Euro2Day

Πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις το μπαράζ θεσμικών αλλαγών

Οι συνεχείς ρυθμιστικές παρεμβάσεις «κάνουν δύσκολη» τη λειτουργία των εταιρειών, που ζητούν τον αναγκαίο χρόνο προσαρμογής. Ποιες είναι οι νέες, εκ Βρυξελλών εκπορευόμενες, πρωτοβουλίες.
Πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις το μπαράζ θεσμικών αλλαγών

Δημοσιεύθηκε: 28 Ιανουαρίου 2025 - 08:14

Load more

Για τον καταιγισμό των θεσμικών αλλαγών που ξεκινούν από την Ευρώπη και φτάνουν στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί συχνά κατά το παρελθόν παράγοντες του εγχώριου επιχειρείν.

Ιδιαίτερα μάλιστα στην τρέχουσα συγκυρία, όπου οι εταιρείες καλούνται να προχωρήσουν σε πολλές και σύνθετες προσαρμογές, στελέχη της αγοράς ζητούν «κατανόηση» και συνεργασία με τις εποπτικές αρχές. Αυτό άλλωστε κατατέθηκε και στο πρόσφατο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την Εταιρική Διακυβέρνηση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς παράγοντες, για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, τα κριτήρια ESG δεν αποτελούν κάτι καινούριο, πλην όμως με την Οδηγία CSRD αυξάνει το εύρος των απαραίτητων εκθέσεων, εισάγεται η υποχρέωση για επαλήθευσή τους από διαπιστευμένα τρίτα μέρη και, κυρίως, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι μη εισηγμένες εταιρείες.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το νέο πλαίσιο είναι ομολογουμένως σύνθετο και διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος, τον κλάδο και τις συνεργασίες που αναπτύσσονται κατά μήκος της αλυσίδας αξίας. Άρα, απαιτείται χρόνος για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να το κατανοήσουν πλήρως και να προετοιμάσουν συστήματα και ανθρώπους για την εφαρμογή του. Οι προκλήσεις είναι σημαντικές, τόσο για τις επιχειρήσεις που πρέπει να υλοποιήσουν γρήγορα το νέο πλαίσιο όσο και για τους νομοθέτες που το διαμορφώνουν.

Όπως επισημαίνουν, αν και ο στόχος παραμένει αδιαμφισβήτητος, είναι κρίσιμο να βρίσκουμε, σε κάθε βήμα, την ισορροπία μεταξύ της φιλοδοξίας και του τι είναι εφικτό, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών. Σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, κλειδί είναι η σωστή ενημέρωση και οι ορθές κατευθύνσεις από τις εποπτεύουσες αρχές.

«Επιχειρήσεις και νομοθέτες θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι κανείς δεν θα πετύχει με την πρώτη προσπάθεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ότι χρειάζονται αναπροσαρμογές για απλούστευση και αποφυγή υπερκαλύψεων που οδηγούν σε αχρείαστη γραφειοκρατία», δηλώνεται χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα όταν αναμένονται νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως:

Όπως άλλωστε αναδείχθηκε και στο πρόσφατο Συνέδριο που οργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Εταιρική Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα και Διαφορετικότητα: Προχωρώντας μπροστά», αγορά και ρυθμιστής είναι απαραίτητο να συνεργάζονται, γιατί μόνο έτσι γίνεται εφικτή η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεών τους.

Load more

Δείτε επίσης

Load more