«Κατά την τελευταία διετία έχουμε πολλαπλασιάσει τα μεγέθη μας και επειδή θέλουμε να μεγαλώσουμε περαιτέρω στο μέλλον, προχωρούμε στην έκδοση εταιρικού ομολόγου προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Ήδη είμαστε εισηγμένοι στο ΧΑ και μπορούμε να προχωρούμε σε αυξήσεις κεφαλαίου εκδίδοντας νέες μετοχές, ήδη έχουμε δανειοδοτικές γραμμές στις τράπεζες και τώρα αντλούμε κεφάλαια μέσω μιας νέας μορφής χρηματοδότησης, επιλέγοντας το χρηματιστήριο, επειδή επιθυμούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη περισσότερων επενδυτών. Όσοι άλλωστε εμπιστεύθηκαν τη μετοχή μας κατά την τελευταία διετία (από τότε που η εισηγμένη άλλαξε μετοχικό σχήμα και διεύρυνε το αντικείμενο των εργασιών της) έχουν αποκομίσει πολύ υψηλές αποδόσεις».
Αυτά δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, ύψους 80-100 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας:
«Θέλουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο, προχωρώντας σε νέες εξαγορές. Από τα κεφάλαια της έκδοσης, ένα κομμάτι θα αναχρηματοδοτήσει τον υπάρχοντα δανεισμό (τα 74,8 εκατ. ευρώ) και θα περισσέψουν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος συνεκτιμήσει και το ότι οι θυγατρικές μας είτε είναι αδάνειστες είτε έχουν θετικό καθαρό ταμείο, τότε προκύπτει αθροιστικά ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ σε μετρητά, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για εξαγορές, πέρα από τη μέθοδο της ανταλλαγής μετοχών, την οποία ήδη έχουμε εφαρμόσει κατά το παρελθόν. Επιπλέον, οι θυγατρικές μας μπορούν να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους μέσα από τις ταμειακές ροές που παράγουν».
Στις προς εξαγορά εταιρείες θα εξετασθούν είτε επιχειρήσεις που συμπληρώνουν, διευρύνουν και ενισχύουν το αποτύπωμα των σημερινών θυγατρικών δραστηριοτήτων, είτε άλλων κλάδων που μπορούν να έχουν σαφείς προοπτικές ανόδου και να αποτιμώνται δίκαια. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμιά βιασύνη για αποεπένδυση από υπάρχουσες θυγατρικές και κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο αν προκύψουν αποτιμήσεις που προεξοφλούν την ανάπτυξη αρκετών επόμενων ετών και επίσης κάτω από δύο ακόμη προϋποθέσεις: Πρώτον, να έχουν βρεθεί καλύτερες εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές και δεύτερον, να διασφαλίζεται η αναπτυξιακή προοπτική των υπό πώληση επιχειρήσεων.
Ελκυστικοί δείκτες
Η δημόσια εγγραφή του συγκεκριμένου ομολόγου θα ξεκινήσει στις 11 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 13 του ίδιου μήνα. Η διάρκειά του θα είναι πενταετής και το εύρος του επιτοκίου θα καθοριστεί σήμερα.
Η Ideal έχει λάβει υψηλή βαθμολογία («ΑΑ») από την ICAP σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα. Ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA διαμορφώνεται μόλις στο 1,4, ο δανεισμός των θυγατρικών είναι είτε χαμηλός είτε αρνητικός και γενικότερα οι χρηματοοικονομικοί της δείκτες κατατάσσονται σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα.
Η εισηγμένη εταιρεία έχει ενημερώσει για τη σχετική έκδοση μεγάλο αριθμό αναλυτών και θεσμικών επενδυτών, ενώ φημολογείται και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD).
Ανοδικές επιδόσεις
Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένεται να εμφανίσουν και οι τρεις θυγατρικές δραστηριότητες της Ideal. Στη βιομηχανία των πωμάτων (εταιρείες Astir και Coleus), η φετινή κερδοφορία θα είναι υψηλότερη από αυτήν του 2022 παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της πορείας της διεθνούς τιμής του χάλυβα.
Στον κλάδος της πληροφορικής (Byte Computer και Adacom), ο φετινός κύκλος εργασιών θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. (από 82,9 εκατ. το 2022) και το EBITDA θα υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ (8,9 εκατ. το 2022).
Τέλος, τα Αττικά Πολυκαταστήματα εκτιμάται ότι θα κλείσουν τη χρονιά με πωλήσεις 200-210 εκατ. ευρώ (190,6 εκατ. το 2022) και με EBITDA γύρω στα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 19,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.