Συνέχεια στις επενδύσεις -χωρίς το φιλόδοξο πλάνο δημιουργίας Giga factory- δίνει η Sunlight, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα μια νέα εξαγορά εταιρείας, που κατά πληροφορίες της αγοράς δραστηριοποιείται σε κλάδο που έως σήμερα η ελληνική πολυεθνική δεν είχε παρουσία.
Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία διετία η εταιρεία έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις τόσο οργανικής ανάπτυξης με επενδύσεις στην παραγωγή όσο και μέσω εξαγορών. Μόνο το 2023 εκταμίευσε 174 εκατ. ευρώ, για εξαγορές και συγχωνεύσεις της Triathlon Battery Solutions στην Αυστραλία, για το 51% της ισραηλινής IB, για το 100% των γερμανικών A. Muller και Triathlon Holding και για το 65% της πορτογαλικής Logbatind.
Προχώρησε ακόμη στην απόσχιση του κλάδου ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ελλάδα, ιδρύοντας τη Sunlight Recycling. Επίσης, η εταιρεία πραγματοποίησε το 2023 κεφαλαιουχικές δαπάνες 124,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση της ανάπτυξης καινοτομίας και παραγωγικών δυνατοτήτων στην τεχνολογία ιόντων λιθίου, καθώς και στην επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων στην καθιερωμένη τεχνολογία μολύβδου - οξέος.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ελέγχει πλέον 16 εργοστάσια, εκ των οποίων μόνο τρεις μονάδες εδράζονται στην Ελλάδα, καθώς και 35 γραφεία πωλήσεων.
Πέρα από τις επεκτάσεις, η εταιρεία υλοποιεί και επιμέρους έργα βελτίωσης της αποδοτικότητάς της, όπως η ολοκλήρωση εγκατάστασης του SAP S/4HANA στις τρεις ελληνικές της μονάδες, με στόχο να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σύστημα σε όλες τις μονάδες της έως το 2026.
Ο μεσοπρόθεσμος στόχος δε, όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής του ομίλου Olympia, του οποίου η βιομηχανία είναι 100% θυγατρική, Ανδρέας Αθανασόπουλος, είναι η Sunlight να έχει διπλασιάσει κύκλο εργασιών και κερδοφορία έως το τέλος της δεκαετίας.
Υπενθυμίζεται πως το 2023 τα μεγέθη της, που ενσωμάτωσαν και τις πρόσφατες εξαγορές εταιρειών, αυξήθηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, η Sunlight ενίσχυσε κατά 161,2%, σε άνω του 1,088 δισ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών της. Τα μεικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 181%, σε περίπου 229 εκατ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διευρύνονται κατά 118%, σε 110,2 εκατ. ευρώ.
Γιατί δεν προχωράει το Giga Factory
Σε ό,τι αφορά την απόφαση να μην προχωρήσει στην επένδυση δημιουργίας του Giga Factory, παρά την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους (TAA, Innovation Fund) αλλά και τραπεζικό δανεισμό, η διοίκηση αντιτάσσει ισχυρές προκλήσεις που υπονόμευσαν το μέλλον μιας τέτοιας επένδυσης.
Εκτός από την πρόσφατη κατάρρευση του κολοσσού των μπαταριών στην Ευρώπη Northvolt, που είχε μάλιστα εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση 16 δισ. ευρώ, οι αποσπασματικές πολιτικές της Ε.Ε. απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό της Κίνας αποτέλεσε την κύρια αιτία αλλαγής σχεδίων για τη Sunlight (καθώς ήδη πανευρωπαϊκά έχουν ακυρωθεί επενδύσεις για την παραγωγή μπαταριών λιθίου).
Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη για την απεξάρτησή της από την Κίνα, ενώ την ίδια ώρα κινεζικές επιχειρήσεις εγκαθίστανται επιθετικά στην Ευρώπη. Τέλος, παράγοντας που έπαιξε τον ρόλο του στις αποφάσεις είναι και η αβεβαιότητα που προκαλείται και από την αναγγελία Τραμπ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.