Λίγο πριν της 5 το απόγευμα χθες Παρασκευή, έκλεισε ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην προσπάθεια διάσωσης της Avramar, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, και οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι Ισπανοί της Atitlan, οι Εμιρατιανοί της Aqua Bridge Group και οι Έλληνες της Diorasis –είναι ιδιοκτήτρια της Philosofish- κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά.
Το επόμενο ορόσημο της διαδικασίας διάσωσης της Avramar τοποθετείται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οπότε θα γνωρίζουμε ποιον προτιμητέο επενδυτή θα αναδείξουν οι τράπεζες.
Όμως, πίσω από τη φαινομενική πρόοδο της διαδικασίας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι βαθιές και πολυεπίπεδες, ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας φαίνονται περιορισμένες, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου.
Το μέλλον της Avramar, της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας, κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, σημειώνουν. Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, κοντά στους 35.000 τόνους, λόγω και της θανάτωσης σημαντικού αριθμού ψαριών, κυρίως κρανιών και φαγκριών, ενώ τα ψάρια υποσιτίζονται τους τελευταίους μήνες.
Οι επενδυτές που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές ζητούν εξαιρετικά υψηλό «κούρεμα» του χρέους προς τις Τράπεζες -προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ-, της τάξης του 80% ή και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για το αν οι τράπεζες δεχθούν να χάσουν ένα τόσο μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζών, η διαδικασία επιλογής του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να είναι περίπλοκη, αναφέρουν πηγές με γνώση. Όπως σημειώνουν, οι δεσμευτικές προσφορές δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες. Κάθε επενδυτής έχει υποβάλει διαφορετική πρόταση σε ό,τι αφορά το ύψος του «κουρέματος», αλλά και την επένδυση που είναι διατεθειμένος να κάνει για την ανασυγκρότηση της εταιρείας.
«Κάποιοι προτείνουν μικρότερο «κούρεμα», αλλά δεσμεύονται για λιγότερα κεφάλαια, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της βιωσιμότητας της Avramar», αναφέρουν στο Euro2day.gr άλλες πηγές. Όπως τονίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη διαδικασία, ακόμη και αν το χρέος μειωθεί δραστικά, τα κεφάλαια που απαιτούνται για να επανεκκινήσει η εταιρεία ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στις τεράστιες απώλειες, λόγω κουρέματος και στο να επιλέξουν μια προσφορά που θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί. Την ίδια στιγμή, η αποτυχία της προηγούμενης διάσωσης είναι νωπή και θέτει υπό αμφισβήτηση το εάν η επιχείρηση μπορεί πραγματικά να ανακάμψει.
Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι τα προβλήματα της Avramar δεν περιορίζονται μόνο στο δυσθεώρητο χρέος της, είναι δομικά και αφορούν την ίδια την επιχείρηση και τη στρατηγική της, επισημαίνοντας τα τραγικά λάθη που έκανε η Amerra. Η Mubadala έχει, όπως λένε, αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο, πουλώντας τις μετοχές της στην Amerra.
Η Avramar έχει γίνει το σύμβολο της παρακμής στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν από τους πιο υποσχόμενους της ευρωπαϊκής αγοράς, αναφέρουν στελέχη της αγοράς.
Αν και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την τύχη της εταιρείας, πολλοί από τους εμπλεκόμενους εκφράζουν την αμφιβολία τους για το αν θα βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Το ερώτημα που αναδεικνύεται πλέον δεν είναι μόνο ποιος θα αναλάβει την Avramar, αλλά και αν μπορεί να την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης.
Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές. Ωστόσο, η διαδικασία θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, δεδομένης της πολυπλοκότητας, υποστηρίζουν άλλες πηγές.
Οι επενδυτές που έχουν υποβάλλει προσφορές αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πρόκληση, ενώ οι προμηθευτές, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι της Avramar αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα αυτής της κρίσιμης φάσης της διαδικασίας.