Η είδηση της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Crown Hellas Can στην Πάτρα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους 121 εργαζόμενους που απασχολούνταν σε αυτό. Το λουκέτο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο που είχε ετήσια δυνατότητα παραγωγής 900 εκατ. μεταλλικών δοχείων, χωρητικότητας 33 cl, ήταν προδιαγεγραμμένο ήδη από την περασμένη Άνοιξη, οπότε και ελήφθη η απόφαση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας.
Ο λόγος, σύμφωνα με τη διοίκηση της Crown Hellas Can, η χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου, το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας και η χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορούσε να παραχθεί.
Η ουσία είναι ότι χάθηκαν 121 θέσεις απασχόλησης, που μαζί με τις 39 θέσεις που χάθηκαν από τη διακοπή της λειτουργίας της γραμμής παραγωγής «Τμήματος Άκρων» από το εργοστάσιο της Crown Hellas Can στην Κόρινθο, ανεβάζει τον αριθμό στις 160.
Όμως το λουκέτο στο εργοστάσιο της Crown Hellas Can στην Πάτρα δεν είναι το μοναδικό. Από τις αρχές του έτους έχουν κλείσει δύο ακόμη παραγωγικές μονάδες πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Ίσως το πιο ηχηρό λουκέτο είναι αυτό που έβαλε στις 13 Απριλίου το εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα, που λειτουργούσε από το 1967. Ο λόγος, τα ανυπέρβλητα προβλήματα της αμερικανικής μητρικής. Γιατί η ελληνική θυγατρική, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της (χρήση 2021), παρέμενε κερδοφόρα.
Το 2021 είχε καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της και να εμφανίσει σημαντική αύξηση των πωλήσεών της. Ο κύκλoς εργασιώv της είχε αυξηθεί 11,02% στα 45,278 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων είχαν ξεπεράσει τα 2,016 εκατ. ευρώ από 805.972 ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη ήταν 1,359 εκατ. ευρώ από 470.226 ευρώ. Στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021, απασχολούνταν 115 άτομα επί συνόλου 213 εργαζομένων.
Της διακοπής λειτουργίας της ιστορικής παραγωγικής μονάδας της Tupperware στη Θήβα είχε προηγηθεί η απόφαση της Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home να κλείσει το εργοστάσιό της στη Χαλκίδα, στο οποίο παραγόταν το μαλακτικό ρούχων Quanto.
Η σταδιακή διακοπή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και η παύση της παραγωγής ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου, με την εξυπηρέτηση των πελατών από τις εναπομείνασες ποσότητες, την απόλυση όλου του εργατικού δυναμικού και, τέλος, με την πώληση του εργοστασίου έναντι 800.000 ευρώ.
Το εργατικό δυναμικό, ο ακριβής αριθμός του οποίου δεν αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες, αποζημιώθηκε και απολύθηκε σταδιακά μέχρι τον Μάιο. Όσο για τον λόγο της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου, η διοίκηση της εταιρείας επικαλείται ότι ήταν μη κερδοφόρο και μη βιώσιμο παραγωγικά.
Πέρυσι, η Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home εμφάνισε πωλήσεις 29,04 εκατ. ευρώ από 29,87 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 8,91 εκατ. ευρώ έναντι 8,97 εκατ. ευρώ το 2021 και τα κέρδη προ φόρων στα 1,81 εκατ. ευρώ έναντι 2,01 εκατ. ευρώ το 2021.