Σήμερα η απόφαση-σταθμός στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Εν μέσω μαζικών συγκεντρώσεων αναμένεται η απόφαση των δικαστών επί της ενοχής ή όχι για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Ετυμηγορία με τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Δημοσιεύθηκε: 7 Οκτωβρίου 2020 - 08:04

Τελ. Ενημ.: 7 Οκτωβρίου 2020 - 11:20

Load more

Ανακοινώνεται σήμερα, στις 11 το πρωί, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η ετυμηγορία των δικαστών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένης της πολιτικής αλλά και της ποινικής βαρύτητας της υπόθεσης. 

Το τέλος της δίκης της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή, εν μέσω μαζικών κοινωνικών αντιδράσεων και πολιτικών εντάσεων, χωρίς να λείπουν ζικ-ζακ και αναδιπλώσεις.

Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που συγκεντρώνονται έξω από το Εφετείο, ενόψει της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

Ήδη, από τις 9 το πρωί, αναρτήθηκαν τα πρώτα πανό μπροστά από το κτίριο και συγκεκριμένα από την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. 

Ο κύριος όγκος όσων συμμετέχουν στα συλλαλητήρια αναμένεται να συγκεντρωθεί στις 11:00 που θα αρχίσουν και οι στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή», είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό, ενώ από τα ηχεία ακούγονται τραγούδια με αντιφασιστικό περιεχόμενο.

ΝΔ: Αναδείξαμε την εγκληματική τους δράση

Στην είσοδο του Εφετείου, εν όψει της έκδοσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, βρέθηκαν προ ολίγου ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Γιάννης Μπρατάκος, ο Εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

Λίγο πριν την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου δήλωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε πάντοτε και παντού απέναντί τους και στην Κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους και τους έθεσε στο περιθώριο. Εκεί που πραγματικά ανήκουν. Ανέδειξε την εγκληματική τους δράση. Αυτή που σήμερα αξιολογείται ποινικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

Φ. Γεννηματά: Τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση

Μαζί με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται έξω από το Εφετείο η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί».

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία».

«Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ν. Βούτσης: Ημέρα ορόσημο για τη Δημοκρατία

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα, ένα ορόσημο για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη, για τον αντιφασιστικό αγώνα, για τη δικαίωση της Μάγδας Φύσσα που τόσα χρόνια ήταν επικεφαλής μίας τιτάνιας προσπάθειας για να απονομιμοποιηθεί η δράση αυτής της πολιτικής οργάνωσης, η οποία πρέπει να καταστεί εγκληματική οργάνωση και με το νόμο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα».

Αυτό δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Βούτσης, προσερχόμενος στο Εφετείο για να παρακολουθήσει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η διαδικασία

Η απόφαση των δικαστών επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης θα κρίνει εν πολλοίς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας -η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ- να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, γεγονός που γεννά προβληματισμό σε περίπτωση που είναι απόντες και το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της ενοχής τους. Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτησή τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα, ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνσή της. Εν συνεχεία θα ανακοινώνει για καθένα από τους κατηγορούμενους της κάθε υπόθεσης κρίση επί της ενοχής του ή μη καθώς και για την κατηγορία που του αποδίδεται.

Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1), το δικαστήριο θα ανακοινώνει και τη γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συνολικά οι συνήγοροι που αγόρευσαν τελικά στη δίκη ήταν 45 από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη. Η «μάχη των ελαφρυντικών» είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων.

Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, θα λάβει τον λόγο η εισαγγελέας, η οποία θα υποβάλει στο δικαστήριο την πρότασή της επί των ελαφρυντικών, εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο. Θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και εν συνεχεία το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη, για να αποφασίσει εάν θα αναγνωριστούν κάποια ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους.

Μετά τα ελαφρυντικά, η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της επί των ποινών, ακολουθούν και πάλι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και τελικά το δικαστήριο, μετά από διάσκεψη, θα ανακοινώσει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις των ποινών.

Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, οι οποίοι είναι 24, και εφόσον η κρίση του δικαστηρίου δεχθεί την ενοχή τους όπως εισάγεται με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις, το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς, ο Γιώργος Ρουπακιάς, αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Το χρονικό της δίκης

Αξίζει να σημειωθεί τι συνέβη και πότε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της #GDtrial σύμφωνα με το goldendawnwatch.org.

Όπως αποτυπώθηκε στη σελίδα της Πολιτικής Αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες Jailgoldendawn:

Η διαδικασία εξελίχθηκε ως εξής:

Οι κατηγορούμενοι και οι κατηγορίες

Οι δικαστές, που επί ένα μήνα συνεδρίαζαν υπό άκρα μυστικότητα, σήμερα καλούνται να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “ αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός. Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου , βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία». Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.

Το δικαστήριο σήμερα , με τον θεσμικό ρόλο που έχει , απαντά αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μία αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που θα έχει πλέον περιορισμένες θέσεις -περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει- για παρευρισκόμενους -δικηγόρους , κατηγορούμενους, δημοσιογράφους, κοινό-λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Ποια είναι η Αρεοπαγίτης που προεδρεύει

Η κ. Λεπενιώτη , που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη , εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η κ. Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Οι υποθέσεις

Κατηγορούμενοι: 18

Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση

Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία

Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι :

Ιωάννης Άγγος

Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης

Γεώργιος Δήμου

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης

Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης

Αναστάσιος Μιχάλαρος

Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης

Σταύρος Σαντοριναίος

Γεώργιος Σκάλκος

Γέωργιος Σταμπέλος

Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας

Λέων Τσαλίκης

Αθανάσιος Τσόρβας

Νικόλαος Τσόρβας και

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5

Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Δημήτριος Αγριογιάννης

Θωμάς Μαριάς και

Μάρκος Ευγενικός.

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4

Αναστάσιος Πανταζής

Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης

Κυριάκος Αντωνακόπουλος και

Ιωάννης Καστρινός.

Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι άλλοι 2 - οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής - βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)

Νίκος Μιχαλολιάκος

Χρήστος Παππάς

Ηλίας Κασιδιάρης

Γιάννης Λαγός

Ηλίας Παναγιώταρος

Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης

Ελένη Ζαρούλια

Γιώργος Γερμενής

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Νίκος Μίχος

Γιώργος Γερμενής

Αντώνης Γρέγος

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Ευστάθιος Μπούκουρας

Πολύβιος Ζησιμόπουλος

Νίκος Κούζηλος

Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Δημήτρης Κουκούτσης.

Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής

* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:

Διονύσης Αγιοβλασίτης

Γεώργιος Αποστολόπουλος

Νικόλαος Αποστόλου

Χρήστος Γαλανάκης

Σαββας Γαροφαλάκης

Αριστόδημος Δασκαλάκης

Γεώργιος Καλπιτζής

Διονύσιος Λιακόπουλος

Εμμανουήλ Μαυρικάκης

Θωμάς Μπαρέκας

Νικολέτα Μπενέκη

Νικόλαος Παπαβασιλείου

Γιώργος Περρής

Γιώργος Πετράκης

Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)

Βασίλειος Σιατούνης

Θεώνη Σκαρπέλη

Θέμις Σκορδέλη

Χρήστος Στεργιόπουλος

Αθανάσιος Στράτος

Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους

Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση

Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και

Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων