Σε επανασχεδιασμό του ομίλου αλλά και επέκταση σε νέες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν το μέγεθός του αλλά και την παραγωγή κερδών τα επόμενα χρόνια προχωρά ο όμιλος Aktor Group of Companies, μειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεσή του από τον ευαίσθητο στους οικονομικούς κύκλους τομέα των κατασκευών.
Δύο χρόνια μετά την απόκτηση της Intrakat και ένα χρόνο περίπου μετά την εξαγορά της Άκτωρ από το γκρουπ της Ελλάκτωρ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου -που επισήμως μετονομάστηκε σε AKTOR- κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ανακοίνωσε χθες επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ έως το 2030, που περιλαμβάνει εξαγορές στον τομέα των ακινήτων (σ.σ. εξαγορά χαρτοφυλακίου εύλογης αξίας 600 εκατ. ευρώ από την Prodea Investments), αδειών και μονάδων σε λειτουργία ΑΠΕ, εταιρειών στο facility management, αλλά και μικρών τεχνικών εταιρειών.
Για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σχεδίου, η εταιρεία εκτιμά ότι θα καλύψει το 90% μέσω δανεισμού (80% κλασικός δανεισμός και 10% μέσω project financing ή υβριδικών δανείων συνδεδεμένων με projects παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών) και το 10% με ίδια κεφάλαια. Προς αυτό τον σκοπό, δε, εισηγείται στην έκτακτη Γ.Σ. της 19ης Νοεμβρίου την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ.
Κατά τον κ. Εξάρχου, το όραμα του ομίλου είναι να μετασχηματιστεί και να αποκτήσει χαρακτήρα infrastructure οργανισμού, όπως για παράδειγμα τα διεθνή γκρουπ Bouygues, Vince, Acciona και Webuild.
Από τις κινήσεις που αναμένεται να ξεδιπλωθούν σταδιακά έως το 2030, εκτιμάται ότι η συμμετοχή του κατασκευαστικού τομέα στα κέρδη EBITDA του ομίλου θα περιοριστούν στο 42% (από 95% σήμερα), παρά το γεγονός του ότι ο τομέας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να παράγει τζίρο και να συσσωρεύει έργα (στόχος της AKTOR ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ είναι να επιτύχει κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ και EBITDA 109 εκατ. ευρώ το 2025, και 2,9 δισ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ το 2030 αντίστοιχα).
Υπό το νέο σχεδιασμό και με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, το 30% των κερδών EBITDA θα προέρχεται από τις ΑΠΕ, το 13% από τα ακίνητα, το 9% από τις συμμετοχές και κατά 6% από τη διαχείριση εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται πως για όλους τους παραπάνω τομείς ο κ. Εξάρχου έκανε συγκεκριμένες αναφορές για στόχους εξαγορών και projects, ενώ ειδικά για τον τομέα των Συμμετοχών (σ.σ. έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων) εκτίμησε πως το χαρτοφυλάκιο θα ωριμάσει το 2028.
Ανάφερε, ωστόσο, πως διατηρούνται δύο κύκλοι επαφών για εξαγορά υφιστάμενων λειτουργικών έργων παραχωρήσεων ή εταιρειών που έχουν συμμετοχές σε έργα παραχωρήσεων, πέραν της πιθανότητας διεκδικήσεων νέων έργων ΣΔΙΤ ή Παραχωρήσεων στην Ελλάδα αλλά και στη Ρουμανία (όταν αντίστοιχοι διαγωνισμοί προκύψουν στην κεντρική Ευρώπη).