Σε δύο «μέτωπα» -το υγειονομικό και το οικονομικό- γίνεται η μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια, όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα ο προϋπολογισμός. Η συζήτηση ολοκληρώνεται την Τρίτη με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.
Η κυβερνητική πτέρυγα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία, μετά την έλευση του εμβολίου. Παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί πως «λαϊκίζει» και δεν καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις.
Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση τόσο για τις εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ξήλωμα» του εργατικού δικαίου, ανεπαρκή μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελλιπή προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Πυρά στην ασκούμενη πολιτική εξαπολύουν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε «με τον προϋπολογισμό που ψηφίζουμε βάζουμε τις βάσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας» και σημείωσε πως μέσα σε ένα δύσκολο πλαίσιο η κυβέρνηση προχωρά με γνώμονα τη δημόσια υγεία και παράλληλα υλοποιεί το πρόγραμμα της. Ειδική αναφορά έκανε σε μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και στο σχέδιο που θα υλοποιηθεί για την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση «το καλύτερο επιχείρημα είναι να λέτε τι θα γινόταν αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αυτό κρίνει και ο ελληνικός λαός». Για να προσθέσει πως όταν έχουμε ανεύθυνες και λαϊκίστικες κυβερνήσεις υπάρχουν δεινά.
Για έναν προϋπολογισμό που φέρνει ανάπτυξη και καλύτερες συνθήκες για τον τόπο έκανε λόγο από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Καλλιάνος. Μίλησε για μια δύσκολη εξίσωση ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία και παράλληλα να στηριχθεί η οικονομία και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην λαϊκίζει.
Από το βήμα της Βουλής η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη μίλησε για τον «προϋπολογισμό ενός ανέμελου πρωθυπουργού» και εξαπέλυσε βέλη στη Νέα Δημοκρατία πως οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία. Χαρακτηριστικά σημείωσε «κύριε πρωθυπουργέ πρόσφατα δηλώσατε δημοσίως ότι ο Άγιος Βασίλης στο σάκο του θα έχει εμβόλια. Δεν θα έχει όμως αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως, ωστόσο, είχατε υποσχεθεί».
Κατά την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε πως «τα θεμέλια της κοινωνίας τρίζουν. Η χώρα έχει δοκιμαστεί σκληρά από τις «νέες» ιδέες του μακρινού παρελθόντος σας. Το αναπτυξιακό μοντέλο της Κυβέρνησης χρεωκόπησε τη χώρα και μας οδηγεί στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Χρειάζονται πολιτικές που να δώσουν ελπίδα. Δίκαιη ανάπτυξη, με ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, επένδυση στις τεχνολογίες και στην καινοτομία. Αυτές τις πολιτικές μόνο μια προοδευτική Κυβέρνηση μπορεί να τις φέρει».
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας «ο προϋπολογισμός του 2021 είναι όχι μόνο ψεύτικος αλλά και προκλητικός. Όπως ψεύτικη είναι και η δήθεν επάρκεια της κυβέρνησης που κρύφτηκε πίσω από την «ατομική ευθύνη» των πολιτών».
Ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας ανέφερε από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας για «σχέδιο επί χάρτου». Όπως είπε ο προϋπολογισμός «είναι φτιαγμένος μόνο για να περνάει μια διαχειρίσιμη εικόνα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης και βασίζεται σε αβέβαιες παραδοχές».
Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που λέει ότι θα εισπράξει 3,5 δισεκατομμύρια περισσότερα έσοδα από πέρυσι με τα μικρότερα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων 20 ετών με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές». Προσέθεσε πως ο προϋπολογισμός είναι «μαχαίρι στην καρδιά» για τους ανθρώπους της αγοράς και υπογράμμισε πως «οι μικρές επιχειρήσεις δεν είδαν το χρώμα του χρήματος το 2020». Όσον αφορά στην αναστολή πλειστηριασμών έθεσε το ερώτημα στην κυβέρνηση αν «θα φέρει ρύθμιση στη Βουλή ή θα κρύβεται πίσω από τις ΚΥΑ της λειτουργίας των δικαστηρίων».
Απαράδεκτο και βάρβαρο χαρακτήρισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου το γεγονός πως στο νέο κρατικό προϋπολογισμό μειώνονται οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό πως όλα θα τελειώσουν όταν αρχίσει ο εμβολιασμός για να μην κάνει προσλήψεις υγειονομικών και πραγματικές επιτάξεις του ιδιωτικού τομέα Υγείας
Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία - Χάϊδω Ασημακοπούλου, σημειώνοντας ότι απουσιάζουν κίνητρα στήριξης των επενδύσεων και μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας.
«Αργήσατε να παραδεχτείτε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας» είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜεΡΑ25. Παράλληλα σημείωσε πως οι προβλέψεις που γίνονται - για παράδειγμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη χρόνια - κινούνται στα όρια της μυθοπλασίας.
Αντιπαράθεση και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής
H οικονομία κυριαρχεί στην πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ωστόσο κυβέρνηση και αντιπολίτευση επέλεξαν στη σημερινή συνεδρίαση να αναφερθούν και στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης και η στάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών τέθηκαν στη συνεδρίαση, ενώ δεν έλειψαν οι πολιτικές κόντρες.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως είναι σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη έστω με αργά και λιτά βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Τουρκίας. Αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων είπε «όσο παραμένει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων, όσο ζητείται από την Τουρκία να επιδείξει συνεργασία για την αποφυγή των μονομερών προκλητικών ενεργειών με διάρκεια και αξιοπιστία και για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και όσο το Συμβούλιο ζητάει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ετοιμάσουν μία συνολική εκτίμηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αυτό δείχνει ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό. Είναι θέμα ευρωτουρκικό».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι οι κυρώσεις είναι το μέσο, για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, ώστε να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει με την Ελλάδα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, όπως σχολίασε, είναι η πρώτη φορά που αυτό γράφεται και περιγράφεται με τέτοιο τρόπο στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπογράμμισε ότι «δεν περιμένουμε σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λύνονται όλα τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Αυτό, όμως, που σίγουρα έχει γίνει κοινός τόπος είναι η σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η σαφής και σταθερή συμπαράσταση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και βέβαια η διεύρυνση των κυρώσεων, έτσι όπως αυτές είχαν αποφασιστεί από το 2019».
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως «βάλατε τον πήχη εκεί που τον βάλατε. Περάσατε πολύ από κάτω, πάρα πολύ από κάτω. Είχαμε τρεις Συνόδους Κορυφής ότι μας λέγατε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις. Κυρώσεις μια, κυρώσεις δύο, κυρώσεις τρεις, τώρα ξανά οι κυρώσεις μετατίθενται. Τι γίνεται;». Πρόσθεσε πως «οι πετυχημένες συναντήσεις στο διπλωματικό επίπεδο πόσο απέδωσαν; Και μαθαίνουμε ότι έχετε δεσμευτεί για μια διάσκεψη μεσογειακή. Με τι εγγυήσεις; Θα είναι καλύτεροι οι συσχετισμοί εκεί; Έχουμε κάποιες εγγυήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, για το Κυπριακό; Ή θα πάμε να βρεθούμε σε ένα πλαίσιο που για άλλη μια φορά δεν θα είναι ευνοϊκό για μας;»
Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κοιτώντας προς την κυβερνητική πτέρυγα είπε «μια συμβουλή: μην είστε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Ξαναπιάστε το νήμα μιας εξωτερικής πολυδιάστατης, ενεργητικής πολιτικής».