Για ακόμα ένα μήνα η ΔΕΗ αυξάνει το μερίδιό της στην αγορά προμήθειας, ενώ μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των εναλλακτικών προμηθευτών. Με ενδιαφέρον αναμένεται η διαμόρφωση των μεριδίων που θα διαθέτουν στην αγορά οι προμηθευτές τον μήνα Ιανουάριο. Δηλαδή τον πρώτο μήνα εφαρμογής των νέων τιμολογίων.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το μερίδιο της ΔΕH στην αγορά διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 56,1%, από 52,15% το Νοέμβριο. Η Ήρων είχε ποσοστό 10,74% από 12,94%, η Μυτιληναίος 9,32% από 7,91, η Elpedison 6,19% από 6,49%, η NRG 5,68%, από 5,60%. Συνολικά οι εναλλακτικοί προμηθευτές είχαν ποσοστό 43,89% από 47,85%.
Η ΔΕH αύξησε τα ποσοστά της στη μέση και στην υψηλή τάση, σε σχέση με το Νοέμβριο. Στη χαμηλή τάση υποχώρησε οριακά το ποσοστό της και διαμορφώθηκε στο 63,19%, από 63,99%. Ακολουθεί η Μυτιληναίος με ποσοστό 7,99%. Σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή, το ποσοστό της ΔΕH διαμορφώθηκε στο 35,25%, του ΔΑΠΕΕΠ στο 22,6%, της Μυτιληναίος στο 14,06%.
Όπως αναφέρει η δεξαμενή σκέψης Green Tank, «η μεγάλη μείωση της συνεισφοράς του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή το ενδεκάμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (-2,944 GWh), καθώς και η μικρότερη, αλλά σημαντική, μείωση στη συνεισφορά από τον λιγνίτη (-954 GWh) και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (-164 GWh), αντισταθμίστηκαν σχεδόν ισόποσα από την αύξηση στις καθαρές εισαγωγές (+1,394 GWh), τον περιορισμό στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (-1,341 GWh) και από την αυξημένη συνεισφορά των ΑΠΕ (+1,338 GWh). Η παραπάνω ιεράρχηση αποτελεί μια μερική ανατροπή της κατάστασης που ίσχυε μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, όπου η μείωση στην ηλεκτροπαραγωγή από αέριο και υδροηλεκτρικά αντισταθμιζόταν πρωτίστως από τη μείωση της ζήτησης. Ωστόσο, η πολύ σημαντική αύξηση της ζήτησης τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2023 ανέτρεψε την παραπάνω τάση αθροιστικά για ολόκληρο το ενδεκάμηνο».
Επισημαίνει ακόμα πως «η αύξηση των εξαγωγών τους μήνες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και οι μειωμένες εισαγωγές του Νοεμβρίου, μείωσαν τις αθροιστικές καθαρές εισαγωγές το ενδεκάμηνο, με αποτέλεσμα η αύξηση των εισαγωγών να υπερτερεί μόνο κατά 53 GWh, έναντι της μείωσης της ζήτησης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τον προηγούμενο μήνα η ζήτηση κατέγραψε αύξηση σε σχέση με ένα μήνα πριν και διαμορφώθηκε στις 4,642 GWh. Αξίζει να σημειωθεί πως στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο καλός καιρός «βοήθησε» στο να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Η χονδρική τιμή ρεύματος κινείται γύρω στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον ευρωπαϊκό χάρτη τιμών να μη θυμίζει σε τίποτα εκείνον τέτοια περίοδο ένα χρόνο πριν.