Παρούσα στις μεγάλες αναπλάσεις της συμπρωτεύουσας δηλώνει η Dimand, η οποία πέρα από το επενδυτικό της πρόγραμμα σε κτίρια γραφείων, μικτές αναπτύξεις και logistics αθροιστικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη, εκφράζει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για το project της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Δ. Ανδριόπουλο, εφόσον ο διαγωνισμός (τον οποίο έχει αναλάβει η Μονάδα Ωρίμασης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ) διαθέτει στοιχεία βιώσιμης εμπορευματοποίησης, η εταιρεία -είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία- θα διεκδικήσει το έργο. Ο προϋπολογισμός του έργου σε αδρές γραμμές εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ακριβές κόστος θα επισημοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση δημοπράτησης του διαγωνισμού.
Στο μεταξύ, η εταιρεία εγκαινίασε το HUB26, το οποίο αφορά σε σύγχρονο συγκρότημα γραφειακών χώρων στη δυτική πλευρά της πόλης και αναμένεται να παραδοθεί στους μισθωτές στις αρχές του 2025, πλην του κτιρίου που έχει αγοραστεί από την Παρευξείνια Τράπεζα και θα παραδοθεί στα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Η όλη ανάπτυξη αφορά 4 κτίρια (συν το κτίριο Citrus. 5.400 τ.μ. ανωδομής όπου θα στεγαστεί η Παρευξείνια) σύγχρονων βιοκλιματικών γραφειακών χώρων και αποτελεί συνεπένδυση της Dimand με την Prodea Investments (35%), η οποία έχει συμφωνηθεί να εξαγοράσει το HUB26 ενδεχομένως έως το τέλος του 2024. Το συνολικό Gross Development Value της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ (κτήση γης και κατασκευή).
Σημειώνεται πως η ανάπτυξη των τεσσάρων κτιρίων, συνολικού εμβαδού 31.000 τ.μ. ανωδομή, διαθέτει ήδη μισθωτές μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα, κτίριο 7.000 τ.μ. έχει μισθωθεί από την αμερικανική τεχνολογική πολυεθνική Taskus και αναμένεται εκεί να στεγάσει 800 εργαζόμενους.
Το τρίτο κτίριο του HUB26, εμβαδού 3.500 τ.μ. έχει μισθωθεί από την Alpha Bank, ενώ το τέταρτο κτίριο του συγκροτήματος έχει μισθώσει κατά πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς.
Τέλος, το πέμπτο κτίριο θα διατεθεί σε διάφορους μισθωτές, με την Dimand να διατηρεί διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους όπως η Coca Cola 3E, η ΔΕΗ, η Siemens και ο όμιλος Μυτιληναίου. Σημειώνεται ότι το κτιριακό συγκρότημα στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία δρομολογεί επίσης την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ (απέναντι από το HUB 26), όπου σχεδιάζει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης, καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος.
Η αγορά του ακινήτου από την εταιρεία ολοκληρώθηκε και οι διαδικασίες ωρίμανσης είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε στη συγκεκριμένη έκταση 23 στρεμμάτων να αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις. Εκτιμάται ότι σύντομα θα εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες, ώστε στο α’ τρίμηνο του 2025 να ξεκινήσει η κατασκευή.
Η εταιρεία βολιδοσκοπεί επίσης την εξαγορά όμορων ακινήτων, όπου σε δεύτερη φάση μπορούν να ανεγερθούν νέα κτίρια γραφείων.
Στο ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ, επίσης στη Θεσσαλονίκη, που έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Dimand, θα κατασκευαστούν σε δύο φάσεις εγκαταστάσεις σύγχρονων αποθηκών, συνολικά 120 χιλ. τ.μ. (αρχικά τα 55 χιλ. τ.μ. και στη συνέχεια τα 65 χιλ. τ.μ.).
Τέλος, στη Θεσσαλονίκη η Dimand διαθέτει ακίνητα προς αξιοποίηση μέσω του Project Skyline (40 ακίνητα), με πιο εμβληματικό κτίριο γραφείων που μπορεί να αποκτήσει νέες χρήσεις και το οποίο εδράζεται πλησίον της αγοράς Μοδιάνο και των νέων ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης.