Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες, το 2024 εξελίχθηκε σε μια ακόμη κακή χρονιά για τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου εμπορίας σιδήρου-χάλυβα (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Σωληνουργεία Τζιρακιάν), με αποτέλεσμα οι περισσότερες εξ αυτών να αναμένεται πως θα υποχρεωθούν εκ νέου σε ζημιογόνα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου, «το παράδοξο είναι πως οι εταιρείες θα γράψουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ζημίες, παρά το γεγονός ότι ο όγκος της δραστηριότητάς τους κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα.
Η εγχώρια ζήτηση υπολογίζεται ελαφρά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο μέτωπο της ζήτησης. Αντίθετα, η πτώση στη διεθνή τιμή του μετάλλου που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 και συνεχίζεται έως σήμερα, έχει συρρικνώσει δραστικά τα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών, επειδή αυτές αγοράζουν το μέταλλο ακριβότερα απ’ ότι το πουλάνε.
Παράλληλα, οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν έντονα κατά την τελευταία τόσο από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όσο κυρίως από την εκτίναξη των επιτοκίων (είχαν συσσωρεύσει και υψηλές δανειακές υποχρεώσεις λόγω της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας). Έτσι, το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι ζημιογόνο για τις περισσότερες εταιρείες».
Ελλιπής ορατότητα
Πώς όμως αναμένεται να εξελιχθεί η επόμενη χρονιά για αυτές τις εταιρείες; Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στο 2025. Παρά τη σταθεροποίηση που παρατηρείται στη διεθνή τιμή του μετάλλου κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι επιχειρήσεις του κλάδου θα ξεκινήσουν το 2025 με μειονέκτημα σε ό,τι αφορά το μέσο κόστος της αποθήκης τους.
Η εγχώρια ζήτηση σε όγκους πολύ πιθανόν να διαμορφωθεί σε υψηλότερα από τα φετινά επίπεδα (πχ βλέπε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των κατασκευαστικών ομίλων το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη) και το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να περιοριστεί εξ αιτίας της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ζητούμενο αποτελεί το πώς θα κινηθούν οι εξαγωγές.
Ωστόσο το κυρίως θέμα εστιάζεται στο πώς θα εξελιχθεί η διεθνής τιμή του χάλυβα. Δεν δίνω μεγάλες πιθανότητες σε μια νέα υποχώρηση της τιμής του μετάλλου, καθώς η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί σε ζημιές όχι μόνο εμάς, αλλά και τους προμηθευτές μας ανά τον κόσμο. Για πόσο μπορούν να ισορροπεί τόσο χαμηλά η τιμή του μετάλλου όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι χάνουν;
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή εισαγωγικών δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ τουλάχιστον από την Ασία. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η πλεονάζουσα παραγωγή της Ασίας θα κατευθυνθεί και αυτή στην Ευρώπη, σε μια αγορά που ήδη χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή πτήση των κατασκευών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και γενικότερα των επενδύσεων. Άρα, θα προκύψουν φαινόμενα υπερπροσφοράς και κατά συνέπεια μείωσης της τιμής του χάλυβα. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι και η Ευρώπη με τη σειρά της θα αναγκαστεί να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα της Ασίας, προκειμένου να προστατέψει τη δική της παραγωγή».