Ταχύτητα ανεβάζουν σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διεργασίες για την απόκτηση από το ΤΑΙΠΕΔ του 35% που κατέχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ, προκειμένου η συναλλαγή να έχει κλείσει ει δυνατόν πριν το τέλος του έτους.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ είναι οριστική και για πρακτικούς λόγους, ο στόχος είναι το deal να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, προτού δηλαδή απορροφηθεί το ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες.
Το τίμημα φαίνεται να έχει κλειδώσει στα 200 εκατ. ευρώ, που δείχνει μια συνολική αποτίμηση της εταιρείας λίγο πάνω από 570 εκατ. ευρώ, και απομένει μόνο να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει καταστατικού, πουλάει ή εκμισθώνει περιουσιακά στοιχεία, δεν προβλέπεται να προβαίνει σε αγορές.
Εναλλακτικά θα υποδειχθεί ένας άλλος φορέας ως αγοραστής, π.χ. το Υπερταμείο. Αλλωστε, η συμφωνία των μετόχων ορίζει ότι το 35% θα εξαγοραστεί από το ΤΑΙΠΕΔ ή από όποια άλλη εταιρεία υποδείξει το ΤΑΙΠΕΔ.
Συμψηφισμός των 200 εκατ. με τα μερίσματα από Helleniq Energy
Στο ερώτημα από πού θα προέλθουν τα χρήματα της εξαγοράς, φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, να έχει προκριθεί το σενάριο, το τίμημα των 200 εκατ. ευρώ για το 35% της ΔΕΠΑ να καλυφθεί συμψηφίζοντας τα μερίσματα που θα ελάμβανε το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχος της Helleniq Energy. Κάθε χρόνο το ΤΑΙΠΕΔ, όντας μέτοχος του 31,2% της Helleniq Energy, εισπράττει από αυτήν ένα μέρισμα. Για τη χρήση του 2023, το συγκεκριμένο ποσό ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη, η δομή της συναλλαγής θα προβλέπει ότι το τίμημα που θα καταβάλει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στη Helleniq Energy θα συμψηφιστεί με τα ετήσια μερίσματα που εισπράττει από την τελευταία, κι αυτό για όσα χρόνια χρειαστεί ώστε να καλυφθεί το ποσό της εξαγοράς.
Στο ερώτημα πώς μπορεί να επηρεάσουν το τίμημα τα δύο ανοικτά θέματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τόσο η δικαστική διένεξη με την ELFE (σσ: το δικαστήριο ήταν προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου αλλά η τελευταία ζήτησε και πήρε αναβολή), όσο και η Διαιτησία με την Gazprom, το κλίμα που μεταφέρεται αρμοδίως είναι αυτό της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Τόσο η μια υπόθεση όσο και η άλλη θα καταγραφούν σε κάθε περίπτωση ως liabilities στη συμφωνία Sales and Purchase Agreement, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Ειδικά ως προς τη Διαιτησία με την Gazprom, η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, μέσω αυτής η ελληνική πλευρά διεκδικεί αφενός καλύτερες τιμές για τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχει παραλάβει στη βάση της σύμβασης του 2022 η οποία λήγει το 2026, αφετέρου, η προσαρμογή των ποσοτήτων που επέλεξε να μη λάβει λόγω της τιμής και της κατάστασης της αγοράς και «η εικόνα που μεταδίδεται» είναι ότι τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ είναι ισχυρά.
Σε αδρές γραμμές, αυτός είναι ο οδικός χάρτης για την αποχώρηση της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που με βάση τις τελευταίες διεργασίες επιδιώκεται να έχει κλείσει μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα και ενώ ανοικτό παραμένει πάντα το «διαζύγιο» Helleniq Energy - Edison, στην Elpedison, το οποίο δεν είναι ανεξάρτητο με τα παραπάνω.
Εντός Νοεμβρίου το «μπρα ντε φερ» για Elpedison
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εκκίνηση της διαδικασίας των εκατέρωθεν προσφορών και αντιπροσφορών από τις δύο πλευρές (κατέχουν έκαστη το 50% της εταιρείας) βρίσκεται πολύ κοντά, μετά και την ολοκλήρωση της αποτίμησης των περιουσιακών της στοιχείων και λογικά θα αρχίσει μέσα στον Νοέμβριο, που σημαίνει ότι η τύχη της Elpedison μπορεί να έχει καθοριστεί πριν τα τέλη του έτους.
Tο μοντέλο των δημοπρασιών είναι το λεγόμενο «ολλανδικό», προβλέπει ότι η αντιπρόταση του δεύτερου διαγωνιζόμενου δεν πρέπει να υπολείπεται κάτω από το 5% του τιμήματος που πρότεινε ο πρώτος, με αμφότερες τις πλευρές να εμφανίζονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν την εταιρεία.
Η Elpedison κατέχει μερίδιο 5,86% στην αγορά προμήθειας (4η στη λίστα), καθώς επίσης δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, μαζί με άδεια για FSRU αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, πάλι στη Θεσσαλονίκη.
Σε ένα έτερο θέμα, που αφορά την προοπτική ενός δεύτερου placement στον όμιλο της Helleniq Energy, πέραν του γεγονότος ότι δεν φαίνεται να έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία των δύο βασικών μετόχων, πηγές με γνώση των διεργασιών απαντούν ότι η χαμηλή αποτίμηση δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το κλίμα στις αγορές και πώς εισπράττουν την εκλογή Τραμπ.