Στους λόγους που έχουν οι επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aktor Όμιλος Εταιρειών ύψους 200 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε η διοίκηση της εισηγμένης, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσής των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών.
Ειδικότερα, η απάντηση εστιάστηκε στις προοπτικές των κλάδων στους οποίους θα επικεντρωθεί η εταιρεία μέσα από ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο έχει μεν μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα, αλλά θα αρχίσει να αποδίδει σημαντικά από το 2025.
Όπως αναφέρθηκε, στον κλάδο των κατασκευών η Ελλάδα κινείται καλύτερα σε σχέση με την Ευρώπη και υπάρχει ισχυρή εμπιστοσύνη για τις προοπτικές του. Τα ακίνητα στη χώρα μας αποτιμώνται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008 (προ κρίσης), βρισκόμαστε δέκα χρόνια πίσω σε σχέση με την Ευρώπη και επιπλέον παρατηρείται έλλειμμα προσφοράς. Όσο για την ενέργεια, προβλέπονται τεράστιες επενδύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια, με την εισηγμένη να θεωρεί πως υπάρχουν θετικές προοπτικές για να τοποθετηθεί σε αυτή. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και θετικών ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Πέραν όμως αυτών, η διοίκηση αναφέρθηκε στις επενδύσεις και τα σχέδια του ομίλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
- • Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ είναι η ελάχιστη δυνατή σε σχέση με το ύψος των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν (έγινε έμμεση αναφορά και στους ρυθμούς ανάπτυξης της εισηγμένης κατά την τελευταία διετία).
- • Κομβικό ρόλο στον όμιλο θα διαδραματίσει ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος προβλέπεται ότι όχι μόνο θα αυξήσει τα μεγέθη του μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά (συνέργειες) στην ανάπτυξη και τις επιδόσεις τόσο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και των ακινήτων.
- • Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ακίνητα θα είναι μεγάλες, ωστόσο θα αρχίσουν να αποδίδουν σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα (αρχής γενομένης από το 2025) έτσι ώστε να αποπληρώνουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις και να αυξάνουν την καθαρή κερδοφορία. Ενδεικτικά αναφέρθηκε το παράδειγμα της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου ακινήτων από την Prodea, το οποίο είναι εκμισθωμένο κατά 99% και αποφέρει μέση ετήσια απόδοση ενοικίου (yield) της τάξεως του 7%. Ανάλογα θα κινηθούν τα πράγματα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου τα κριτήρια επιλογής είναι η επίτευξη IRR (εσωτερικός βαθμός αποδοτικότητας) άνω του 9% για μονάδες σταθερού τιμολογίου που έχουν δεσμευτικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο.
- Απώτερος στόχος είναι οι θυγατρικές εταιρείες να δανείζονται με ίδιες δυνάμεις (χωρίς την εγγύηση της μητρικής εταιρείας) προκειμένου η εισηγμένη να περιορίσει το ρίσκο της.
- Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η θυγατρική εταιρεία ακινήτων να μετατραπεί κάποια στιγμή σε ΑΕΕΑΠ. Το θέμα θα εξεταστεί στο μέλλον και ίσως επηρεαστεί από το περιεχόμενο του υπό αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ.
- Πρόθεση της διοίκησης είναι η διανομή μερίσματος το 2026 (από τα κέρδη της επόμενης οικονομικής χρήσης που θα κυμανθούν γύρω στα 38 εκατ. ευρώ).
- Συζητείται ήδη η εξαγορά δύο συμβάσεων παραχώρησης. Πέραν αυτών, η εισηγμένη αναμένεται να διεκδικήσει την ανάληψη παραχωρήσεων προκειμένου να εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου σταθερά έσοδα και να περιορίζει τις επιπτώσεις από την κυκλικότητα της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
- Σύμφωνα με τη διεθνή χρηματιστηριακή εμπειρία, οι κατασκευαστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται και σε συναφείς-παράπλευρες δραστηριότητες (το μοντέλο ανάπτυξης της Aktor όμιλος Εταιρειών) διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια με αρκετά υψηλότερο δείκτη «επιχειρηματικής αξίας προς EBITDA» (EV/EBITDA) σε σύγκριση με εκείνες που εστιάζουν μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο.