Συντηρητική θεωρεί η αγορά την πρόβλεψη της διοίκησης της Πειραιώς για άνοδο των προθεσμιακών καταθέσεων σε 34% του συνολικού μείγματος στο τέλος της φετινής χρονιάς, εκτιμώντας ότι λειτουργεί ως «μαξιλάρι» στην περίπτωση όπου σημειωθούν επί τα χείρω αποκλίσεις στο βασικό σενάριο για την εξέλιξη της φετινής κερδοφορίας.
Στο τέλος του 2023, οι προθεσμιακές καταθέσεις της Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 13,5 δισ. ευρώ (9,96 δισ. από ιδιώτες και 3,54 δισ. από επιχειρήσεις), αντιστοιχώντας σε 23% του συνολικού μείγματος (59,6 δισ. ευρώ). Πολύ χαμηλότερα από τον προϋπολογισθέντα και χαμηλότερα του αναθεωρημένου στόχου.
Το μέσο κόστος προθεσμιακών διαμορφώθηκε σε 1,62%, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (2,7% στο σύνολο της χρονιάς).
Για φέτος, η Πειραιώς προϋπολογίζει ότι οι καταθέσεις προθεσμίας θα ανέλθουν σε 34% (σ.σ. τέλος χρονιάς) του συνολικού μείγματος και το μεσοσταθμικό επιτόκιο σε 2,3%. Δεδομένης της αργής μεταστροφής καταθετών σε προϊόντα προθεσμίας, αναλυτές θεωρούν την παραπάνω πρόβλεψη ως αρκετά συντηρητική. Τα στοιχεία πρώτου διμήνου τούς επιβεβαιώνουν, καθώς δεν αποτυπώνεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης μεριδίου προθεσμιακών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η συντηρητική πρόβλεψη είτε θα συμβάλει στην απορρόφηση πιέσεων, που μπορεί να προκύψουν λόγω έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των συστημικών τραπεζών στις εταιρικές χορηγήσεις, είτε θα αποτελέσει μια από τις παραμέτρους που θα ωθήσουν υψηλότερα του στόχου (2,6%) το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα κέρδη.
Στόχος της τράπεζας είναι η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων να αυξηθεί κατά περίπου 5%. Το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς δεν εμπνέει σιγουριά για την επίτευξη καθαρής πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ, καθώς η τάση αποπληρωμών συνεχίζεται, αν και επιβραδυνόμενη. Πρόκειται για σκηνικό που οδηγεί στην εκτίμηση περί όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ τραπεζών στις χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις, εξέλιξη που θα πιέσει το spread στην περιοχή του 1,7%.
Το βασικό σενάριο, στο οποίο στηρίχθηκε το business plan της τριετίας, εδράζεται στην εκτίμηση ότι η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει αργά εντός της φετινής χρονιάς και θα περιορισθεί σε 25 μονάδες βάσης (3,75% από 4%). Το Euribor τριμήνου εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, σε μεσοσταθμική βάση, σε 3,8%, συντηρώντας ψηλά τα καθαρά έσοδα από τόκους.
Η Πειραιώς αναμένεται να γράψει ζημιά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ από τις κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου (συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου για αντιστάθμιση καταθέσεων ονομαστικής αξίας 10 δισ. ευρώ χωρίς συγκεκριμένη λήξη), εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή της για μεσοσταθμικό Euribor 3,8%. Πρόκειται για επίπτωση, που έχει συνυπολογισθεί στον στόχο φετινής κερδοφορίας, βάσει των στοιχείων της πρόσφατης παρουσίασης. Αντίθετα, η επίδραση από τις κινήσεις αντιστάθμισης αναμένεται να μετατραπεί σε θετική από το 2025, όταν θα αποκτήσει ρυθμό η αποκλιμάκωση επιτοκίων.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Πειραιώς, στο παραπάνω σενάριο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 2,6% για ολόκληρο του 2024, πιεζόμενο ελαφρώς από την αυξημένη συμμετοχή των προθεσμιακών στο συνολικό μείγμα καταθέσεων.
Καταθέτει αίτημα σε SSM για μέρισμα από τα κέρδη 2023
Εν τω μεταξύ, χθες, δημοσιεύτηκαν οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2023 και πλέον η διοίκηση της τράπεζας μπορεί και τυπικά να καταθέσει αίτημα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ( SSM) για έγκριση χορήγησης μερίσματος χρήσης 2023, που θα αντιστοιχεί σε 10% των καθαρών κερδών.
Το payout προβλέπεται να αυξηθεί στο 25% των κερδών φετινής χρήσης και να διαμορφωθεί εν συνεχεία στο 50%.