Από το 1929, όταν και ξεκινά η ιστορία του, μέχρι και το 1938 στο διατηρητέο σήμερα ακίνητο λειτουργούσε ένα σανατόριο για τους στρατιώτες των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Σήμερα, 85 χρόνια αργότερα, το παλιό σανατόριο έδωσε τη θέση του στο ΜΑΝΝΑ, ένα πολυτελές ορεινό θέρετρο στα Μαγουλιανά της Αρκαδίας, έπειτα από ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9 εκατ. ευρώ.
Το 2015 η εταιρεία Otus Ξενοδοχειακή-Tουριστική, επικεφαλής της οποίας είναι ο Στρατής Μπατάγιας, πλειοδότησε σε διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και απέκτησε το παλιό σανατόριο, που βρίσκεται σε έκταση περίπου 7 στρεμμάτων στο Μαίναλο Αρκαδίας. Το ξενοδοχείο που στοχεύει μπει στον διεθνή χάρτη γαστρονομίας και να καθιερωθεί ως ένα Foodies Destination Hotel, είναι μέλος των Design Hotels και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η MODUS & AMPLIO Hospitality.
«Το “ΜΑΝΝΑ” στοχεύει στην προσέλκυση ταξιδιωτών από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο που ψάχνουν έναν προορισμό που ξεφεύγει από την πεπατημένη “τουριστική” διαδρομή και στοχεύει στην ανάδειξη του resort, αλλά και της ηπειρωτικής “άγνωστης” Ελλάδας σε έναν διεθνή ορεινό προορισμό που δεν υπολείπεται σε τίποτα από τους “γνωστούς” ορεινούς προορισμούς της Ευρώπης», επισημαίνουν οι επιτελείς της εταιρείας. «Το όραμα μας είναι να γίνει το “ΜΑΝΝΑ” ένας χώρος διαμονής, ευεξίας και γαστρονομίας που σέβεται την φύση, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον», προσθέτουν.
To resort, το οποίο έχει ανακατασκευαστεί εκ βάθρων, είναι δυναμικότητας 32 δωματίων και σουιτών και φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Αρκαδία στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη. Οι επισκέπτες του, μεταξύ άλλων, μπορούν να απολαύσουν τις υπηρεσίες του MANNA Wellness Hub, το οποίο διαθέτει δύο αίθουσες περιποίησης, σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο και μία θερμαινόμενη πισίνα.
Προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα, στο ξενοδοχείο έχει εγκατασταθεί γεωθερμική αντλία θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων θέρμανσης και ψύξης μέσω της γης. Υπάρχει απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης σε όλο το θέρετρο και χρησιμοποιείται ξύλο στη θέση του πλαστικού όπου είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένων των καρτών-κλειδιών και του υπερσύγχρονου εξοπλισμού γυμναστηρίου. Πρόγραμμα ανακύκλωσης εφαρμόζεται επίσης στην κουζίνα του εστιατορίου, καθώς και σε όλους τους χώρους.
Η ιστορία του «ΜΑΝΝΑ» ξεκίνησε το 1929 από την Αννα Μελά, αδερφή του Παύλου Μελά, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία ενός σανατόριου για τους στρατιώτες των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής εκστρατείας. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό κτίριο για του οποίου την κατασκευή έγιναν έρανοι σε τρεις ηπείρους.
Ξεφεύγοντας από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική που χαρακτήριζε την Ελλάδα εκείνη την εποχή, το κτίριο, το οποίο υποδεχόταν ασθενείς που έπασχαν από φυματίωση από το άνοιγμά του μέχρι του 1938, όταν η πενικιλίνη έγινε ευρέως προσβάσιμη, αρχιτεκτονικά ενσωματώνει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν περισσότερο στην κεντρική Ευρώπη.
Από το 1938 και για οκτώ περίπου δεκαετίες το ακίνητο παρέμενε εγκαταλελειμμένο και χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια έρευνας και εργασιών για την ολοκλήρωση της ανάπλασής του. Τη μετατροπή του σανατορίου σε ένα ορεινό καταφύγιο ευεξίας και γαστρονομίας 5 αστέρων ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία K-Studio Monogon office of architecture.