Σε διαδικασία ανασχεδιασμού των προϊόντων της βρίσκεται η Interamerican, προκειμένου αυτά να αξιοποιήσουν τόσο τα κίνητρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσο και τη χρήση της τεχνολογίας (μεταξύ άλλων, τον επόμενο χρόνο αναμένεται σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο να ειδοποιεί έγκαιρα τους πελάτες της εταιρείας για πιθανά καταστροφικά φαινόμενα).
Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης «χτίζοντας ξανά την ελπίδα», θέμα της οποίας ήταν η κατάσταση ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Ο Γιάννης Καντώρος τόνισε πως όλη η ασφαλιστική αγορά έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά, σημειώνοντας πως η Interamerican συνέβαλε με οχήματα οδικής βοήθειας, με ασθενοφόρα και με πραγματογνώμονες που προχώρησαν σε γρήγορες αποζημιώσεις. «Καταβάλαμε πάνω από 67 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις σε πάνω από δύο χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η πρώτη αποζημίωση δόθηκε σε τρεις ημέρες και τρεις μήνες αργότερα είχαν ικανοποιηθεί οι περισσότεροι πελάτες μας. Μόνο σε οκτώ περιπτώσεις εκφράστηκαν παράπονα».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής ασφαλιστικών εργασιών της Interamerican Πάνος Κούβαλης σημείωσε πως μετά από κάθε φυσική καταστροφή παρατηρείται κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες προκειμένου να ασφαλιστούν. Ωστόσο, παρά την καταιγίδα Daniel και το κυβερνητικό μέτρο για έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (με βάση τα νέα μέτρα θα διπλασιαστεί για σπίτια αξίας έως 500.000 ευρώ) το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών αυξήθηκε μόνο από το 17% στο 18,5%.
«Πρέπει να μεγαλώσουμε τους αριθμούς και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να συνεργαστούμε με την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης απέδειξε στην περίπτωση του Daniel ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή του. Κατέβαλε αποζημιώσεις 370 εκατ. ευρώ γρήγορα και χωρίς κανένα πρόβλημα στις κεφαλαιακές επάρκειες των εταιρειών. Εμείς ως Interamerican καταβάλαμε πάνω από 67 εκατ. ευρώ, δυστυχώς όμως τα περισσότερα κατευθύνθηκαν σε εμπορικούς και επιχειρηματικούς κινδύνους, λόγω χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης των νοικοκυριών.
Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο και όλοι μαζί. Το κράτος να βελτιώσει τις υποδομές, οι επιστήμονες πάνω στα μοντέλα προειδοποίησης και εμείς ως κλάδος να ασφαλίσουμε τον κόσμο», κατέληξε ο Πάνος Κούβαλης.