Εικόνες χάους στη Μόρια, στον δρόμο οι πρόσφυγες

Καζάνι που βράζει είναι η Μυτιλήνη. Χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Η κατάσταση στο νησί παραμένει τεταμένη, με τους τοπικούς άρχοντες να αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης. Μηνύματα στήριξης από Βρυξέλλες και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δημοσιεύθηκε: 11 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:29

Τελ. Ενημ.: 11 Σεπτεμβρίου 2020 - 09:50

Load more

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν κυριολεκτικά στον δρόμο, δίχως στέγη, φαγητό και νερό, στη Μυτιλήνη. Η σύγχυση κυριαρχεί μετά τη φωτιά στη Μόρια καθώς 13.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι.

Προσπαθούν να φτιάξουν κάποιο παράπηγμα, να προστατευθούν από τη ζέστη της ημέρας. Τα βράδια κοιμούνται όπου βρουν, σε χωράφια, αυλές, μπροστά τις εκκλησίες, σε ανοιχτούς χώρους εργοταξίων, ακόμα και σε νεκροταφεία. Υπάρχουν αρκετοί ευάλωτοι άνθρωποι, όπως μια λεχώνα με ένα μωράκι μόλις 8 ημερών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας στο νησί. Σήμερα αποβιβάστηκαν εννέα κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ και δύο οχήματα εκτόξευσης νερού, αύρες. Εφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με το πλοίο «Blue Star Ρόδος», περίπου στις 8:00 το πρωί. Με το ίδιο πλοίο κατέφθασαν και οχήματα των ΟΠΚΕ, αλλά και κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Είχε προηγηθεί μεταφορά αρκετών αστυνομικών διμοιριών το απόγευμα της Πέμπτης με C130 της πολεμικής αεροπορίας.

Η Λέσβος είναι καζάνι που βράζει μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.

Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει από το πρωί της Πέμπτης το πλοίο «Blue Star Chios», το οποίο φιλοξενεί χίλιους πρόσφυγες, ενώ αναμένονται δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να φτιαχτούν ξανά οι κλειστές δομές. Η περιφέρεια και ο δήμος, όμως, ζητά να απομακρυνθούν οι μετανάστες με καράβι και να μεταφερθούν στον Πειραιά.

«Δεν αισθάνομαι καθόλου υποχρεωμένος κάθε φορά που καίνε αυτοί τα σπίτια που τους χτίζουμε να τους χτίζουμε καινούργια», ήταν η δήλωση, μεταξύ άλλων, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι. «Πολύ στεναχωριέμαι που τους βλέπω έτσι αλλά δεν μπορούμε να μην συνυπολογίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έκαψαν τον καταυλισμό μόνοι τους».

Έκκληση στους δημάρχους του νησιού της Λέσβου αλλά και στην περιφέρεια, ώστε να συνεργαστούν με την κεντρική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα στέγασης των μεταναστών που προέκυψε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη Λέσβο, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε δήλωσή του. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο νησί παραμένει τεταμένη, με τους κατοίκους και τους τοπικούς άρχοντες να αντιδρούν στα σχέδια για κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Στην παραδοχή ότι αγνοούνται και οι οκτώ από τους 35 πρόσφυγες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό στη Μόρια προέβη ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, το βράδυ της Πέμπτης.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι οκτώ πρόσφυγες με κορωνοϊό, που είχαν εντοπιστεί, χάθηκαν. «Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οχτώ. Άνοιξαν τη δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό, γι' αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. «Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές, για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοΐδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια», είπε και πρόσθεσε: «Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια, εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα. Σήμερα λειτούργησε κανονικά η σίτιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης μίλησε και για σοβαρό πρόβλημα συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για να κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι. Έχουμε συγκεκριμένα σημεία για να ξεκινήσουμε να στήσουμε τις σκηνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων είτε των αιτούντων άσυλο», επισήμανε.

«Η κατάσταση που αντικρίσαμε πριν από λίγη ώρα εδώ στους δρόμους της Μυτιλήνης είναι στην κυριολεξία δραματική. Πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο κέντρο της Μόριας», δήλωσε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ για την κατάσταση στη Λέσβο.

Η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους. Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, που, ως αντιπολίτευση, επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις και ως κυβέρνηση, οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου, με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς.

Η διεθνής κοινότητα

Ένα C130 με γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό αναχωρεί το Σάββατο για τη Λέσβο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

Ειδικότερα, ο Φιλίπ Γκοφάν σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Μετά από αίτημα για βοήθεια, ενεργοποίησα την επιχείρηση B-Fast (μηχανισμός άμεσης επέμβασης). 13 γιατροί και νοσηλευτές εξειδικευμένοι μαζί με εξοπλισμό αναχωρούν αυτό το Σάββατο με C130 για τη Λέσβο».

Την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, η Μόργκαν Ορτέιγκους υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή της και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές κοινότητες προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των πιο ευάλωτων ατόμων».

Το μήνυμα πως η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, έστειλε από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη-μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για όλους τους υπόλοιπους. «Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Η ώρα είναι τώρα και η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ξεκάθαρο ότι η Μόρια συμβολίζει αυτά που πρέπει να αλλάξουν», κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της ΕΕ.

«Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στο να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί από χθες . Η άμεση, απόλυτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, η σίτιση και η δημόσια τάξη σε όλο το νησί», είπε ξεκινώντας τη δήλωσή του ο κ. Σχοινάς και έσπευσε να συγχαρεί τις ελληνικές αρχές, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, γιατί χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν έχουμε θύματα.

Τώρα όμως, επισήμανε περαιτέρω, η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι άμεση και συλλογική και προσέθεσε: «Ήδη θέλω να θυμίσω ότι εδώ και έξι μήνες η Μόρια είχε 25.000 ανθρώπους και τώρα έχει 12.000. Είχε 1.200 ανήλικους ασυνόδευτους και τώρα δεν έχει κανέναν. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι είχαμε πάρει μέτρα προληπτικά για την προστασία των ασθενέστερων και είχαμε προβλέψει διαδικασίες για τα θετικά κρούσματα. Όλα αυτά είναι εδώ, είναι δουλειά που έχει ήδη γίνει. Σήμερα θα έρθει ένα μεγάλο πλοίο που θα στεγάσει με χρηματοδότηση της ΕΕ γύρω στους 1.600 ανθρώπους. Δουλεύουμε λοιπόν σε όλα τα μέτωπα για την άμεση ανταπόκριση. Οι 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έφυγαν τα ξημερώματα είναι μια πρώτη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και ελπίζω ότι θα είναι εφικτή και η μετεγκατάστασή τους και πέρα από την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων