρου είναι η συζήτηση περί «αθηναϊκής μετάλλαξης». Παρά τη θυμωμένη διάψευση του Γκίκα Μαγιορκίνη, εκ μέρους της επιτροπής των ειδικών («δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη αλλά νιγηριανή»), άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επιμένουν στον όρο «αθηναϊκή» καθώς, όπως είπε και χθες, η εν λόγω εκδοχή του ιού παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, πρότεινε τη διεξαγωγή στοχευμένων tests στην περιοχή και, εάν χρειαστεί, λήψη τοπικών μέτρων.
Ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και, άρα, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες ημέρες.