Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρείας Μπενρουμπή από τον όμιλο Quest.
Κίνητρο του συγκεκριμένου deal είναι αφενός η επιδίωξη του εισηγμένου ομίλου να επεκταθεί σε εμπορικές δραστηριότητες με υψηλότερο περιθώριο κέρδους και αφετέρου η πρόθεση περαιτέρω διείσδυσης στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επαφή με την τεχνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, είχε προηγηθεί και η εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου (μέσω των οποίων η Quest απέκτησε τη δραστηριότητα των κλιματιστικών Toyotomi), ή ακόμη και η διεκδίκηση της απόκτησης της αλυσίδας ηλεκτρικών συσκευών Κωτσόβολος, άσχετα με το αν τελικά αυτή κατέληξε τελικά στη ΔEΗ.
Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά της Μπενρουμπή θα ενισχύσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Quest (πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 3,8 εκατ. το 2023, ενώ κατά το 2024 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αύξηση των μεγεθών αυτών), όπως επίσης θα αποτελέσει πηγή συνεργειών και οικονομιών κλίμακας.
Υπόθεση ACS και νέες κινήσεις
Παράλληλα, η διοίκηση της Quest έχει παραδεχτεί την κατά καιρούς ύπαρξη προτάσεων εξαγοράς της θυγατρικής της εταιρείας ACS. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και αυτή την περίοδο σχετικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες φαίνεται να βρίσκονται σε «καλό δρόμο», με τη διοίκηση ωστόσο της Quest να επιμένει στο «ουδέν νεότερο, ισχύουν τα όσα έχουμε ανακοινώσει κατά το παρελθόν».
Πάντως, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η πώληση της ACS, εκτιμάται ότι θα προκύψουν όχι μόνο πολύ σημαντικά λογιστικά κέρδη για την εισηγμένη (η ACS αποτιμάται στα λογιστικά βιβλία της Quest Holdings μόλις γύρω στα 70 εκατ. ευρώ), αλλά και ένα μεγάλο πλεόνασμα ρευστότητας (θετικό καθαρό ταμείο). Και αυτό γιατί ο καθαρός δανεισμός της Quest στις 30/6/2024 ανερχόταν στα 28,25 εκατ. ευρώ, ενώ για την εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή θα εκταμιευθούν φέτος 27,2 εκατ. ευρώ (στο conference call του Σεπτεμβρίου, η διοίκηση είχε εκτιμήσει πως ο καθαρός δανεισμός του ομίλου θα μπορούσε να κυμανθεί στο τέλος του 2024 μεταξύ των 40 και των 50 εκατ. ευρώ, κάτω από κανονικές συνθήκες και στον βαθμό που δεν θα υλοποιείτο από τον όμιλο κάποια εξαγορά).
Όπως έχει τονίσει πολλές φορές κατά το παρελθόν ο πρόεδρος του ομίλου Θεόδωρος Φέσσας, η Quest Holdings είναι μια εταιρεία συμμετοχών, όπου πέρα από τις κινήσεις για την οργανική ανάπτυξη των θυγατρικών της, οι εξαγορές αλλά και οι πωλήσεις εταιρειών αποτελούν ενίοτε μέρος της δραστηριότητάς της.
Η εισηγμένη για παράδειγμα είχε προχωρήσει κατά το παρελθόν σε αρκετές πωλήσεις θυγατρικών της (π.χ. Hellas On Line, Q Telecom), με τελευταίο παράδειγμα τη «χρυσοφόρα» εκποίηση της Cardlink.
Οι επενδύσεις του ομίλου κατά το πρώτο μισό του 2024 διαμορφώθηκαν στα 11,2 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του conference call του Σεπτεμβρίου, η διοίκηση είχε εκτιμήσει ότι στο σύνολο της χρήσης οι επενδύσεις θα κυμανθούν μεταξύ των 25 και των 30 εκατ. ευρώ, χωρίς φυσικά στο ποσό αυτό να έχουν προσμετρήσει το deal με την Μπενρουμπή.
Ο αρχικός στόχος για το 2024 ήταν τα 40 εκατ. ευρώ, πλην όμως στο ποσό αυτό περιλαμβάνονταν και σημαντικές εξαγορές φωτοβολταϊκών πάρκων, οι οποίες «πάγωσαν» λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ανακοίνωση της Μπενρουμπή
Η Μπενρουμπή AE ανακοινώνει σήμερα την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Quest Συμμετοχών A.E., μέλος του Ομίλου Quest, για την εξαγορά του 70% των μετοχών της Εταιρίας, καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης μελλοντικά του υπολειπόμενου ποσοστού.
Η Μπενρουμπή, μια αμιγώς ελληνική εταιρία, με ιστορία 140 ετών, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του σχεδιασμού, προμήθειας και διανομής μικρών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών (SDA), καθώς και προϊόντων προσωπικής περιποίησης (personal care) και μαγειρικών σκευών (cookware).
H Εταιρία, στηριζόμενη στη γνώση και μακροχρόνια εμπειρία της στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού, δημιούργησε το 2002 τη δική της μάρκα, “IΖΖΥ”. Μία μάρκα που χτίστηκε πάνω σε 3 βασικούς πυλώνες: της ποιότητας, της ασφάλειας και της καινοτομίας.
Η μάρκα “ΙΖΖΥ” έχει αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στους καταναλωτές και πετύχει πολύ σημαντική διείσδυση στα φυσικά και ηλεκτρονικά δίκτυα διανομής, αποτελώντας σήμερα τη νούμερο 1 επιλογή σε πολλές κατηγορίες προϊόντων μικρών ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει παρουσία και σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού.
Βασικές αρχές της Εταιρίας, από την ίδρυσή της από τον Σαμ Μπενρουμπή και στη συνέχεια υπό την ηγεσία της Αλίκης και της Νόρας Μπενρουμπή, ήταν και παραμένουν ο σεβασμός, η εγγύηση, η συνέπεια και η αξιοπιστία προς τους συνεργάτες και τους πελάτες της.
Ο Όμιλος Quest είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς Ομίλους Εταιριών, δυναμικά αναπτυσσόμενος σε στέρεη οικονομική βάση, με κύριες δραστηριότητες στην πληροφορική και προϊόντα τεχνολογίας, ταχυδρομικές υπηρεσίες, κλιματισμό και πράσινη ενέργεια, με παρουσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Όμιλος Quest έχει ήδη παρουσία στον κλάδο ηλεκτρικών συσκευών μέσω της διανομής προϊόντων των εταιριών Singer, Izola, Xiaomi, μεταξύ άλλων. Στόχος της Συναλλαγής είναι η Εταιρία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, διατηρώντας την ηγετική θέση των προϊόντων που αναπτύσσει και εμπορεύεται στην Ελληνική αγορά, διευρύνοντας έτσι περαιτέρω τη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί ο Όμιλος Quest.
Βάσει των όρων της συμφωνίας, η κα. Αλίκη Μπενρουμπή θα διατηρήσει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Εταιρίας, η κα. Αλεξία Μουστρούφη-Μπενρουμπή θα αναλάβει τον ρόλο της Chief Operating Officer.
Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό προϋποθέσεις και όρους, μεταξύ των οποίων και οι απαραίτητες γνωστοποιήσεις ή και εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές. Στο πλαίσιο της εν λόγω Συναλλαγής, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της Quest Holdings για τη συναλλαγή ήταν η Grant Thornton, ενώ Νομικός Σύμβουλος το γραφείο Lambadarios Law Firm. Η Deloitte ενήργησε ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της Εταιρίας και η Δικηγορική Εταιρία Ποταμίτης/Βεκρής ως Νομικός Σύμβουλος της Εταιρίας.