Μία νέα σελίδα γράφει η ΔΕH στη μακρόχρονη ιστορία της, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania. Μετασχηματίζεται πλέον σε διεθνοποιημένο ευρωπαϊκό ενεργειακό όμιλο, με ταυτόχρονη επιδίωξη την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά, μέσω της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της Κωτσόβολος.
Όλες οι στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης της ΔΕH θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Σχέδιο της Επιχείρησης για την 5ετία 2023-2027, με το οποίο θα σηματοδοτείται επί της ουσίας η εικόνα της στο μέλλον. Το Σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Στάσση σε Investor Day, στο Λονδίνο, στις 23 Ιανουαρίου 2024.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, δεν υπάρχουν επί του παρόντος άλλα σχέδια εκτός συνόρων του βεληνεκούς της εξαγοράς στη Ρουμανία. Οι όποιες κινήσεις γίνουν αφορούν σε μικρότερους στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔEΗ αναμένει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου Cebren, ισχύος 333 MW, καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves, ισχύος 116 MW, στον ποταμό Crna της γειτονικής χώρας. Η ΔΕH έχει υποβάλει προσφορά σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Archirodon Group.
Δεν αποκλείεται, επίσης, εξαγορά μικρού έργου ΑΠΕ στη Βουλγαρία, με τη γειτονική χώρα να παραμένει πάντα στο στόχαστρο του ομίλου της ΔEΗ. Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο η συμφωνία της ΔΕH Ανανεώσιμες με ευρωπαϊκές θυγατρικές της Lukoil, για την εξαγορά εν λειτουργία αιολικού πάρκου στη Ρουμανία, ισχύος 85 MW.
Στόχος της ΔΕH σε αυτή τη φάση είναι να αφομοιωθεί η στρατηγική εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν την οργάνωση και ενίσχυση της θέσης της Επιχείρησης στη ρουμανική αγορά.
Η Enel Romania είναι ηγέτιδα εταιρεία σε ΑΠΕ, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε τροχιά υλοποίησης. Ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε τρεις περιφέρειες της Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και η σημαντική περιφέρεια του Βουκουρεστίου. Διανέμει ενέργεια περίπου στο 1/3 της χώρας, με πάνω από 133.000 χλμ. δικτύου και έχει εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. «έξυπνους» μετρητές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ένα ακόμη στοιχείο. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς είναι οριακά μικρότερο από αυτό που περιλαμβανόταν στην Έκθεση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔEΗ. Η Επιχείρηση κατέβαλε τελικά 1,240 δισ. ευρώ, από 1,260 δισ. ευρώ που αναγραφόταν. Η εξαγορά καλύπτεται από ίδια και δανειακά κεφάλαια. Τα τελευταία ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 486 εκατ. ευρώ είναι από ελληνικές τράπεζες με διάρκεια πέντε ετών και τα υπόλοιπα 315 εκατ. ευρώ είναι δάνειο-γέφυρα από διεθνείς τράπεζες.