Την είσοδό της στην αμυντική βιομηχανία, είτε μέσα από συνεργασίες, είτε μέσω εξαγορών σχεδιάζει με γοργά βήματα η Unisystems βλέποντας την τεράστια ανάπτυξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια σε αυτό το πεδίο.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Γιάννη Λουμάκη κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της UniSystems και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αμυντική βιομηχανία.
Όπως επεσήμανε ο κ. Λουμάκης «η ΕΕ θα διαθέσει πολύ μεγάλα κονδύλια για τον χώρο της άμυνας καθώς η Ευρώπη έχει μείνει πίσω. Η εταιρεία πρέπει να κινηθεί πολύ δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάμε και συνεργασίες. Είναι μια περιοχή που δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Δεν είναι πια «μολυσμένη βιομηχανία» η άμυνα» είπε με νόημα.
Προανήγγειλε ότι ήδη πήρε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και η εταιρεία μπήκε στην «procurement list» του ΝΑΤΟ ανοίγοντας νέους δρόμους σε ένα κομμάτι που τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν τρομακτικές επενδύσεις.
«Το ενδιαφέρον της ΕΕ στρέφεται πλέον στα αμυντικά συστήματα όπου ήδη επεξεργάζεται πακέτο ύψους 20 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία πρόκειται να κατευθυνθούν σε αυτό το πεδίο. Το πακέτο αυτό δεν θα αφορά μόνο έργα και επενδύσεις στα οπλικά συστήματα αλλά και στην τεχνολογία πίσω από αυτά, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον, και η Unisystems δεν θέλει να χάσει αυτή την ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Λουμάκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης.
Όπως αποκάλυψε τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτήσουν είτε κράτη, είτε εταιρείες, και με τις δύο περιπτώσεις να κερδίζουν το ενδιαφέρον της UniSystems.
«Τα έργα του NATO είναι το ένα κομμάτι, όπου θα διεκδικήσουμε έργα πληροφορικής και το άλλο κομμάτι είναι σε έργα άμυνας της ΕΕ. Στα έργα άμυνας ανήκει και το cyber ή το κομμάτι των υποδομών. Σε αυτό το πεδίο θέλουμε να είμαστε παρόντες και εμείς» διευκρίνισε.
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι στο στόχαστρο της εταιρείας δεν θα είναι έργα που θα γίνουν μόνο στην Ελλάδα: «Εμείς δεν θα χτυπήσουμε έργα που είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχουμε χτίσει ομάδα με εξωτερικούς συμβούλους που θα μας δείξουν τι capabilities έχει η Unisystems, πώς μπορούμε να προσκολλήσουμε σε αυτό το κομμάτι και τι λείπει ώστε να το συμπληρώσουμε μέσω εξαγορών. Ωστόσο όπως γίνεται και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να υπάρξουν και συνεργασίες» διευκρίνισε ο κ. Λουμάκης.
Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα του Δημοσίου και ιδιαίτερα αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης εντοπίζει η ηγεσία της UniSystems αναφέροντας ότι οι συμφωνίες-πλαίσιο καθυστέρησαν να περάσουν στις συμβάσεις.
«Υπάρχει θέμα με τον ρυθμό υλοποίησης των έργων. Στο Κτηματολόγιο γίνεται μια τρομερή οργανωτική αλλαγή. Υπάρχει τρομακτική πίεση από πλευράς Υπουργείου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, γιατί υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη του Σεπτεμβρίου, που πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει νούμερα για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Δεν τρέχει όπως θα έπρεπε να τρέχει. Υπάρχουν ακόμα Υποθηκοφυλακεία που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς. Υπάρχουν άλλα που συγχωνεύονται και κάποια που δεν έχουν τα κονδύλια να προχωρήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της UniSystems.
Αναφερόμενος στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία τόνισε ότι το ανεκτέλεστο φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ ενώ διεκδικούν έργα ανάλογου προϋπολογισμού που κατά κύριο λόγο αποτελούν τις ουρές των έργων που τρέχουν ήδη και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα αναλάβουν.
Η εταιρεία σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα η εταιρεία έχει αύξηση εσόδων 22% το 2023 και αναμένεται ανάλογη αύξηση και το 2024. Έχει μηδενικό δανεισμό και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εσόδων είναι στο 16% τα τελευταία χρόνια.
Από το σύνολο των εσόδων το 46% προέρχεται από το εσωτερικό, το 30% από το banking, το 14% από τα έργα του Δημοσίου, και το υπόλοιπο είναι ο ιδιωτικός τομέας .
Όπως τόνισε ο Γιάννης Λουμάκης, το 2023 ήταν από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας με έσοδα 215 εκατ. ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης 22% και 530 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστου υπολοίπου.
Τα αυξημένα έσοδα προέρχονται και από τις τέσσερις βασικές αγορές που κινείται η εταιρεία: Οι διεθνείς αγορές, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός, καθώς και από την επένδυση στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που περιλαμβάνει λύσεις στις περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience.