Σε νέες κινήσεις στήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας προχωρά η Εθνική Τράπεζα, η οποία ταυτόχρονα προωθεί τον ψηφιακό της μετασχηματισμό μέσα από «δυνατές» συνεργασίες.
Ήδη αύξησε στο 15% τη συμμετοχή της στην Epsilon Net, ενώ δεν αποκλείει και νέες συμμετοχές τόσο σε νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και σε εταιρείες πληροφορικής.
Παράλληλα, συνεχίζει τον θεσμό Business Seeds, τον οποίο έχει εγκαινιάσει πριν από 15 χρόνια η Εθνική Τράπεζα για τη στήριξη των καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων Ερνέστο Παναγιώτου χαρακτήρισε τον θεσμό που ξεκίνησε το 2010 ως προπομπό του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας.
«Μέσα από τον διαγωνισμό στοχεύουμε να ενισχύσουμε και στρατηγικές συνεργασίες όπως με την Epsilon Νet, όπου πλέον μετέχουμε στο μετοχικό της κεφάλαιο με 15% από 7,5% πριν από μερικές εβδομάδες, και με μικρές εταιρείες που έχουν αναδειχθεί μέσα από τους διαγωνισμούς», είπε ο κ. Παναγιώτου.
Παράλληλα προανήγγειλε δύο νέα βραβεία, ένα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και από ένα μέχρι πέντε για τον χρηματοοικονομικό εγγραματισμό, με στόχο την «εκπαίδευση» νοικοκυριών, νέων και ΜμΕ επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει έλεγχος και αποφυγή υπερβολικού δανεισμού.
Μάλιστα χαρακτήρισε τον θεσμό Business Seeds ως ένα πρόγραμμα που λειτουργεί ως επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων, δίνοντας την ευκαιρία στις εταιρείες που συμμετέχουν να έχουν πρόσβαση στο τεράστιο δίκτυο διασύνδεσης της Εθνικής Τράπεζας αλλά και σε εργαλεία για να πάνε μπροστά.
Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας | NBG Business Seeds Σπύρος Αρσένης είπε ότι από τον διαγωνισμό έχει περάσει όλο το ελληνικό οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι αποτελεί τον πιο παλιό διαγωνισμό με 8.500 χιλ. συμμετέχοντες και πάνω από 700 χιλ. ευρώ σε οικονομικά βραβεία.
«Από τον διαγωνισμό έχει περάσει η αφρόκρεμα του σύγχρονου ελληνικού νεοφυούς οικοσυστήματος, από την Augmenta, την Mist.IO, την giaola, την Blueground. Σχεδόν όλες οι εταιρείες που γνωρίζουμε έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό στα πρώτα τους βήματα. Φέτος οι θεματικές έχουν ευθυγραμμιστεί με τις προτεραιότητες της τράπεζας. Θα μετρήσουμε μέσα από αυτές τις θεματικές κατά πόσο το ελληνικό οικοσύστημα έχει απαντήσεις για αυτά τα θέματα», επεσήμανε.
Ειδικότερα τόνισε ότι γύρω στα 5 εκατ. έχουν τοποθετηθεί απευθείας σε startup και ως δανεισμός σε εταιρείες της Endeavor. «Τα exit, όσα έχουν γίνει, είναι πετυχημένα τα περισσότερα. Από το equifund αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν Break even, γιατί συμμετείχαμε σε μια σειρά από πολύ μεγάλα exit όπως της Augmenta από το Marathon, της Hack the box, από την πώληση της Accusonus από το Big Pi. Χρειαζόμαστε 1-2 exit και θα είμαστε break even» είπε με νόημα.
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση του διαγωνισμού και στην Κύπρο που αποτελεί μια αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Θέλουμε να ανοίξουμε τον διαγωνισμό και στην Κύπρο με διερεύνηση νέων συνεργασιών» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για στρατηγική συνεργασία με νέα funds αλλά και με εταιρείες πληροφορικής είτε για τεχνολογική υποδομή είτε με διάθεση νέων προϊόντων για την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη σε ψηφιακά κανάλια.
«Δεν αποκλείονται νέες συνεργασίες ή αγορά κεφαλαίου σε άλλες εταιρείες. Στη νέα μετοχική σύνθεση της Epsilon Νet είμαστε στο 15%. Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα αναφερόμενος στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας είπε ότι για το μέγεθός του μετρά μεγάλες επιτυχίες και έρχονται και άλλες. «Θεωρώ ότι θα γίνει το επόμενο βήμα και θα έχουμε μόνο καλά νέα τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο 15ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας
Η Εθνική Τράπεζα γιορτάζει τα 15 έτη ενός σημαντικού θεσμού του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας.
Ο φετινός 15ος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας, τον οποίο κάθε χρόνο διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα, σηματοδοτεί μία νέα αρχή, με τη θεματολογία του να διευρύνεται και να ευθυγραμμίζεται με τις στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας. Ο Διαγωνισμός, που αποτελεί πλέον θεσμό στο επιχειρηματικό οικοσύστημα των Startup, εμπλουτίζεται και δυναμώνει ακόμη περισσότερο, με νέες θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούν επίκαιρους τομείς αιχμής, όπως το Fintech,το Deep Tech, την Κλιματική Αλλαγή, τον Χρηματοοικονομικό Εγγραματισμό, την Χρηματοδοτική Ενδυνάμωση και Συμπερίληψη.
Συνολικά, κατά τα 14 προηγούμενα έτη διοργάνωσής του, οι συμμετοχές έχουν ανέλθει σε πάνω από 8.200 με διατυπωμένες σχεδόν 4.800 επιχειρηματικές προτάσεις, ενώ έχουν δοθεί από την Εθνική Τράπεζα σχεδόν 700.000 ευρώ σε βραβεία στις 140 νικήτριες ομάδες.
Νικητές του Διαγωνισμού είναι πολλές γνωστές σήμερα εταιρείες του οικοσυστήματος, όπως η Avocarrot, η Pollfish και η Mist.io που έχουν εξαγοραστεί από διεθνείς εταιρείες, καθώς επίσης το e-table, η Ferryhopper, η Clio Muse, η DoctorAnyTime, και πολλές ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από τον εμπλουτισμό των θεματικών ενοτήτων, οι συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό, καλούνται να καταθέσουν προτάσεις στις παρακάτω κατηγορίες:
1. Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Fintech), δηλαδή προτάσεις για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, εφαρμογές, διαδικασίες ή προϊόντα με σημαντική επίδραση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.
2. Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα & Οικοσυστήματα (Digital Ecosystems), δηλαδή προτάσεις με αντικείμενο την Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων, με έμφαση σε ιδέες και λύσεις που καλύπτουν όλο το οικοσύστημα του κάθε κλάδου με προσέγγιση end-to-end ή one-stop shop solutions.
3. Προηγμένες Τεχνολογίες & AI (Advanced Technologies & AI), ήτοι προτάσεις που αφορούν τη δημιουργία και εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής οι οποίες μπορούν να συντελέσουν και στην εν γένει τεχνολογική ανάπτυξη και μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και στη διακράτηση και προσέλκυση υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
4. Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή, Κοινωνία & Διακυβέρνηση (ΕSG), συμπεριλαμβανομένου του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού & της Χρηματοοικονομικής Ενδυνάμωσης, όπως προτάσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση αυτής, καθώς και την εν γένει πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Οι 3 πρώτοι νικητές του 15ου Διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 40.000 ευρώ.
Η υποβολή προτάσεων γίνεται διαδικτυακά στο nbg.gr/competition -οι υποβολές λήγουν την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, ώρα 15:00.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site του Διαγωνισμού στο nbg.gr/competition είτε να επικοινωνήσουν στο e-mail competition@nbg.gr