Ανοίγει βηματισμό η ΔΕΠΑ και με όπλο μια πιστωτική γραμμή 395 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προχωρά στην ανάπτυξη ενός αρκετά μεγάλου πράσινου χαρτοφυλακίου.
Απόρροια της στρατηγικής στροφής της εταιρείας είναι ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευθούν τα τεύχη των διαγωνισμών για την ανάδειξη των εργολάβων που θα κατασκευάσουν το πρώτο «κύμα» των φωτοβολταϊκών της πάρκων, ισχύος 500 MW, τμήμα ενός μεγαλύτερου πράσινου portfolio 816 MW. Στόχος, οι συμβάσεις να έχουν υπογραφεί το φθινόπωρο και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 19-22 μηνών.
Είναι προφανές ότι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η συμφωνία με την ETEπ μπορεί να αποβεί καθοριστική για την προσπάθεια της εταιρείας να εδραιωθεί στο νέο ενεργειακό τοπίο. Η προτεραιότητα τώρα είναι οι άδειες να μετουσιωθούν σε έργα (Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Κ. Ελλάδα), να αποκτήσει εκτός από φωτοβολταϊκά, και αιολικά, και να αρχίσει να προσθέτει σε πολλά εξ αυτών και μπαταρίες. Εχει ως μακροπρόθεσμο στόχο ένα χαρτοφυλάκιο με πράσινη εγκατεστημένη ισχύ ύψους 1 GW.
Το κατέστησε σαφές ο CEO της εταιρείας Κώστας Ξιφαράς, στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη προσθήκης σημαντικής αποθηκευτικής ισχύος στο πράσινο «χαρτοφυλάκιο» της εταιρείας. Η τελευταία έχει καταθέσει στη ΡΑΑΕΥ αιτήσεις για άδειες παραγωγής για αυτόνομες (standalone) μπαταρίες 200 MW, ενώ έχει αιτηθεί και την τροποποίηση των αδειών για τα φωτοβολταϊκά που ωριμάζει, ώστε να προστεθούν μπαταρίες σε ορισμένες από τις νέες μονάδες. Ο ίδιος μάλιστα ο επικεφαλής της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για μελλοντικές εξαγορές στον χώρο των ΑΠΕ.
Ειδική μνεία στην ανάγκη «πέρα από φωτοβολταϊκά, κάθε χαρτοφυλάκιο να εμπλουτίζεται και με αιολικά, καθώς και αποθήκευση, ώστε να υπάρχει μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη», έκανε από την πλευρά και ο υπ. ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης. Και αναφέρθηκε στο πόσο κρίσιμη παράμετρος είναι οι ΑΠΕ για το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ώστε να μετασχηματιστεί σε καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, με παρουσία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας (εμπορία φυσικού αερίου, ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, προμήθεια).
Στο ερώτημα πώς θα αξιοποιήσει την ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζει, η απάντηση από τον κ. Ξιφαρά ήταν ότι ένα μέρος προορίζεται για τη θυγατρική εταιρεία προμήθειας «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» και το υπόλοιπο θα διατεθεί στην αγορά. Σημειωτέον ότι η ΔΕΠΑ έχει αποκτήσει άδεια ΦΟΣΕ, προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί καλύτερα και στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, ως παραγωγός ΑΠΕ.