Ετοιμη δηλώνει η διοίκηση του ομίλου Alpha για την υλοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες καθώς το νέο στρατηγικό σχέδιο για την τριετία 2023-25 έτυχε θερμής αποδοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Απευθυνόμενος στους μετόχους της Alpha Financial&Services ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Ψάλτης σημείωσε: «Είμαστε σε εξαιρετική θέση, για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ για την Alpha, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά».
Σημείωσε, δε, ότι το ισχυρό ενδιαφέρον διαπιστώθηκε από το πλήθος συναντήσεων (σ.σ. πάνω από 50) που είχε το management με επενδυτές ανά τον κόσμο, μετά την ανακοίνωση του νέου στρατηγικού σχεδίου.
Η διοίκηση της Alpha προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση στόχου κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων για τη φετινή χρονιά, με βάση την πρόοδο που έχει επιτύχει η τράπεζα κατά το πρώτο μισό του έτους.
Επιπρόσθετα επανέλαβε τη δέσμευση για τη διανομή με τη μορφή μερίσματος του 20% των κερδών της φετινής χρήσης, υπό την αίρεση της εποπτικής έγκρισης. Η Alpha αναμένει ως το 2025 μέση ετήσια αύξηση κερδών άνω του 20% από τα επίπεδα του 2022, οδηγώντας την απόδοση σε επίπεδα άνω του 12%. Τα συνολικά καθαρά κέρδη της τριετίας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με την απορρόφηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, αναμένεται αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων κατά 2,3 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών, περίπου 900 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της οργανικής ανάπτυξης κατά την τριετία. Το μεγαλύτερο μέρος -περίπου 1,4 δισ. ευρώ- θα αποτελέσει πρόσθετο μαξιλάρι στα εποπτικά κεφάλαια.
Πρόθεση, όμως, της Alpha, σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές, είναι να χρησιμοποιηθεί το παραπάνω απόθεμα για αύξηση της μερισματικής πολιτικής. Έμμεση επιβράβευση μετόχων αποτελεί και το πρόγραμμα buyback που καλείται να αποφασίσει η εν εξελίξει γενική συνέλευση, υπό την αίρεση ότι θα εγκριθεί από τις αρχές και οι μετοχές θα ακυρωθούν.
Η τράπεζα ενίσχυσε τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, χάρη στην έκδοση Additional Tier I, senior preferred bonds και την ολοκλήρωση συνθετικής τιτλοποίησης που μείωσε το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό. Η παραπάνω επίδοση δικαιολογεί την εκτίμηση για υπέρβαση του στόχου κεφαλαιακής επάρκειας της φετινής χρονιάς ήδη από το δεύτερο τρίμηνό της.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, επιτεύχθηκε περαιτέρω μείωση του κόστους, ενώ υπήρξε προετοιμασία για τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου λειτουργίας της λιανικής τραπεζικής.
Εκ βάθρων ανακαίνιση των γραφείων διοίκησης
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών ανακοίνωσε την εκ βάθρων ανακαίνιση του κτηρίου που στεγάζει τη διοίκηση, με στόχο τη δημιουργία σε περίπου ενάμιση χρόνο του πλέον σύγχρονου χώρου εργασίας στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Ράπανος: Ορόσημο, όχι πανάκεια η επενδυτική βαθμίδα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο στους κινδύνους που προκαλεί η απότομη άνοδος πληθωρισμού και επιτοκίων, χάρη στη διευρυμένη καταθετική και δανειακή του βάση, το σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και το συντηρητικό εποπτικό πλαίσιο.
Διατύπωσε, δε, την εκτίμηση ότι παρά τις συνθήκες επιβράδυνσης πιστωτικής επέκτασης που επιφέρει η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης δανεισμού και ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω πληθωρισμού, στην Ελλάδα συντρέχουν προϋποθέσεις να αντιμετωπισθεί ή και να αντιστραφεί η παραπάνω τάση.
Αυτές συνίστανται στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στις άμεσες ξένες επενδύσεις που αναμένεται να αυξηθούν με την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα εδραιώσει ευνοϊκές συνθήκες άντλησης ρευστότητας για Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις.
Σημείωσε, πάντως, ότι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ορόσημο αλλά όχι πανάκεια, διευκρινίζοντας ότι απαιτείται δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία, σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που τέθηκαν σε ισχύ ως αποτέλεσμα πανδημίας και ενεργειακής κρίσης και περιορισμός του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Κρίσιμο σημείο, κατά τον ίδιο, για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση σε Δικαιοσύνη και καταπολέμηση φοροδιαφυγής και γραφειοκρατίας αποτελεί η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του κράτους.