Τις 30 ελληνικές εισηγμένες εταιρείες που διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια τα οποία χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία παρουσιάζει η έρευνα “The RSM Board Diversity Survey” της RSM Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της έρευνας, έγινε ανάλυση των 142 Ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων και οι 30 εταιρείες που διακρίθηκαν παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά και ανά κλάδο, ενώ βάσει της μεθοδολογίας της έρευνας, οι επιχειρήσεις βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με τις 10 κατηγορίες κριτηρίων αξιολόγησης της πολυμορφίας και συμπερίληψης.
Παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις, η συμμετοχή αλλοδαπών μελών στα Διοικητικά Συμβούλια, η συμμετοχή ή μη μελών της ίδιας οικογένειας, το ποσοστό των εκτελεστικών μελών στο σύνολο του Διοικητικού Συμβούλιο καθώς και η διαφοροποίηση ως προς τις ηλικίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα κριτήρια βαθμολόγησης συμπληρώνουν το επίπεδο εκπαίδευσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η εμπειρία τους σε διαφορετικούς κλάδος σε σχέση με αυτόν που δραστηριοποιείται η εκάστοτε εταιρεία και η συμμετοχή ανά φύλο στις επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι 30 εισηγμένες ελληνικές εταιρείες με Διοικητικά Συμβούλια με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες σε αλφαβητική σειρά και ανά κλάδο δραστηριοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:
ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
- BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.
- INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL Α.Ε.Ε.Α.Π.
- LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε.
- ORILINA PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.
- REDS Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
- TRADE ESTATES Α.Ε.Ε.Α.Π.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
- ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- ATTICA BANK Α.Τ.Ε.
- EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
ΤΑΞΙΔΙΑ & ΑΝΑΨΥΧΗ
- ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
- ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.
- ΛΑΜΨΑ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
- CENERGY HOLDINGS Α.Ε.
- METLEN ENERGY & METALS Α.Ε.
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
- ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
- Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- IDEAL HOLDINGS A.E.
- QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
ΕΜΠΟΡΙΟ
- JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΟΤΑ & ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
- COCA-COLA HBC AG
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ & ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
- TITAN CEMENT INTERNATIONAL S.A.
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
- VIOHALCO SA/NV
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ Α.Α.Ε.Γ.Α.
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΟΤΕ Α.Ε.
Σημειώνεται ότι το 2021, η RSM Ελλάδος για πρώτη φορά εκπόνησε και δημοσίευσε την έρευνα “The RSM Board Diversity Survey” έχοντας ως έναυσμα την αλλαγή της δυναμικής στα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του σχετικού ν. 4706/2020.
Φέτος, για πρώτη φορά, σε συνέχεια της δημοσίευσης της τέταρτης έκδοσης της έρευνας, παρουσιάζονται οι 30 κορυφαίες ελληνικές εισηγμένες εταιρείες που διακρίθηκαν για τη προσέγγισή τους ως προς την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα της διάρθρωσης των Διοικητικών τους Συμβουλίων.
Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη αντικειμενικότητα, στηριζόμενη σε 10 ειδικά κριτήρια που αντανακλούν την πολυδιάστατη φύση της πολυμορφίας, τον αντίκτυπο και τη σημασία στη Διοίκηση των εταιρειών και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
Οι επικρατέστεροι κλάδοι μεταξύ των 30 εταιρειών που διακρίθηκαν είναι αυτοί της Ακίνητης Περιουσίας, των Τραπεζών, των Ταξιδιών & Αναψυχής, των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Μερικά σημεία για τα οποία ξεχωρίζουν οι συγκεκριμένες εταιρείες ως προς την ίση εκπροσώπηση και ποικιλόμορφη διάρθρωση των Διοικητικών Συμβουλίων τους είναι:
Φύλο: Εκπροσώπηση κάθε φύλου τουλάχιστον 33%, έναντι 26% στις υπόλοιπες 112 εταιρείες, υπερβαίνοντας το 25% που ορίζει ο ν. 4706/2020.
Ανεξαρτησία: Το 77% των μελών είναι μη εκτελεστικά, με το 43% ανεξάρτητα, έναντι 63% και 36% αντίστοιχα στις υπόλοιπες εταιρείες.
Δεξιότητες: Εξειδίκευση σε τομείς όπως HR, ESG και IT, με ποσοστό 7% επί των συνολικών δεξιοτήτων έναντι 3% στις υπόλοιπες εταιρείες.
Οικογενειακές σχέσεις: Μέλη της ίδιας οικογένειας αποτελούν λιγότερο από 6% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
Ηγετικές θέσεις: 10 από τις 30 εταιρείες διαθέτουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, με 4 Διευθύνουσες Συμβούλους, έναντι 5 στις υπόλοιπες 112 εταιρείες.
Εμπειρία σε διαφορετικούς κλάδους: Το 57% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων διαθέτουν εμπειρία σε διαφορετικούς κλάδους, έναντι 43% στις υπόλοιπες εισηγμένες.
Ο Βασίλης Πετίνης, Managing Partner της RSM Greece τόνισε χαρακτηριστικά: «Η δημοσίευση αυτής της λίστας είναι ένα κάλεσμα για υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης. Φιλοδοξούμε να κινητοποιήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να δουν την πολυμορφία όχι ως μια τυπική υποχρέωση αλλά ως βασικό πυλώνα της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας τους. Η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών λειτουργεί ως οδηγός, δείχνοντας ότι η πολυμορφία στα διοικητικά συμβούλια δεν είναι απλώς μια ηθική επιλογή, αλλά μια στρατηγική αναγκαιότητα που οδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων, μεγαλύτερη καινοτομία και μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αναμόρφωση της ελληνικής επιχειρηματικής κουλτούρας, προωθώντας ένα πιο ανοιχτό και συμπεριληπτικό περιβάλλον για όλους».
Η κατάταξη των εταιρειών, αλλά και ευρύτερα τα αποτελέσματα της “The RSM Board Diversity Survey” αναδεικνύουν το γεγονός ότι το ιδανικό Διοικητικό Συμβούλιο είναι αυτό που δεν αποκλείει άτομα από διαφορετικά φύλα, εθνικότητες, θρησκείες και κοινωνικές καταβολές. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί ένα περιβάλλον που προωθεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, ούτως ώστε η εταιρική λειτουργία να προωθείται και να εξελίσσεται με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Το πλαίσιο αυτό παράλληλα ενισχύει την ικανότητα της εταιρείας να προσαρμόζεται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις που της προσφέρουν προβάδισμα στην αγορά.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα ως προς τη σύσταση αλλά και τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων του σήμερα και του αύριο. Με συνεχή βελτίωση η πολυμορφία μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό πλεονέκτημα, συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη επιτυχία και βιωσιμότητα των εταιρειών του σήμερα και του αύριο.