Για σοβαρές στρεβλώσεις που υπάρχουν τόσο στην αγορά των πετρελαιοειδών όσο και σε αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο εμποδίζεται η ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.
«Έχετε αναρωτηθεί το γιατί οι πολυεθνικές εταιρείες αποφεύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και το κάνουν αλλού, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο; Αυτό συμβαίνει λόγω της εκτεταμένης παραβατικότητας αλλά και εξαιτίας των έντονων κρατικών παρεμβάσεων-ρυθμίσεων στην αγορά. Το παράδοξο είναι πως αυτός ο έντονος παρεμβατισμός λαμβάνει χώρα από μια κυβέρνηση που θεωρητικά υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Γ. Αληγιζάκη, η εγχώρια αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών είναι ζημιογόνος και όσες εταιρείες του κλάδου δεν έχουν επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες ή σε εξαγωγές «καίνε» συνεχώς κεφάλαια επενδύοντας σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ σημείωσε:
- Το φαινόμενο των παραβατικών πρατηρίων είναι έντονο σε Αττική και Θεσσαλονίκη και μεταφέρεται στην επαρχία, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες πολλών νομοταγών πρατηρίων είτε να αποχωρούν από την αγορά είτε να… πωλούν τα πρατήριά τους στους παραβατικούς «συναδέλφους» τους! Πάντως, ο νόμος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αυστηρός και προς τη σωστή κατεύθυνση και παν εφαρμοστεί από όλους θα περιορίσει το πρόβλημα από το 2025 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς η ΑΑΔΕ θα έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα εισροών-εκροών.
- Η νέα ηγεσία του Υπουργείου παρέτεινε για ακόμη έξι μήνες το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών, διατηρώντας το σταθερό από το 2021, όταν όμως κατά το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει έως σήμερα, έχουν αυξηθεί δραστικά τα κόστη χρηματοδότησης, μεταφορών, μισθοδοσίας, καθώς και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες λόγω του πληθωρισμού. Το μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο ανερχόταν το 2010 στο 8%, κατρακύλησε το 2022 στο 3% και σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 2%. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική για επικοινωνιακούς λόγους, ωστόσο το μέτρο αυτό θρέφει την παραβατική συμπεριφορά στον κλάδο σε βάρος των νομοταγών συντελεστών της.
Στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας
Ο Γιάννης Αληγιζάκης μίλησε επίσης και για υπάρχουσες στρεβλώσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέροντας ως παράδειγμα τον «συντελεστή κανονικοποίησης» του ΔΕΔΔΗΕ, όπου οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν για πράγματα που δεν ευθύνονται (απώλειες δικτύων, ρευματοκλοπή) και μάλιστα αναδρομικά!
«Μας λένε ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί με τους αυτόματους μετρητές, αλλά αυτό θα πάρει χρόνια. Δεν ξέρω αυτά που περιγράφω σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί», αναρωτήθηκε.
Δεν έλειψαν, τέλος, και οι αναφορές του Γιάννη Αληγιζάκη για το θέμα της ηλεκτροκίνησης: «Εμείς ως ΣΕΕΠΕ πιστεύουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να γίνει μέσα από πολλές και διαφορετικές τεχνολογίες. Υποστηρίζουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί με ρεαλισμό και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν στη μικρή αγορά της ηλεκτροκίνησης. Την ίδια ώρα, όμως, χρειάζονται οκτώ με δεκαπέντε μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση ενός σταθμού φόρτισης. Πώς θα δημιουργηθεί εκτεταμένο δίκτυο στη χώρα με τέτοιες συνθήκες;» κατέληξε.