Το πέρασμα της «Μήδειας» από τη Βόρεια Ελλάδα ήταν ηπιότερο και μικρότερης διάρκειας σε σχέση με τα νοτιότερα της χώρας, ενώ στις περιοχές όπου «χτύπησε» με σφοδρότητα υπάρχει η εμπειρία του μηχανισμού, που κράτησε ανοικτούς τους δρόμους. Έτσι, εξασφαλίστηκε ο ομαλός εφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και στις περισσότερες περιπτώσεις, η μετάβαση των πολιτών σε αυτά, προκειμένου να εμβολιαστούν.
Στο hub εμβολίων του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ), στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, όπου διατηρούνται σε υπερκαταψύκτες τα εμβόλια της Pfizer/BioΝTech που εξυπηρετούν τα εμβολιαστικά κέντρα ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης, η κακοκαιρία δεν επηρέασε τον εφοδιασμό.
Οι υπεύθυνοι για τη διανομή τους είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη συνδρομή των κατά τόπους υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ή ακόμα και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να διασφαλίσουν τη μεταφορά των φιαλιδίων σε κάποια ορεινή περιοχή, σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν χρειάστηκε να το κάνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάστηκε παρέμβαση της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά πολιτών από αποκλεισμένα χωριά προς τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ένας μικρός αριθμός ραντεβού ακυρώθηκε.
«Οι μηχανισμοί στις περιοχές αυτές είναι εξοικειωμένοι με τα βαριά καιρικά φαινόμενα και μαθημένοι στην αντιμετώπισή τους. Οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί και ο εφοδιασμός έγινε κανονικά», εξήγησε στο iatronet ο γενικός γραμματέας του ΣΥΦΑ Σπύρος Νικολαΐδης.
Μέχρι σήμερα, μέσω του συγκεκριμένου hub έχουν παραληφθεί, αποσυσκευαστεί, αποθηκευτεί, επανασυσκευαστεί και αποσταλεί στα εμβολιαστικά κέντρα από τη Φλώρινα έως τον Έβρο συνολικά 180.000 δόσεις εμβολίου, προς το παρόν μόνο της Pfizer/BioΝTech, με μηδενικές απώλειες σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca φτάνουν μέχρι σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας απευθείας από την Αθήνα, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στο επόμενο διάστημα.
«Πριν από λίγες μέρες ρωτηθήκαμε αν έχουμε τις προδιαγραφές και την υποδομή για την αποθήκευση και των εμβολίων της AstraZeneca. Τους απαντήσαμε πως διαθέτουμε μεγάλο ψυκτικό θάλαμο depot με συνθήκες ψυγείου από 2 ως 8 βαθμών και φυσικά μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες και για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εκτιμώ πως θα προχωρήσει. Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Moderna, που απαιτεί χαμηλότερη θερμοκρασία συντήρησης, αλλά όχι τους -70 της Pfizer, μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τον έναν από τους θαλάμους βαθιάς κατάψυξης για την αποθήκευση και συντήρησή του», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.
Το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες παραλαβής και παραδόσεων, μια εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί σε μεγαλύτερους ρυθμούς το επόμενο διάστημα, με την αύξηση των εισαγωγών εμβολίων και την προσθήκη νέων εμβολιαστικών κέντρων. «Κάνουμε παραλαβές ακόμα και στις 10 το βράδυ του Σαββάτου ή και την Κυριακή. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε φτάσει στο μηδέν των αποθεμάτων, ενώ υπήρξαν μέρες που κάναμε και 20 αποστολές σε διάφορες περιοχές. Μάλιστα, κάποιες φορές χρειάστηκε να στείλουμε από εδώ στην Αθήνα, για να εξυπηρετήσουμε τον εφοδιασμό. Έχει συμβεί να κάνουμε αποστολή ακόμα και για μόνο ένα φιαλίδιο των έξι δόσεων», σημειώνει.
Στη διαδικασία παραλαβής και αποθήκευσης συνδράμουν και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ τις αποστολές αναλαμβάνει μεταφορική εταιρεία. Οι εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ασφαλείας και διαθέτουν 24ωρη φύλαξη, ενώ διαρκής είναι και η παρουσία της αστυνομίας.
100% προσέλευση στο mega εμβολιαστικό της ΔΕΘ
Στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που άρχισε να λειτουργεί τμηματικά από τη Δευτέρα, με 24 από τις 108 εμβολιαστικές γραμμές, η προσέλευση των πολιτών στα ραντεβού τους άγγιξε το 100% κατά την πρώτη μέρα. Πραγματοποιήθηκε το σύνολο των 720 εμβολιασμών που είχαν προγραμματιστεί, ενώ άλλα 600 πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα, Τρίτη.
Το συγκεκριμένο κέντρο, που λειτουργεί με την ευθύνη υγειονομικών των Ενόπλων Δυνάμεων, προς το παρόν εφοδιάζεται με εμβόλια που καταφθάνουν από την Αθήνα. «Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Δεν μας έχουν ζητήσει προς το παρόν να στείλουμε εκεί εμβόλια», ανέφερε ο γραμματέας της ΣΥΦΑ.
Ο ίδιος επισημαίνει τις συχνές δυσλειτουργίες του συστήματος μέσω του οποίου οι φαρμακοποιοί κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό, για λογαριασμό πελατών τους. «Πολύ συχνά πέφτει το σύστημα. Σήμερα το πρωί ήταν πεσμένο για δύο ώρες. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και σε εμάς και στους πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε εμάς γιατί δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τεχνολογίας», τονίζει.