Ενίσχυση του «πράσινου» προφίλ του επιδιώκει ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής με την εξαγορά της εταιρείας WATT, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις επενδύσεις του ομίλου στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Ηρακλής ελέγχει τόσο την εταιρεία Geocycle Ελλάς (εξειδικεύεται στη διαχείριση ανάμικτων φυτικών αποβλήτων) όσο και την ΠΕΔΜΕΔΕ Eco, που προσάρτησε πριν από περίπου ένα χρόνο και η οποία εξειδικεύεται στην Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, ενώ με την εξαγορά του 100% της WATT εισέρχεται και στην ανακύκλωση αστικών αποβλήτων.
Πέραν της επιχειρηματικής επέκτασης σε ένα νέο κλάδο ανακύκλωσης, η WATT αποτελεί το μέσο πρόσβασης του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής στα δευτερογενή καύσιμα (SRF), καθώς η μονάδα που διαθέτει η εξαγορασθείσα στη Φυλή, μέσω μηχανικού διαχωρισμού, παράγει εναλλακτικά καύσιμα από την ανακύκλωση απορριμμάτων.
Σημειώνεται δε πως τα δευτερογενή καύσιμα (RDF και SRF) αποτελούν υψηλής ποιότητας εναλλακτικά καύσιμα, που ανταποκρίνονται στις απαιτητικές διεθνείς προδιαγραφές της τσιμεντοβιομηχανίας.
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει ήδη επενδύσει στη σταθερή αύξηση της χρήσης εναλλακτικών πρώτων υλών στη διαδικασία παραγωγής σκυροδέματος και τσιμέντου και στην ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων. Έως το 2019 είχε υποκαταστήσει κατά 25% τα ορυκτά καύσιμα ως ενεργειακό πόρο, ποσοστό που αυξήθηκε στο 45% το 2023, με στόχο η υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων να φθάσει στο 90% το 2028.
Το deal
Προς το παρόν, το τίμημα εξαγοράς της εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης δεν έχει γνωστοποιηθεί, ωστόσο η WATT είχε προχωρήσει -προφανώς ενόψει της συναλλαγής- σε μερική διάσπαση του κλάδου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση σύστασης της νέας ανώνυμης εταιρείας WATT Recycling. Στο πλαίσιο της διάσπασης απαιτήθηκε η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου, η οποία διενεργήθηκε από την Grant Thornton με βάση τον ισολογισμό του 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης, η εμπορική αξία του κλάδου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 εκτιμήθηκε στα 30,36 εκατ. ευρώ, η δε υπεραξία στα 5,6 εκατ. ευρώ (μείον την αξία αποτίμησης στοιχείων ενεργητικού 27.104.481 ευρώ, συν την αξία αποτίμησης στοιχείων παθητικού 2.355.528 ευρώ).
Σημειώνεται πως το 2022 η WATT εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξης των 16,6 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων τόκων της τάξης των 5 εκατ. ευρώ περίπου, κέρδη προ φόρων ύψους 4,8 εκατ. ευρώ και μετά φόρων στα 3,6 εκατ. ευρώ.
Πράσινες επενδύσεις
Πέραν της παραπάνω κίνησης εξαγοράς ο CEO του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, Δ. Χανής, είχε εκτενώς αναφερθεί στους στόχους απανθρακοποίησης και παραγωγής πράσινων προϊόντων, ανακοινώνοντας επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ έως το 2027, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσαν τους συγκεκριμένους σκοπούς.
Η πιο εμβληματική επένδυση του ομίλου για την προσεχή 4ετία αφορά στη μονάδα Carbon Capture & Storage (CCS) στο εργοστάσιο του Αλιβερίου, η οποία διεκδικεί να υπαχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, αλλά έχει ήδη λάβει έγκριση υψηλής επιδότησης ύψους 124,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund). Το project με την ονομασία Olympus συνολικής δαπάνης 320 εκατ. ευρώ αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του ομίλου σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Επίσης τρέχει projects για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή για έργο 10 MW.