Αλλαγή σελίδας για τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα, που στην ακμή του διατηρούσε 58 σημεία πώλησης σε 3 πόλεις της Ελλάδας και είχε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Από την ίδρυσή του το 2010 μέχρι σήμερα, πολλά έχουν μεσολαβήσει και αρκετά πρόκειται να αλλάξουν, αν το Πρωτοδικείο Λάρισας ανάψει το «πράσινο φως» στο σχέδιο εξυγίανσής του, η συζήτηση του οποίου έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί σήμερα.
Το σχέδιο εξυγίανσης του Συνεταιρισμού, που επιχείρησε να αλλάξει το μοντέλο της εγχώριας αγελαδοτροφίας, στο οποίο συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν το 77,1% επί του συνόλου των θιγόμενων (ενέγγυων και ανέγγυων) απαιτήσεων, προβλέπει τη διάθεση του συνόλου των παραγωγικών εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των εμπορικών σημάτων του, ήτοι του κλάδου των παραγωγικών διαδικασιών, έναντι 2,68 εκατ. ευρώ σε στρατηγικό επενδυτή.
Συγκεκριμένα στην COSMOS ΘΕΣγάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Καντώνια. Η COSMOS ΘΕΣγάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε., στην οποία βασική και μοναδική μέτοχος είναι η Cosmos Investments -σ.σ. ιδρύθηκε το 2022 και σε αυτή έχουν εισφερθεί τα ακίνητα και οι συμμετοχές της Cosmos Aluminium-, θα αναλάβει ρόλο «λευκού ιππότη» και όχι μετόχου στον ΘΕΣγάλα.
Τα 2,68 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει ο επενδυτής ως τίμημα για το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθεί μέρος των υφιστάμενων υποχρεώσεων του ΘΕΣγάλα. Συγκεκριμένα, τα 2,056 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 623.837,51 ευρώ θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή μέρους των λοιπών υποχρεώσεών του.
Επίσης προβλέπεται όπως ο επενδυτής θα απορροφά το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας έναντι προσυμφωνημένης ανταγωνιστικής τιμής. Με τον τρόπο αυτό ο Συνεταιρισμός, όπως προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης, θα διατηρήσει μόνο τις δραστηριότητες που αφορούν τη συλλογή και διάθεση των παραγόμενων ποσοτήτων των παραγωγών.
Με βάση τη συμφωνία διάσωσης και τη δέσμευση του επενδυτή να απορροφά το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας, ο Συνεταιρισμός εκτιμάται ότι εξασφαλίζει έσοδα ύψους 10,4 εκατ. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο του επιχειρηματικού σχεδίου, τα οποία θα αυξηθούν στα 12 εκατ. ευρώ από τον τρίτο χρόνο του επιχειρηματικού σχεδίου και έπειτα.
Παράλληλα, με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του συνεταιρισμού και των παραγωγών του, η παραγόμενη ποσότητα θα αυξηθεί από 30 τόνους σε 60 τόνους ημερησίως από τον τρίτο χρόνο. Ενώ με τη μεταβίβαση των εγκαταστάσεων και των παραγωγικών διαδικασιών, καθώς και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του στη συλλογή και διάθεση γάλακτος επιτυγχάνεται μείωση των λειτουργικών εξόδων. Από 0,9 εκατ. ευρώ το 2023, τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν στα 0,5 εκατ. ευρώ εφέτος ενώ από το πρώτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης, θα συρρικνωθούν στις 122 χιλ. ευρώ ετησίως.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, το σύνολο του προσωπικού θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία του επενδυτή και θα διατηρήσει την εργασία του. Αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις ύψους 6,8 εκατ. ευρώ σε πέντε πιστωτές, ο επενδυτής θα αποπληρώσει περίπου 2 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διαγραφεί. Η διαγραφή προς τους συναινούντες παραγωγούς φθάνει το 100% για το ποσό των 5,4 εκατ. ευρώ ενώ στο 90% προβλέπεται η διαγραφή για οφειλές ύψους 820 χιλ. ευρώ. Για τις υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 195 χιλ. ευρώ το σχέδιο προβλέπει διαγραφή των προστίμων, προσαυξήσεων, τόκων. Αντίστοιχα οι υποχρεώσεις ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1,4 εκατ. ευρώ το σχέδιο προβλέπει διαγραφή των προστίμων, προσαυξήσεων, τόκων.
Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, ικανοποιείται το 21,2% των οφειλών, εν αντιθέσει με το σενάριο της βίαιης ρευστοποίησης, όπου ικανοποιείται ποσοστό 9,3% των οφειλών.
Ο Συνεταιρισμός δημιουργήθηκε, όταν ομάδα 100 παραγωγών, η οποία ήλεγχε το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, αποφάσισε να συνασπιστεί για να πετύχει καλύτερες τιμές. Βασικοί πελάτες του οι μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, όπως η Friesland. Χρονιά-σταθμός όμως για να γίνει ευρέως γνωστός ήταν το 2013, όταν αποφάσισε, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, να επεκταθεί και στην κατανάλωση και να συναγωνιστεί τους πελάτες του, δηλαδή τις γαλακτοβιομηχανίες που τους προμήθευε πρώτη ύλη. Η σύγκρουση δεν ήταν άμεση, διότι επέλεξε να προσεγγίσει διαφορετικά την κατανάλωση.
Το 2013 δημιούργησε το δίκτυο καταστημάτων με Αυτόματους Πωλητές Γάλακτος ΘΕΣγάλα στη Λάρισα, το 2015 ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και το 2016 κατέβηκε Αθήνα. Εμπορικό άνοιγμα που κόστισε αρκετά όπως και το εργοστάσιο που έφτιαξε, το οποίο είχε ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Το 2017 οι πωλήσεις του είχαν ξεπεράσει τα 20,246 εκατ. ευρώ -σ.σ. την ίδια χρονιά η Φάρμα Κουκάκη είχε τζίρο 25,8 εκατ. ευρώ και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάξου 19,9 εκατ. ευρώ. Όμως το 2020 είχαν συρρικνωθεί στα 9,9 εκατ. ευρώ και υποχώρησαν στα 6,154 εκατ. ευρώ στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023. Εν αντιθέσει με τις πωλήσεις του που έχουν καταγράψει ελεύθερη πτώση, οι συνολικές υποχρεώσεις του αυξήθηκαν εκθετικά. Από 21,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, το σύνολο των υποχρεώσεών του ξεπέρασε πέρυσι τα 24,814 εκατ. ευρώ.
Με τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ανέρχονται στο 1,136 εκατ. ευρώ (το 2019 ήταν 577 χιλ. ευρώ), οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 8,792 εκατ. ευρώ (το 2019 ήταν 5,51 εκατ. ευρώ) και τα δάνεια από 6,759 εκατ. ευρώ το 2019 σε 6,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο Συνεταιρισμός εμφανίζει ιστορικά αρνητικό περιθώριο EBITDA (-21,5% και -4% την 30ή Ιουνίου του 2022 και την 30ή Ιουνίου του 2023 αντίστοιχα).