Με τη φράση «looking for the future», ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Χρήστος Μεγάλου περιέγραψε τον άξονα πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η υλοποίηση του rebranding της τράπεζας.
«Η πλήρης ιδιωτικοποίηση ήταν σημαντικό ορόσημο. Το χτίσιμο του rebranding ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, με τη φιλοσοφία ότι είμαστε κάτι παραπάνω από μια τράπεζα», τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας εικόνας του πιστωτικού ιδρύματος στους εκπροσώπους του Τύπου.
Η εκ βάθρων ανανέωση δεν περιορίζεται στο logo αλλά εμβαθύνει στην εξυπηρέτηση των πελατών με βάση τις ανάγκες του σήμερα, όπως λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ευελιξία. Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ευελιξία της τράπεζας θα διαδραματίσουν οι επενδύσεις άνω των 450 εκατ. ευρώ για την τριετία στην τεχνολογία.
Την ίδια στιγμή, η τράπεζα τρέχει με γοργό ρυθμό την αναπτυξιακή της στρατηγική και η πρόσφατη αναθεώρηση επί τα βελτίω του guidance του 2024 αποδεικνύει, σύμφωνα με τη διοίκηση, ότι η Piraeus έχει αλλάξει σελίδα μετά τη διευθέτηση αρκετών και δύσκολων ζητημάτων, με αιχμή την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Στόχος, εφεξής, είναι η αύξηση των εσόδων από διαφορετικές πηγές, με αιχμή τα επενδυτικά σχέδια και σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «η Ελλάδα θα εξακολουθεί και τα επόμενα χρόνια να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες».
Asset Management
Η Piraeus δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του όγκου των υπό διαχείριση κεφαλαίων (asset management) και εν γένει στις υπηρεσίες του Wealth. «Αν μας ενδιαφέρει κάτι θα το κοιτάξουμε», απάντησε ο κ. Μεγάλου σε ερώτηση αν η τράπεζα εξετάζει εξαγορές ή συμμαχίες και με άλλες (σ.σ. έχει ήδη εξαγοράσει την Iolcus Investment) εταιρείες του κλάδου.
«Στόχος μας είναι η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Σήμερα η τράπεζα έχει 10 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την εξαγορά της Iolcus, «αυξήσαμε τη διείσδυσή μας στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου».
Σε ό,τι αφορά την επέκταση των εργασιών της τράπεζας στο εξωτερικό, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής αποτελεί η Ελλάδα, ωστόσο τόνισε πως «οτιδήποτε έχει νόημα για την τράπεζα και τους μετόχους της θα το κοιτάξουμε».
Χαρτοφυλάκιο ακινήτων
Στο μέτωπο των ακινήτων που διαθέτει η τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της αναμένεται να υπάρξουν κινήσεις με στόχο την ενεργή διαχείρισή του. «Εμείς έχουμε έναν μεγάλο όγκο ακινήτων», ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τράπεζα βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας με στόχο την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων.
Η χρηματιστηριακή αξία
Ερωτηθείς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση (σ.σ. βρίσκεται στην 3η θέση του κλάδου), σχολίασε ότι «υπάρχει λίγος χρόνος να διανύσουμε ακόμη». Πρόσθεσε ότι η τράπεζα συγκρίνεται πλέον με τις ευρωπαϊκές και έχει υιοθετήσει τη διαφάνεια στην ενημέρωση που δίνει στους επενδυτές, ανακοινώνει πολύ νωρίτερα τα οικονομικά της αποτελέσματα και όλες αυτές οι κινήσεις θα τη βοηθήσουν να κάνει cutch up στη χρηματιστηριακή της αξία.
Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την κατεύθυνση είναι πλέον και το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει ανοίξει σε καλύτερης ποιότητας επενδυτές. «Ολα αυτά θα ανεβάσουν την αγορά», ανέφερε.
Πρόκληση τα στεγαστικά
«Μας απασχολεί έντονα η αύξηση της χρηματοδότησης στα στεγαστικά», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus και αναφέρθηκε στο παράδοξο που επικρατεί στην ελληνική αγορά, που δεν είναι άλλο από την έκρηξη συναλλαγών στο real estate, χωρίς όμως να υπάρχει ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. «Οι πιο πολλές συναλλαγές γίνονται με ίδια κεφάλαια».
Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, τα προγράμματα όπως το «Σπίτι Μου», με κρατική επιδότηση, συμβάλλουν και θα συμβάλλουν στο ξύπνημα της αγοράς των στεγαστικών δανείων. Αντίστοιχα, τα προγράμματα με κρατική χρηματοδότηση αναμένεται να στηρίξουν σε βάθος και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτήσεις
Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της εκταμίευσης του δανειακού σκέλους του RRF, η διοίκηση της Piraeus ανέφερε ότι το χάσμα που παρατηρείται οφείλεται στον χρόνο ωρίμανσης των επενδύσεων σε μια σειρά από κλάδους, όπως στον ξενοδοχειακό αλλά και άλλους.
«Ο χρόνος ωρίμανσης των επενδύσεων κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 2-2,5 χρόνια», τόνισε ο επικεφαλής του corporate & investment banking της τράπεζας Θοδωρής Τζούρος. Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι η διάρκεια του RRF σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα επεκταθεί πέραν του 2026.
DTC (αναβαλλόμενος φόρος)
Για τον αναβαλλόμενο φόρο και συγκεκριμένα για την αντιμετώπισή του, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «δεν πολυαπασχολεί τους επενδυτές καθώς αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο». Όποιες συζητήσεις κάνουμε, πρόσθεσε, είναι με τους επόπτες και ήδη πραγματοποιούμε αξιοσημείωτες διαγραφές. «Η εποπτεία δείχνει κατανόηση όσο κάνεις delivery των στόχων και των δεσμεύσεων», τόνισε ο κ. Μεγάλου.
Επιτόκια και καταθέσεις
Ερωτηθείς για το αν η μείωση των επιτοκίων θα περάσει στις καταθέσεις, ανέφερε: «Εμείς θα το κρατήσουμε προς το παρόν εκεί που είναι το επιτόκιο. Θα φανεί εντός του 2024 από τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, αν και διαφαίνεται μια συντηρητική στροφή ως προς τον αριθμό των μειώσεων εντός του έτους».
Τέλος, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Tράπεζα Πειραιώς είναι πρωταθλήτρια στη μείωση του κόστους, με βασικό εργαλείο τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.