Το 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ήταν μια καλή χρονιά, σε επίπεδο τζίρου, για τη Μαρινόπουλος Καφέ, που διαχειρίζεται το δίκτυο της Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο. Αν και οι επιδόσεις της δεν επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 14,6 εκατ. ευρώ (από 10,9 εκατ. ευρώ το 2020), τα EBITDA στα 2,9 εκατ. ευρώ (το 2020 ήταν 1,177 εκατ. ευρώ) και οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στο 1,972 εκατ. ευρώ (το 2021 ήταν 3,275 εκατ. ευρώ).
Βέβαια αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, διότι η καθαρή θέση παρέμεινε αρνητική στα 35,5 εκατ. ευρώ, το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού υπολειπόταν του συνόλου των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 37,661 εκατ. ευρώ, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είχε καταστεί αρνητικό και η εταιρεία δεν εξυπηρετούσε τους όρους των δανείων της.
Εικόνα που δεν άλλαξε πέρυσι (σ.σ. η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τις οικονομικές καταστάσεις για το 2022). Αντιθέτως η θέση της έχει επιβαρυνθεί ενώ η σύμβασή της με την αμερικανική Starbucks έχει λήξει από τον Μάιο του 2022 και από τότε έχει πάρει εξάμηνες παρατάσεις. Η σύμβαση της συνδεδεμένης Marinopoulos Coffee Co. Cyprus Ltd που αναπτύσσει το δίκτυο στην Κύπρο έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα έχει πάρει παράταση.
Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι από τις διαπραγματεύσεις τόσο με τα κεντρικά της Starbucks στο Σιάτλ όσο και με τις πιστώτριες τράπεζες, με «λευκό ιππότη» την ECM Partners, δεν έχει βγει λευκός καπνός, 12 και πλέον μήνες αφότου είχε φανεί φως.
Η περσινή συμφωνία της ECM Partners -είναι μέτοχος της FAMAR (του νότιου τομέα που περιλαμβάνει τις Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία), συμφερόντων στο παρελθόν της οικογένειας Μαρινόπουλου- με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, που έχουν στα χέρια τους τα δάνεια της Μαρινόπουλος Καφέ, προέβλεπε γενναίο κούρεμα των δανείων (στα 15 σεντς του ευρώ) και αγορά της δραστηριότητας της Κύπρου στα 11 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, 12 και πλέον μήνες μετά, υπάρχει νέα εμπλοκή. Πηγές με γνώση, μιλώντας στο Euro2day.gr, ανέφεραν πως οι επικεφαλής της Starbucks εμφανίζονται μεν θετικοί στο σχέδιο εξυγίανσης και στο να συνεχίσει η Μαρινόπουλος Καφέ να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους σε Ελλάδα και Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ότι στο «μαγαζί» θα παραμείνει με κάποιο ποσοστό η οικογένεια Μαρινόπουλου και θα έχει και το management. Κάτι που δεν επιθυμούν οι τράπεζες, οι οποίες στα μέσα της περασμένης δεκαετίας βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο λόγω των προβλημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος.
Πηγές από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις που μίλησαν στο Euro2day.gr περιορίστηκαν να δηλώσουν: «Δεν υπάρχει συμφωνία». Στην ερώτηση για τον λόγο της νέας εμπλοκής, απάντησαν λακωνικά: «Υπάρχει ένα νομικό κώλυμα, στο οποίο δεν συμφωνούν οι δύο πλευρές».
Η Μαρινόπουλος Καφέ από τη χρήση του 2016 δεν εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων της. Στις 31/12/2020 ο δανεισμός της (μη εξυπηρετούμενος) προς Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς ξεπερνούσε τα 26,1 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τα 12,2 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά υποδηλώνουν, όπως αναφέρεται και στις οικονομικές της καταστάσεις, την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως να εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετική με τη δυνατότητά της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της ως δρώσας οικονομικής μονάδας. Για να συνεχίσει τη λειτουργία της, θα πρέπει να επιτύχει να αναχρηματοδοτήσει συνολικά τα υφιστάμενα δάνεια σε καθυστέρηση κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε αυτά να μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν.
Τα Starbucks ήρθαν στην Ελλάδα το 2002. Κατά τη διάρκεια αυτής της 20ετίας, η Μαρινόπουλος Καφέ, που στις καλές εποχές είχε αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου Starbucks εκτός από την Ελλάδα και στην Κύπρο, στα Βαλκάνια, στην Ελβετία και στην Αυστρία, το δίκτυο είχε φθάσει τα 70 σημεία. Πλέον έχει περιοριστεί στα 27 καταστήματα από 31 που ήταν το 2012. Πάντως πρόσφατα η Μαρινόπουλος Καφέ προχώρησε στην ανακαίνιση του καταστήματός της κοντά στο Hilton.