Πρότυπο καλών πρακτικών βιωσιμότητας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιδιώκει να γίνει η ΕΥΑΘ Α.Ε., προχωρώντας σε σειρά επαφών με ομοειδείς εταιρείες της περιοχής για θέματα ύδρευσης - αποχέτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της ΕΥΑΘ, στη διάρκεια διήμερης επίσκεψής της στην Κύπρο, συναντήθηκε με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ, αποτελούμενο από τους Άνθιμο Αμανατίδη, διευθύνοντα σύμβουλο, Άγι Παπαδόπουλο, πρόεδρο, Γρηγόρη Πενέλη, αντιπρόεδρο, και Νικόλαο Κλείτου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ και πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της κυπριακής κυβέρνησης, Αλέξη Βαφεάδη, και τους δημάρχους Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, Αγίας Νάπας Χρήστο Ζαννέττου, Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυριλή και Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη.
Στις συναντήσεις με τους δημάρχους συμμετείχαν στελέχη των συμβουλίων ύδρευσης - αποχέτευσης των δήμων και συζητήθηκαν δυνατότητες για αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, "έξυπνων" υδρομέτρων και GIS, τομείς στους οποίους η ΕΥΑΘ έχει να επιδείξει σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία μείωσε την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της κατά 9,15% το 2022, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο του 8%, ενώ ήδη "τρέχει" διαγωνισμό για την προμήθεια κι εγκατάσταση 100.000 "έξυπνων" υδρομέτρων σε περιοχές του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, γυρίζοντας σελίδα στις υπηρεσίες νερού στην πόλη με μετρήσιμα αποτελέσματα για το υδάτινο ισοζύγιο της περιοχής. Ειδικότερα στον τομέα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών - GIS, η ΕΥΑΘ Α.Ε. διαθέτει ήδη πολυετή, αναγνωρισμένη τεχνογνωσία και εμπειρία έχοντας δημιουργήσει μια κεντρική ψηφιακή αποθήκη τεχνικών δεδομένων για τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης και τις εγκαταστάσεις τους.
«Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι παρόμοια», ανέφερε ο Άγις Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ. «Προσδιορίζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τη διαχείριση των νέων τεχνολογιών, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη σημασία της συμπόρευσης των οργανισμών των δύο ελληνικών κρατών στο ολοένα και πιο αυστηρό ενιαίο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο», συμπλήρωσε ο ίδιος στο πέρας των συναντήσεων.
«Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χρειαζόμαστε επικαιροποιημένες στρατηγικές, συνέργειες και προσαρμοστικότητα. Στις συναντήσεις μας στην Κύπρο με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες για θέματα ύδρευσης - αποχέτευσης διαπιστώσαμε κοινές ανησυχίες και πρόσφορο έδαφος για συνεργασία. Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε την ΕΥΑΘ σε ένα εθνικό και περιφερειακό πρότυπο καλών πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία, να δώσουμε το ‘παρών’ στις διεθνείς αγορές σε θέματα της αρμοδιότητάς μας», επισήμανε ο Άνθιμος Αμανατίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΑΘ, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μέσω της θυγατρικής της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε., έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη της κυπριακής τράπεζας «AstroBank» σε δανειοδοτούμενα πρότζεκτ έργων υποδομής που σχετίζονται με το αντικείμενό της (εγκαταστάσεις, δίκτυα αποχέτευσης κ.λπ.). Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία των στελεχών της, πρώτο έργο προς αξιολόγηση υπήρξε η νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας.