Την αισιοδοξία τους ότι η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του ενεργητικού και των δραστηριοτήτων της εταιρείας Κλωστήρια Θράκης στη Ροδόπη θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εκφράζουν παράγοντες της ακριτικής περιοχής, με γνώμονα την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και της παραγωγής ιδιαίτερα σε έναν ακριτικό νομό που έχει πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Ειδικότερα, για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε η εταιρεία Hellenic Cottons στην οποία έχει εισφερθεί το ενεργητικό της Κλωστήρια Θράκης (του εργοστασίου και του εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένων) και αυτή είναι που θα βγει προς πώληση σε πλειστηριασμό (αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, έναντι δανείων προς την Alpha Bank, τα οποία σήμερα έχουν πουληθεί σε fund μέσω του πακέτου Hermes).
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε καθυστέρηση την όλη διαδικασία του πλειστηριασμού συγκαταλέγονται η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου και του Ιουνίου, η όποια αργοπορία παρατηρήθηκε στην νομική σύσταση της Hellenic Cottons, αλλά και το γεγονός ότι τα δικαστήρια παρέμειναν κλειστά -όπως κάθε χρόνο- ολόκληρο στον Αύγουστο.
Πόσο πιθανό όμως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον στον επικείμενο πλειστηριασμό, με δεδομένη τη δυσμενή συγκυρία που επικρατεί αυτή την περίοδο στον ευρύτερο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας διεθνώς;
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, «η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά είναι σαφώς πτωτική και εκτός αυτού οι εταιρείες του κλάδου που έτσι κι αλλιώς είχαν κατά κανόνα σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν σε υπερδιπλάσια επιτόκια σε σχέση με την προηγούμενη διετία.
Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον της Olcese Ferrari φαίνεται να παραμένει ζωντανό. Τα στελέχη του ιταλικού Ομίλου επισκέπτονται κατά διαστήματα τη μονάδα της Ροδόπης και παράλληλα είναι ήδη πελάτες της ακριτικής βιομηχανίας. Δείχνουν να είναι «ζεστοί».
Πέραν αυτού ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από άλλον επενδυτή, καθώς η διαδικασία είναι ανοιχτή. Πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως το πιθανότερο, καθώς κάποιος «παίκτης» από το εξωτερικό δεν ακούστηκε ότι έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα τη μονάδα της Ροδόπης, ενώ οι περισσότερες ελληνικές ανταγωνιστικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ζητήματα».